Το βράδυ της Κυριακής η Αθήνα για ακόμα μία φορά παραδόθηκε στο χάος, με τους κουκουλοφόρους να δρουν σχεδόν ανενόχλητοι ενώ η Αστυνομία και η πολιτική της ηγεσία ήταν απούσες.Ο κόσμος έβλεπε τους δράστες να σπάνε και να καίνε καταστήματα, να κάνουν πλιάτσικο και να εκβιάζουν επιχειρηματίες ζητώντας τους χρήματα για να μην «ισοπεδώσουν» τις επιχειρήσεις τους. Από τη μανία των βανδάλων δεν γλίτωσαν ούτε ιστορικά κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας όπως ο κινηματογράφος «Αττικόν».
Την περασμένη εβδομάδα στην οδό Κατεχάκη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με τους επικεφαλής της Αστυνομίας ώστε η πόλη να προστατευθεί, καθώς υπήρχαν σαφείς πληροφορίες ότι θα σημειωθούν σοβαρότατα επεισόδια. Δύο ημέρες μετά, η Αθήνα μετρά τις πληγές της, αλλά την ευθύνη για την καταστροφή δεν την έχει αναλάβει κανείς.
Ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Παπουτσής το βράδυ της Κυριακής έξω από τη Βουλή δεν ζήτησε τις παραιτήσεις της ηγεσίας της Αστυνομίας, η οποία προφανώς δεν έκανε καλά τη δουλειά της. Δεν ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες και δεν ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση. Αντ΄ αυτού, μίλησε για ένα οργανωμένο σχέδιο, αφού ξέσπασαν 40 πυρκαγιές στην πρωτεύουσα. Υποστήριξε πως και πάλι έδρασαν τα άκρα, ενώ έριξε αλλού τις ευθύνες υποστηρίζοντας πως κάποιοι συνεχίζουν να χαϊδεύουν αυτιά, τονίζοντας μάλιστα «αποπροσανατολίσουν τους πάντες και δεν επιτρέπουν στην Πολιτεία να αντιμετωπίσει με οργανωμένο τρόπο φαινόμενα ακραία».
Πως είναι δυνατόν, όμως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να απλώς να επικαλείται ένα οργανωμένο σχέδιο χωρίς να εξηγεί γιατί ο ίδιος και οι επιτελείς του δεν κατόρθωσαν να δράσουν ούτε προληπτικά ούτε καν κατασταλτικά;
Είναι, λοιπόν, απροστάτευτη η Αθήνα; Δεν υπάρχει σχέδιο για την προστασία των πολιτών από τους εγκληματίες με τις κουκούλες.
Το Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου η πρωτεύουσα έζησε παρόμοιες δραματικές στιγμές, φωτιές, πλιάτσικο και καταστροφές. Το ίδιο έγινε και το Μάιο του 2010 με τους τρεις νεκρούς στην τράπεζα Marfin. Ακόμα και το καλοκαίρι του 2011 η Αθήνα θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο και θρηνήσαμε ακόμα ένα πολίτη. Μετά όλα αυτά τα τραγικά περιστατικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι επικεφαλής της Αστυνομίας, τους οποίος ο ίδιος επέλεξε και τοποθέτησε στις θέσεις τους, δεν κατάφεραν να προστατέψουν την Αθήνα και μόνο από τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες.
Ποιος ήταν ο σχεδιασμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όταν από την περασμένη Τετάρτη είχε γίνει κατάληψη στη Νομική Σχολή Αθηνών και πολλοί ήταν αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο των κουκουλοφόρων; Ούτε ένα περιπολικό δεν πέρασε από εκεί, δεν έγινε κανένας προληπτικός έλεγχος στο χώρο, τη στιγμή που ισχύει ο νέος νόμος για την άρση του ασύλου και επιτρέπει στην Αστυνομία να παρέμβει.
Τελικά, η κατάληξη ήταν να ξεσπάσει ένας πόλεμος δηλώσεων και αναζήτησης ευθυνών ανάμεσα στην Αστυνομία και στις πρυτανικές αρχές, ενώ εμβόλιμα μπαίνει και στο παιχνίδι η Ν.Δ., με τον εκπρόσωπο του κόμματος Γιάννη Μιχελάκη να επισημαίνει πως «την ώρα που η Αθήνα, μετρά τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι κουκουλοφόροι και ενώ διαπιστώνεται ότι η Νομική Σχολή αποτέλεσε κατασκευαστήριο μολότοφ και ορμητήριο βανδάλων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι πρυτανικές αρχές παίζουν γαϊτανάκι σε ό,τι αφορά τις τεράστιες ευθύνες τους».
Το αποτέλεσμα πάντως ήταν οι κουκουλοφόροι το απόγευμα της Κυριακής να εμφανίζονται πιο οργανωμένοι και όπως απεδείχθη καλύτερα προετοιμασμένοι από την Αστυνομία, η οποία περιορίστηκε στο να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών στους δρόμους γύρω από τη Βουλή, προκαλώντας χάος, διαλύοντας μια ειρηνική διαδήλωση έξω από το Κοινοβούλιου και αφαιρώντας το δικαίωμα στους Ελληνες πολίτες να διαδηλώσουν. Δύο δρόμους παρακάτω «άφηνε» άγνωστους κουκουλοφόρους να καταστρέφουν ό,τι βρουν στο πέρασμα τους.
Την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος συναντήθηκε με τον κ. Παπουτσή για περισσότερο από 2,5 ώρες ζητώντας του εξηγήσεις για της εικόνες ντροπής της κατεστραμμένης Αθήνας που έκαναν το γύρω του κόσμου. Πολλοί περίμεναν πως ο πρωθυπουργός θα ζητούσε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη την παραίτηση του, ωστόσο μετά τη συνάντηση το βάρος των ευθυνών είχε φύγει από τις πλάτες του υπουργού και είχε μεταφερθεί στην ΕΛ.ΑΣ.. Ενώ υποστήριξε πως αν και η διάταξη των δυνάμεων ήταν επαρκής και η προσπάθεια που έγινε ήταν υπεράνθρωπη, επέμεινε «ποτέ σε μια χώρα δεν αρκούν οι αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις».
Ο υπουργός που εξακολουθεί να μην παραδέχεται την αποτυχία, τόσο τη δική του, όσο και της Αστυνομίας, για την περιφρούρηση της πόλης και των κατοίκων της την περασμένη Κυριακή, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και τους υφισταμένους του, αφού η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων με ανακοίνωση της στρέφεται κατά του Χρήστου Παπουτσή για τα επεισόδια. «Μείζον θέμα προκύπτει για το πόσο επαρκής ήταν ο χθεσινός σχεδιασμός των μέτρων που εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ένα μεγάλο τίποτα και φυσικά αναδεικνύονται οι ευθύνες που επιτέλους πρέπει να καταλογιστούν έστω και για μια φορά», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση τους.
Ο Χρήστος Παπουτσής όμως δε φαίνεται να πτοείται ούτε από τα εσωκομματικά πυρά του εκπρόσωπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνου Μπεγλίτη, που με δηλώσεις του «κάρφωσε» τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για τα επεισόδια της Κυριακής «Το αποτέλεσμα είναι δραματικό για τη χώρα, για την πόλη μας, για τους εμπόρους, για τους εργαζόμενους που χάνουν πλέον τη δουλειά τους. Είναι ένα μήνυμα πραγματικά καταστροφικό για τη χώρα σε μια δύσκολη συγκυρία. Ασφαλώς θα πρέπει να αξιολογηθούν τα χθεσινά γεγονότα».
Τελικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν φαίνεται να πτοείται ούτε από την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η πόλη μετά την πλήρη αποτυχία φύλαξης της, ούτε από την κατακραυγή του κόσμου για την αλόγιστη χρήση χημικών κατά των διαδηλωτών, ούτε από τα πολιτικά πυρά που δέχεται από το σύνολο των κομμάτων, ακόμα και από το ΠΑΣΟΚ και επιμένει να παραμένει στην υπουργική καρέκλα επιμένοντας πως «Δυστυχώς, και πάλι τα άκρα έδρασαν».