Ο Γιάνης Βαρουφάκης θεωρεί «Μετάλλιο τιμής» όταν τον λένε «πολιτικά αφελή». Τέτοια πικάντικά ακούστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Ανίκητοι Ηττημένοι» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Φίλοι, συνεργάτες, μέλη της πολιτικής του κίνησης, αλλά και κοινό που τον ακολουθεί παραβρέθηκε σε μία παρουσίαση, που τράβηξε αρκετά σε ώρα.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης έφτασε στο Γκάζι συνοδευόμενος από τη σύζυγό του την οποία κρατούσε από το χέρι, ενώ μέσα στην αίθουσα εκείνη κάθισε απέναντι από το πάνελ και παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τους ομιλητές. Η ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου διάβαζε αποσπάσματα από το βιβλίο.
«Δεν πρόκειται να μιλήσω για το 2015 διότι το έγραψα. Δεν θέλω να το ξαναδώ ποτέ μπροστά μου. Και σας υπόσχομαι, ιδίως εσάς τους συντρόφους από το DiEM 2025 αλλά και στη Δανάη και σε όλους τους φίλους μου, ότι δεν θα αναφερθώ ποτέ ξανά στο 2015. Ό,τι είχα να πω το είπα» τόνισε με νόημα.
«Το πόσο στοίχισε το 2015, απαντάται μέσα στο βιβλίο. Είναι πάρα πολύ απλό και μην ακούσετε εμένα. Κάνετε κάτι απλό, ως σκεπτόμενοι, ενεργοί πολίτες. Κοιτάξτε ποιο ήταν το ΑΕΠ της χώρας πριν από την περίοδο εκείνη και ποιο ήταν μετά. Μειώθηκε; Όχι. Κοιτάξτε το χρέος της χώρας πριν και μετά: Αυξήθηκε; Όχι. Κοιτάξτε τα ταμειακά αποθέματα του κράτους, πριν και μετά. Μειώθηκαν; Όχι. Αυτά είναι τα τρία νούμερα, δεν υπάρχουν άλλα».
Ο Βασίλης Βασιλικός πήρε το λόγο από το πάνελ και μίλησε για τον συγγραφέα, συγκρίνοντάς τον, με τον Ρώσο Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, τον Ρώσο λογοτέχνη που έμεινε στην ιστορία για τις αυτοβιογραφίες του.
Εργα και ημέρες του Γιάνη Βαρουφάκη στο Υπουργείο οικονομικών θυμήθηκε κατά την ομιλία της η Νάντια Βαλαβάνη, ενώ το στίγμα εκείνων των ημερών έδωσε και ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας τις θέσεις του «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε σε 6-7 πράγματα και στο επόμενο Eurogroup να μην στείλουμε υπουργό Οικονομικών, αλλά να ακολουθήσουμε την τακτική του στρατηγού Σαρλ ντε Γκολ στη διάρκεια της δεκαετίας του '60, όταν άφηνε τη θέση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κενή, έως ότου η Γερμανία θα άρχιζε να συζητά αυτά που δεν ήθελε να συζητήσει. Και τι θα μας κάνουν; Θα μας επιβάλουν capital controls; Ή δεν θα μας δώσουν την επόμενη δόση; Ή θα μας κλείσουν τις τράπεζες;». Θέσεις που είχε πριν αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών και παραμένουν οι ίδιες μεχρι και σήμερα.
Οσον αφορά στην επίμαχη συζήτηση για το Grexit ο Γιάνης Βαρουφάκης μας προτείνει τον πρόλογο του βιβλίου του, λέγοντας, «το Grexit θα ήταν ιδιαίτερα επώδυνο, κι αν δείτε και τον πρόλογο του βιβλίου, έχω κάνει μια ποσοτικοποίηση του πόσο επώδυνο θα ήταν».
«Τον Ιούλιο του 2015 θα χάναμε επιπλέον 6-13% του ΑΕΠ -μεγάλος πόνος. Όμως, αυτό που έλεγα στον Αλέξη Τσίπρα από το 2010-'11 και το 'έλεγα οπουδήποτε βρισκόμουν ήταν οτι υπάρχει κάτι χειρότερο από αυτό τον πόνο που είναι βραχυπρόθεσμος και μετά, βεβαίως, ακολουθείται από την ανάταξη.
Είναι η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, η οποία καταδικάζει την Ελλάδα στην ερημοποίηση. Την μετατροπή της σε ένα Κόσοβο με ωραίες παραλίες που δεν θα είναι καν δικές μας».
Αναφερόμενος στην πολιτική του κίνηση, τόνισε «Στο DiEM 25 έχουμε επτά βασικές δομές που θεωρούμε ότι είναι προαπαιτούμενα για την έξοδο από την κρίση.
Μία από αυτές είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών, μια δεύτερη είναι η ίδρυση μιας αναπτυξιακής τράπεζας που θα αναλάβει τη δημόσια περιουσία που να μην ιδιωτικοποιείται αλλά να τη χρησιμοποιεί ως εχέγγυο για τις επενδυτικές ροές, μία δημόσια «κακή τράπεζα» κ.λπ.
Σε αυτά που πρέπει να γίνουν μπορεί να υπάρξει συναίνεση και πέραν του χώρου της αριστεράς, πχ θα συμφωνούσαν με αυτά και πάρα πολλοί φιλελεύθεροι Έλληνες, ή ακόμη και νεοφιλελεύθεροι συμφωνούν με αυτά».
Ο Κώστας Γαβράς θα κάνει το βιβλίο, ταινία
Πολλά ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ωστόσο η μεγάλη είδηση, ήταν η ανακοίνωση ότι ο σπουδαίος κινηματογραφιστής Κώστας Γαβράς, ετοιμάζει ταινία που θα βασίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου, αναγνώστηκε σχετική επιστολή του Γαβρά προς το ακροατήριο της εκδήλωσης.
Ολόκληρη η επιστολή του Κώστα Γαβρά:
Φίλες και φίλοι, όταν ξεκίνησε η κρίση, η τραγωδία που βιώνει ο λαός της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια να κατανοήσω τους λόγους και τους ανθρώπους άρχισα να συλλέγω λογιών λογιών πληροφορίες και υλικό. Γραπτό, κινηματογραφικό και προφορικό. Όμως μου διέφευγαν τα γεγονότα κεκλεισμένων των θυρών, μεταξύ των αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αντιπροσώπων του ελληνικού λαού.
Στις 16 Ιουλίου, μετά από την παραίτησή του, έστειλα γραπτό μήνυμα στον Γιάνη Βαρουφάκη τον οποίον δεν γνώριζα. Σε αυτό έγραφα 'διαβάζοντας τη συνέντευξή σας στο New Statesman νομίζω ότι βρήκα εκείνο που έψαχνα για πολύ καιρό: Το θέμα μιας ταινίας, ενός έργου που αφορά μια Ευρώπη κυβερνώμενη από ομάδα κυνικών ανθρώπων, αποκομμένων από ανθρώπινες πολιτικές και πολιτιστικές αγωνίες, με εμμονές για συγκεκριμένα μόνο νούμερα. Κάπως έτσι κανονίσαμε με τη Μισέλ, τη σύζυγό μου, να βρεθούμε με τον Γιάνη και τη Δανάη στην Ελλάδα, μερικές εβδομάδες μετά.
Στο μεταξύ διάβασα τα βιβλία του 'Παγκόσμιος Μινώταυρός' και 'Η αρπαγή της Ευρώπης'. Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και την πρωτοτυπία του περιεχομένου τους καθώς και από τη γραφή. Όταν συναντηθήκαμε είχαμε μακρές συζητήσεις και μου είπε ότι έγραφε βιβλίο με τις εμπειρίες του από την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών, ως ένας αουτσάιντερ της πολιτικής, για τις διαπραγματεύσεις στο Eurogroup, το μη νομιμοποιημένο αλλά πανίσχυρο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Του ζήτησα να διαβάσω το χειρόγραφο. Δέχτηκε και μου το έστελνε κεφάλαιο-κεφάλαιο καθώς το έγραφε.
Αμέσως πείστηκα για τη σοβαρότητα του κειμένου του και για την ακρίβεια της περιγραφής των συμπεριφορών καθενός από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας. Λυπόμουν και συχνά θύμωνα, εξοργιζόμουν με τη βία και την αδιαφορία των μελών του Eurogroup, ιδίως της γερμανικής πλευράς, απέναντι στο δράμα και στη μη βιώσιμη κατάσταση στην οποίαν ο λαός της Ελλάδας αναγκαζόταν να ζει. Αποφάσισα να γυρίσω ταινία για αυτή την τραγωδία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μου έδωσε τα δικαιώματα και την απόλυτη ελευθερία προσαρμογής του. Κώστας Γαβράς, 9 Οκτωβρίου 2017».
Για το βιβλίο μίλησαν οι: Νάντια Βαλαβάνη (πρ. αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών), Βασίλης Βασιλικός (συγγραφέας), Νίκος Θεοχαράκης (καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ΚΕΠΕ). Τον συντονισμο τον ειχε ο Κωνσταντίνος Πουλής (αρθρογράφος).
Το βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη «Ανίκητοι ηττημένοι» με υπότιτλο «Για μια Ελληνική Ανοιξη, μετά από ατελείωτους μνημονιακούς χειμώνες» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ.