Φίλης για διόρθωση φύλου: Είναι μία προσέγγιση με θεολογικά προαπαιτούμενα - iefimerida.gr

Φίλης για διόρθωση φύλου: Είναι μία προσέγγιση με θεολογικά προαπαιτούμενα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: EUROKINISSI /ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνέχεια στην κριτική του εναντίον των ιεραρχών με αφορμή το νομοσχέδιο για τη διόρθωση φύλου από τα 15 έδωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να αλλάξει η προτεινόμενη ηλικία και καταγγέλλοντας την Εκκλησία ότι ξεχνά τα μηνύματα του χριστιανισμού.

«Το κάθε κόμμα λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση τις δικές του διαδικασίες. Προφανώς επισήμως το κόμμα των ΑΝΕΛ έχει πει ότι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, ο κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα διαφοροποίησης με βάση το Σύνταγμα», δήλωσε αρχικά στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ σχετικά με τις διαφοροποιήσεις που έχουν προκύψει στην κυβέρνηση,

Στην ερώτηση αν αυτό είναι πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε αρνητικά τονίζοντας ότι κατά τη γνώμη του αυτό είναι ένα συν για τη δημοκρατία.

Συνεχίζοντας ωστόσο ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε ότι «δεν έγινε επαρκώς κατά την άποψή μου η συζήτηση με τους επιστημονικούς φορείς». «Είναι δικαίωμα ενός ανθρώπου να αλλάζει το φύλο του, χωρίς να υφίσταται ακρωτηριασμούς, χειρουργικές επεμβάσεις», σημείωσε και συνέχισε: «Πιστεύω ότι εφόσον προχωρήσουμε στην νομοθετική ρύθμιση, να γίνουν επιπλέον ρυθμίσεις, αλλά δεν πρέπει να αλλάξει το όριο των 15 ετών για αλλαγή φύλου. Υπάρχουν κριτικές από επιστημονικούς φορείς, όμως είναι σε μια γραμμή αναζήτησης προϋποθέσεων».

Αναφερόμενος στη θέση που εξέφρασε η Εκκλησία, ο κ. Φίλης τόνισε ότι την ακούει αλλά δεν συμφωνεί. «Την εκκλησία την ακούω την σέβομαι, αλλά δεν συμφωνώ. Άλλο ένας ισχυρός οργανισμός που έχει μία ιδεολογική θέση και μία δική της αντίληψη για την ηθική και άλλο μία επιστημονική άποψη. Εγώ δεν ψηφίζω ιδεολογικά αύριο στη Βουλή, ψηφίζω και με βάση μια επιστημονική αντίληψη και με βάση μία αντίληψη που υπάρχει στο κόσμο».

Στην ερώτηση αν επηρεάζει κάποιους η άποψη της Εκκλησίας ο κ. Φίλης απάντησε ότι «προφανώς κάποιοι μπορούν να θεωρήσουν ότι δεσμεύονται» και τόνισε: «Η εκκλησία δεν είναι ένα ομοιογενές σύνολο. Άλλο η ιεραρχία αλλο η εκκλησία. Η ιεραρχία είναι μία δομή εξουσίας που λαμβάνει αποφάσεις με τον δικό της τρόπο. Η εκκλησία είναι κάτι το ευρύτερο, είναι και ο πιστός μέσα. Και στο παλίσιο της εκκλησίας και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Στις χριστιανικές εκκλησίες έχουν αναπτυχθεί πολύ ρηξικέλευθες απόψεις για το θέμα του φύλου τις οποίες και στην Ελλάδα έχουμε ακούσει, λιγότερο από αλλού».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη «εδώ υπάρχει ένα σοβαρό θεολογικό πρόβλημα». Όπως σημείωσε «η Εκκλησία δεν δέχεται την αλλαγή του φύλου γιατί όπως λέει παραπέμπει στην ανθρωπολογία της Παλαιάς Διαθήκης», και «δεν μπορούμε να μιλάμε έτσι σήμερα». «Αυτοί οι άνθρωποι όταν ζητούν να αλλάξουν το φύλο τους στην ουσία ζητούν έναν τρόπο ύπαρξης και δεν είναι δυνατόν η εκκλησία να αμφισβητεί την ύπαρξη ανθρώπων. Είναι βασικό θεολογικό πρόβλημα κατά την γνώμη μου. Αμφισβητεί τον τρόπο ύπαρξης που οι ίδιοι ζητούν για τον εαυτό τους».

Επιμένοντας στην τοποθέτησή του ο κ. Φίλης είπε επίσης: «Ο Χριστός είπε, όποιος θέλει μπορεί να με ακολουθήσει. Αυτό είναι η βάση της ελευθερίας. Η Εκκλησία πρέπει να αναγνωρίζει την ελευθερία στο πρόσωπο και δυστυχώς με την παρέμβασή της αυτή παρεμβαίνει και δεν αναγνωρίζει την ελευθερία στο πρόσωπο. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι ένα μείον για την Εκκλησία. Καμία εμπάθεια δεν έχω με την εκκλησία. Ακούω την άποψη της Εκκλησίας, θεωρώ ότι είναι μια παρέμβαση. Έχει δικαίωμα να παρέμβει, αλλά είναι μία παρέμβαση που θίγει το βασικό θεολογικό πυρήνα του χριστιανισμού που είναι η αναγνώριση της ελευθερίας, αναγνώριση της ύπαρξης».

Τέλος, ο κ. Φίλης δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του «ο λόγος της Εκκλησίας αυτή τη στιγμή περιθωριοποιεί. Σπρώχνει ομάδες ανθρώπων στα νύχια μίας διάκρισης και ενός ρατσιστικού λόγου. Πιστεύω ότι όταν η Εκκλησία λειτουργεί ως δομή εξουσίας ξεχνάει τα μηνύματα του χριστιανισμού».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Νίκος Φίλης αλλαγή φύλου Εκκλησία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ