Την πολιτική τιμών και την επιβάρυνση των επιχειρήσεων με υποχρεωτικές επιστροφές πόρων στο δημόσιο (τα περίφημα clawback) κατήγγειλαν εκπρόσωποι ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κύκλους της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) η ενέργεια αυτή έγινε παράλληλα με την προσφυγή προς το ΣτΕ για το ίδιο θέμα, επειδή εξαντλήθηκε κάθε περιθώριο συνεννόησης με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας και τους Θεσμούς.
Η εικόνα που προβάλλουν οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι αποκαλυπτική:
- Τιμές. To υπουργείο επιβάλλει δύο φορές το χρόνο μειώσεις τιμών στα φάρμακα, με τρόπο άνισο και καταχρηστικό, που πλήττει καίρια την ελληνική παραγωγή. Μόνο για την τριετία 2015 – 2017 οι τιμές των οικονομικών ελληνικών γενοσήμων μειώθηκαν κατά 31,9% όταν την ίδια περίοδο οι τιμές των ακριβών εισαγόμενων νέων φαρμάκων μειώθηκαν 5,6%. Ειδικά για το 2017 οι τιμές των ελληνικών γενοσήμων υπέστησαν κούρεμα 4,8 φορές μεγαλύτερο των νέων εισαγόμενων (8,2% έναντι 1,7%). Η μονομερής πίεση των ελληνικών γενοσήμων είναι προφανής, και δημιουργεί ερωτηματικά και από το γεγονός ότι οι τιμές τους κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα (τα περισσότερα ελληνικά φάρμακα διατίθενται μεταξύ 1 και 3 ευρώ, δέκα και είκοσι φορές φτηνότερα από αντίστοιχα νέα εισαγόμενα) και συμβάλουν στην ετήσια φαρμακευτική δαπάνη κατά 20%, με το 80% να ανήκει στις ακριβές εισαγωγές.
- Το clawback. Οι υποχρεωτικές επιστροφές από τη φαρμακοβιομηχανία προς τον ΕΟΠΥΥ πόρων λόγω υπέρβασης του προβλεπόμενου προϋπολογισμού της αποζημιούμενης φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) είναι μία πατέντα που - σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία- επιχειρεί να καλύψει την αδράνεια του κράτους στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. «Ό, τι δεν μπορεί να πράξει για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών το δημόσιο το χρεώνει στις επιχειρήσεις και ισοφαρίζει τις δαπάνες που του ξεφεύγουν με πέναλτι που επιβάλλει στη φαρμακοβιομηχανία επί δικαίων και αδίκων» υποστηρίζουν πηγές της αγοράς. Και σε αυτή την περίπτωση το μάρμαρο πληρώνουν άδικα και δυσανάλογα οι ελληνικές επιχειρήσεις που καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ πολλά εκατομμύρια κάθε χρόνο καλύπτοντας υπερβάσεις του προϋπολογισμού του για τις οποίες δεν ευθύνονται τα φάρμακά που παράγουν, αλλά εισαγωγές ιδιαίτερου και υψηλού κόστους…
Από συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες για τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, ο παραλογισμός είναι αποκαλυπτικός : ενώ το 2016 οι πωλήσεις τους στον ΕΟΠΥΥ συρρικνώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με το 2015, το clawback που κλήθηκαν να πληρώσουν αυξήθηκε κατά 37%! Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι υποχρεωτικές επιστροφές κοντεύουν να φθάσουν το 35% της τιμής των ελληνικών φαρμάκων και στην ουσία αποτελούν έμμεσο μηχανισμό περαιτέρω απομείωσης της τιμής τους πέραν των τακτικών μειώσεων που υφίστανται δύο φορές το χρόνο.
«Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα δεν συμβαίνει σε καμία χώρα του κόσμου» λένε οι έλληνες παραγωγοί φαρμάκου και τονίζουν: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε όσο μακριά χρειαστεί, για να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις μας αλλά και τις χιλιάδες ελληνικές οικογένειες των εργαζόμενων στο φάρμακο».