Αδιέξοδο με την εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών - iefimerida.gr

Αδιέξοδο με την εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών

Φωτογραφία: Ιntimenews.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ψηλά τα χέρια σήκωσαν στη Συντονιστική Επιτροπή κατά την παρουσίαση της πιλοτικής μελέτης για το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, καθώς διαπιστώθηκε ότι είναι επιστημονικά και τεχνικά αδύνατο να στηθεί μια τέτοια εφαρμογή υπό τις παρούσες συνθήκες.

Ποιες είναι οι επιλογές, με δεδομένο ότι ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για να λειτουργήσει το σύστημα; Είτε νέα αναβολή κατόπιν συμφωνίας με τους δανειστές είτε οριζόντιες παρεμβάσεις στις αντικειμενικές αξίες ανάλογες με αυτές του 2016, με ορατό τον κίνδυνο «βροχής» προσφυγών.

«Είμαστε πολύ μακριά από το τελικό αποτέλεσμα» παραδέχεται μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, με φόντο το ολικό black out στην πρώτη και καθοριστική συνεδρίαση. Μετά από επεξεργασία εβδομάδων, η Ομάδα Εργασίας στην οποία συμμετέχουν εμπειρογνώμονες της ΕΛΣΤΑΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας, παρουσίασε μια πιλοτική μελέτη, με βάση την οποία επιχειρήθηκε να εκτιμηθεί η εμπορική αξία των ακινήτων στην περιοχή του Χαλανδρίου. Γιατί η συγκεκριμένη περιοχή;

Επειδή εκεί καταγράφηκε σημαντικός όγκος μεταβιβάσεων, αναλογικά με το τέλμα στην αγορά ακινήτων. Ποιο ήταν το πρώτο συμπέρασμα, που στην πραγματικότητα ακύρωσε εξαρχής τη επιστημονικότητα άρα και τη νομιμότητα του υπό διαμόρφωση μοντέλου; Επί συνόλου 700 παρατηρήσεων (στοιχείων για ακίνητα) μόνο οι 3 (!) περιπτώσεις «κουμπώνουν» με τον εκ του νόμου ορισμό για την Τιμή Ζώνης.

Βάσει νόμου, ως Τιμή Ζώνης ανά περιοχή ορίζεται η τιμή που αφορά σε ακίνητα με τρία χαρακτηριστικά:

  • πρώτου ορόφου
  • με πρόσοψη
  • νεόδμητα.

Ακόμα και στην περιοχή του Χαλανδρίου, με την εντονότερη κίνηση κτηματαγοράς, μόνο σε αυτές τις 3 περιπτώσεις της μελέτης εντοπίστηκαν και τα τρία ζητούμενα χαρακτηριστικά, αφού στην πραγματικότητα οι συναλλαγές με νεόδμητα είναι μετρημένες στα δάκτυλα. Με αυτό ακριβώς το δεδομένο, έμεινε να αιωρείται αναπάντητο στην Επιτροπή, το πώς θα μπορούσε να στηθεί και λειτουργήσει αξιόπιστα και αδιάβλητα ένα τέτοιο μοντέλο στις περιοχές της Περιφέρειας, όπου οι συναλλαγές είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Ακόμα και τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν από την Ομάδα Εργασίας, έχουν ιδιομορφίες.

1. Οι συναλλαγές που περνάνε από τις τράπεζες και αποτυπώνονται και στα στοιχεία της αγοράς ακινήτων, που δημοσιοποιεί κάθε μήνα η Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας, πρόκειται για στοιχεία αξιόπιστα και σχετικά με το ζητούμενο, δηλαδή τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας των ακινήτων.

2. Οι τιμές των συμβολαίων τα οποία ήδη «πέφτουν» στην πιλοτική βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν- επί του παρόντος- σε μεταβιβάσεις παλαιών ως και πολύ παλαιών ακινήτων, δυσχεραίνοντας έτσι τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας νεόδμητων ακινήτων στις ίδιες περιοχές.

3. Οι τιμές των ενοικίων, όπως αυτές αποτυπώνονται στις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις.

Από τα εν λόγω στοιχεία προκύπτει ότι η αγορά ενοικίων κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την αντίστοιχη αγορά πωλήσεων,καθώς τα μισθώματα δείχνουν ανοδικές ως και έντονα ανοδικές τάσεις σε πολλές περιοχές, που είναι αναντίστοιχες με τις τιμές αγοραπωλησιών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ αντικειμενικές συνεδρίαση αξία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ