Με μελανά χρώματα περιγράφουν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» την κατάσταση στα hotspots που έχουν στηθεί για τους πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά.
Επισημαίνουν ότι επικρατεί μια ψυχοκοινωνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απευθύνουν έκκληση για μεταφορά των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα . Η οργάνωση αναφέρει ως παράδειγμα ότι στη Λέσβο και στη Χίο ολοένα και συχνότερα αντιμετωπίζονται κρούσματα απόπειρας αυτοκτονιών και αυτοτραυματισμών και επιρρίπτει την ευθύνη για τη δραματική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ή έκθεση με τίτλο “Confronting the mental health emergency on Samos and Lesvos” δείχνει, όπως λένε, «ότι η βία, η παραμέληση και οι κακές συνθήκες διαβίωσης προκαλούν τη δραματικά κακή ψυχική υγεία πολλών ασθενών» και επισημαίνουν ότι στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι καλύτερες οι συνθήκες διαμονής και υγειονομικής περίθαλψης.
Η οργάνωση διαθέτει στη Λέσβο μια κλινική για αιτούντες άσυλο, ενώ στη Σάμο ένα προσωρινό κέντρο φιλοξενίας ευπαθών ατόμων. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2017 οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» παρείχαν ψυχολογική υποστήριξη σε 1.270 άτομα στη Λέσβο και σε άλλα 460 στη Σάμο.
Η Γαλλία θα υποδεχθεί 10.000 πρόσφυγες
Την ίδια ώρα η Γαλλία ετοιμάζεται να προσφέρει την ερχόμενη διετία στέγη σε 10.000 πρόσφυγες προερχόμενους από χώρες εκτός Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν μετά από συνάντησή του με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φίλιππο Γκράντι στο Παρίσι.
Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR) η Γαλλία θα προσφέρει δυνατότητα μετεγκατάστασης σε πρόσφυγες, που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, τον Νίγηρα και το Τσαντ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν στη Γαλλία μέχρι τον Οκτώβριο του 2019.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Κομισιόν είχε προτείνει να γίνουν δεκτοί την ερχόμενη διετία τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες από τρίτες χώρες στην Ευρώπη στο πλαίσιο προγράμματος για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης. Βάσει προσωρινού μηχανισμού κράτη της ΕΕ έχουν δεχθεί στα εδάφη τους περίπου 23.000 ανθρώπους από τον Ιούλιο του 2015.
Η νόμιμη μετανάστευση ως φραγμός στις παράνομες προσφυγικές ροές
3000 θέσεις θα είναι διαθέσιμες στη Γαλλία σε άτομα που χρήζουν προστασίας και βρίσκονται στο Τσαντ και το Νίγηρα, ανέφερε ο Κολόμπ. Ήδη τις ερχόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί, όπως είπε ο Μακρόν, μια πρώτη κοινή αποστολή του Γαλλικού οργανισμού προσφύγων Ofpra και της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR) στις χώρες αυτές.
Οι γαλλικές αρχές σκοπεύουν να εντοπίσουν ανθρώπους που μπορούν στη συνέχεια να λάβουν άσυλο. Με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα στη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό στο Παρίσι στα τέλη Αυγούστου, όταν μαζί με άλλες χώρες της ΕΕ έδειξαν πρόθυμες να ανοίξουν μια νόμιμη οδό μετανάστευσης προς την Ευρώπη σε κάποιους πρόσφυγες από την Αφρική, ώστε να σταματήσουν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές διά της Μεσογείου.