Εφόσον τελικά ανάψει το «πρασινο φως» απο την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, ενεργοποιείται και ο μηχανισμός υλοποίησης του PSI+ το οποίο θα εγκριθεί ταυτόχρονα με το νέο δάνειο. Ταυτόχρονα η Βουλή των Ελλήνων οφείλει να νομοθετήσει το δικαίωμα της χώρας μας να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης που θα καθιστούν υποχρεωτική τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων σε περίπτωση που η συμμετοχή αυτη σε εθελοντική βάση δεν είναι ικανοποιητική.
Οπως αναφέρει σε ρεπορταζ το protothema.gr , απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση της δανειακής σύμβασης και την υλοποίηση του PSI ήταν η επίλυση των φινλανδικών εγγυήσεων προκειμένου η Φινλανδία να υπερψηφίσει το νέο δάνειο και να συμμετάσχει κατά το ποσοστό που της αναλογεί σ’ αυτό, ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
Ομως το Ελληνικό κράτος δεν μπορει να δώσει αυτές τις εγγυήσεις διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε διακριτική μεταχείριση υπέρ της Φινλανδίας. Ετσι, οι μεγάλες Ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν ήδη να διευκολύνουν την διαδικασία αυτη.
Οπως αποκαλύπτει το ρεπορταζ, την Κυριακή σε τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε για το σκοπό αυτό και συμμετείχαν ξένες και οι τέσσερεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, συμφωνήθηκε, οι τράπεζες να παράσχουν τις εγγυήσεις που απαιτεί η Φινλανδία και οι οποίες έχουν τη μορφή collateral. Η εξέλιξη αυτή η οποία θα βαρύνει εν μέρει με ζημίες τα αποτελέσματα των τραπεζών στο πρώτο τρίμηνο του 2012, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για τις εγκρίσεις της δανειακής σύμβασης και του PSI.
Με την έγκριση, η ελληνική κυβέρνηση θα καλέσει τους ιδιώτες να συμμετάσχουν και η ανταλλαγή των ομολόγων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Μαρτίου. Στις 16 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα υποβάλλει την επίσημη πρότασή της προς τους ιδιώτες για την ανταλλαγή των ομολόγων και οι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων θα έχουν περίπου τρεις εβδομάδες για να αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν ή όχι.
Οι όροι ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος απομείωσης του ελληνικού χρέους (PSI) θα ανακοινωθούν σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters μετά την συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα, οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έχουν καταλήξει σε κοινά αποδεκτό επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι πιστωτές μετά το κούρεμα, το οποίο διαμορφώθηκε μεταξύ 3,4% - 3,5% μεσοσταθμικό, ξεκινώντας από 3% τα πρώτα χρόνια ενώ σταδιακά θα αυξάνεται συνδεόμενο με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι ζημίες που θα προκύψουν από το κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν σήμερα οι ιδιώτες, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 70% περίπου, ποσοστό όμως που θα βελτιωθεί και θα κυμανθεί σε επίπεδα έως 58% ανάλογα με τη φορολογική και λογιστική αποτύπωσή τους.