Δεκάδες μίνι σεισμοί καταγράφηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εγείροντας φόβους πως μία πιθανή έκρηξη του ηφαιστείου μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι.
Πάνω από 40 μικροί σεισμοί καταγράφηκαν σε μόλις 48 ώρες, όλοι μεταξύ 1,5 και 2,7 ρίχτερ, σε μεγάλο ωστόσο εστιακό βάθος, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού να μην αισθανθούν τίποτα.
Παρ' όλα αυτά η έντονη δραστηριότητα έχει προκαλέσει φόβους πως το μεγάλο ηφαίστειο του νησιού Κούμπρε Βιέχα μπορεί να εκραγεί, κάτι που σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, μπορεί να οδηγήσει στην κατάρρευσή του στη θάλασσα, προκαλώντας ένα παλιρροιακό κύμα που θα έπληττε την Ισπανία, τη Βρετανία και την ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Οι απόψεις όμως διίστανται. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν πως αυτή η θεωρία είναι «σκουπίδι».
@Wikimedia Commons
Η αμφιλεγόμενη μελέτη του Δρ. Στίβεν Γουάρντ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια το 2013 και του Δρ. Σάιμον Ντέι, του Κέντρου Ερευνών και Μελέτης Κινδύνου Benfield Greig στο University College του Λονδίνου, ισχυρίζεται πως εάν το Κούμπρε Βιέχα – ένα ενεργό αλλά αδρανές ηφαίστειο –εκραγεί, η δυτική πλευρά του βουνού θα μπορούσε να πέσει στη θάλασσα.
Γράφοντας στο Geophysical Research Letters, ανέφεραν πως η συσσώρευση υπόγειων υδάτων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ένα τμήμα των πετρωμάτων, το οποίο θα μπορούσε να σπάσει και να πέσει στη θάλασσα με ταχύτητα μέχρι και 350 χιλιόμετρα την ώρα. Αυτή η έκρηξη μπορεί να προκαλέσει κατολίσθηση, η οποία θα εξαπολύσει ένα τείχος νερού που θα έφτανε σε ταχύτητα άνω των 800 χιλιομέτρων την ώρα.
Ωστόσο, εμπειρογνώμονες κατέκριναν αυτή την μελέτη, θεωρώντας πως προκαλεί απλά τρόμο. «Αυτή η βλακεία θα ήταν καλό να πεταχτεί στα σκουπίδια» έγραψε ο Ντέιβ Πέτλεϊ σε ανάρτησή του στην Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση και ισχυρίστηκε πως το φαινόμενο που μελετούσαν οι ερευνητές, γνωστό ως κατάρρευση των πλευρών, θα παρήγαγε μικρά μόνο κύματα.
@Wikimmedia Commons
«Προηγούμενες παρόμοιες καταρρεύσεις έχουν συμβεί ως αποτέλεσμα διαφορετικών γεγονότων και όχι ως ένα ενιαίο συνεκτικό κομμάτι» έγραψε. Καθένα από αυτά θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μεγάλο κύμα, ίσως και ένα τοπικό τσουνάμι. Αλλά όχι ένα τεράστιο τσουνάμι. «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο γεγονός στο μέλλον θα συμπεριφερθεί διαφορετικά».
Ο καθηγητής Ίαν Στιούαρτ του Ινστιτούτου Βιώσιμης Γης στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ δήλωσε στο Devon Live: «Δεν πρόκειται να πω ότι η έρευνα αυτή είναι για τα σκουπίδια – αλλά δεν έχει συμβεί από την αρχή του πολιτισμού. Δεν έχει συμβεί τα τελευταία 10.000 χρόνια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί ανησυχία».
Το νησί La Palma είναι το βορειοδυτικό νησί των Καναρίων Νήσων και φιλοξενεί περίπου 86.000 άτομα – έναν πληθυσμό που αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Όπως και τα υπόλοιπα νησιά του συγκροτήματος, είναι ηφαιστειακό και θεωρείται το πιο «ενεργό στο αρχιπέλαγος.
@Shutterstock