Για το «ταμπού» που περιβάλλει ακόμη την ψυχική ασθένεια στην ελληνική κοινωνία και τους «μύθους» για την επικινδυνότητα των ψυχικώς πασχόντων ατόμων, μίλησε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τη σημερινή παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας.
«Η ψυχική ασθένεια ήταν πάντα ένα ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό ισχυρών μύθων για την επικινδυνότητα των ψυχικώς πασχόντων ατόμων, ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν προβληματικές αντιλήψεις για το ποιες συμπεριφορές, στάσεις ζωής ή και ερωτικές επιλογές συνιστούν αποτέλεσμα ψυχικής πάθησης», αναφέρει σε tweet του ο κ. Τσίπρας, και συμπληρώνει: «Κομβικό στοιχείο της πολιτικής μας στο χώρο της ψυχικής υγείας είναι η αποϊδρυματοποίηση. Η θεραπεία των πασχόντων όχι μέσα από τον αποκλεισμό, αλλά μέσα στην κοινότητα, διά της εξοικείωσης με την κοινωνία και τις λειτουργίες της. Ισότιμος στόχος, όμως, είναι και η εξοικείωση της κοινωνίας με τους ψυχικά πάσχοντες και η ρήξη με τον φόβο που δημιουργεί στους ανθρώπους η άγνοια».
Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας γράφει ότι «μια νέα πολιτική για την ψυχική υγεία υποχρεωτικά περνάει μέσα από την κατάργηση της ιδρυματικής περίθαλψης, την ανάπτυξη και δικτύωση των κοινοτικών υπηρεσιών, την προαγωγή της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, την βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και την διοικητική αναδιάρθρωση του συστήματος ψυχικής υγείας».
«Ειδικά για την “Ψυχική Υγεία στο χώρο εργασίας”, στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή επέτειος, η σταδιακή πτώση της ανεργίας σε συνδυασμό με την προσπάθεια για αλλαγή του μίγματος υπέρ της πλήρους και ασφαλισμένης εργασίας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για υγιή ψυχοκοινωνικά περιβάλλοντα, κάτι που δεν αφορά μόνο τον χώρο εργασίας, αλλά ωφελεί την υγεία των εργαζομένων, την οικογένεια και την κοινότητα συνολικά».