Ζώντας με τον φόβο του θανάτου -Πώς είναι να είσαι διεμφυλικός στην Κολομβία - iefimerida.gr

Ζώντας με τον φόβο του θανάτου -Πώς είναι να είσαι διεμφυλικός στην Κολομβία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δυσκολία επιβίωσης μιας τρανσέξουαλ γυναίκας στην Κολομβία, παρά τα βήματα προόδου στη νομοθεσία και την αντιμετώπισή τους από τους συμπολίτες τους, περιγράφει με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Η Μαλντονάρο Σαλαμάνκα περιγράφει πώς παραλίγο να πεθάνει το 2010 στην Μποκοτά, όταν της επιτέθηκαν πέντε άνδρες. Την χτύπησαν και τη μαχαίρωσαν τόσο άσχημα που χρειάστηκαν τρεις μήνες για να συνέλθει. Η αστυνομία πήγε την Σαλαμάνκα στο νοσοκομείο αλλά ποτέ δεν διερεύνησε την υπόθεση, ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες, οδηγοί σε μια πιάτσα ταξί, αντί να τρέξουν προς βοήθειά της, παρότρυναν τους θύτες να συνεχίσουν.

Η «μάτσο κουλτούρα» της Νότιας Αμερικής σε συνδυασμό με την ισχυρή επιρροή της καθολικής εκκλησίας κάνουν τις συνθήκες ζωής μιας τρανσέξουαλ ιδιαίτερα δύσκολες, αναφέρει η απεσταλμένη της Guardian στη χώρα.

Κίνδυνος - θάνατος
Σύμφωνα με μελέτη του 2016, το 74% όλων των φόνων διεμφυλικών ατόμων που αναφέρθηκαν παγκοσμίως τα τελευταία οχτώ χρόνια, έλαβαν χώρα στην κεντρική και νότια Αμερική.

Μάλιστα στη Λατινική Αμερική, λόγω της βίας, της φτώχειας και της απειλής του HIV, το προσδόκιμο ζωής των τρανς γυναικών εκτιμάται μεταξύ 35 και 41 ετών.

Ζώντας με τον φόβο του θανάτου -Πώς είναι να είσαι διεμφυλικός στην Κολομβία  | iefimerida.gr 0

Νωρίτερα φέτος ένα πορτοκαλί λεωφορείο, χρηματοδοτημένο από καθολική οργάνωση και γεμάτο μηνύματα κατά των τρανς περιόδευσε σε αρκετές χώρες της νοτίου Αμερικής. Ανάμεσά τους και η Κολομβία, η οποία έχει τον τέταρτο υψηλότερο αριθμό αναφερθέντων δολοφονιών τρανς ανθρώπων. Ένα από τα συνθήματα που αναγράφονταν έλεγε: «Τα αγόρια γεννιούνται για να είναι αγόρια, τα κορίτσια γεννιούνται για να είναι κορίτσια. Είναι βιολογία, όχι ιδεολογία».

Κάτι αλλάζει;

Ωστόσο, με δεδομένη την περσινή ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του FΑRC, πλέον η Κολομβία μοιάζει έτοιμη να αλλάξει. Οι διεμφυλικοί της χώρας ελπίζουν ότι μετά από τη συμφωνία αυτή ίσως η χώρα έχει γίνει πιο ασφαλής για αυτούς.

Μέχρι το 2015, όταν άλλαξε ο νόμος, ήταν εξαιρετικά δύσκολο για έναν πολίτη της Κολομβίας να αλλάξει το φύλο του στα κρατικά έγγραφα. Για να γίνει αυτό απαιτούνταν να δώσει ο δικαστής εντολή για σωματική και ψυχιατρική εξέταση.

Με τις περισσότερες να καταλήγουν να εργάζονται στην βιομηχανία του σεξ, οι διεμφυλικές γυναίκες εξομολογούνται στην Guardian ότι τελευταία παρατηρούν μια αλλαγή στη συμπεριφορά του κόσμου γύρω από το θέμα. «Βλέπω όλο και περισσότερες οικογένειες να βοηθούν τα παιδιά τους στο να αλλάξουν φίλο, ακόμη και σε φτωχογειτονιές», λέει η Βίβιαν Σοφία Κασέρες, η οποία εργάζεται σε κέντρο υποστήριξης διεμφυλικών, επιμένοντας ωστόσο ότι η ζωή είναι πολύ πιο εύκολη στην Κολομβία για τους τρανς άνδρες παρά για τις γυναίκες διεμφυλικές.

«Ακόμη κι αυτοί που απολαμβάνουν τη στήριξη της οικογένειάς τους είναι ευάλωτοι. Εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να σκοτώνουν τρανς και δεν πρόκειται να σε ρωτήσουν πού πήγες πανεπιστήμιο ή ποιοι είναι οι γονείς σου», δηλώνει μια τρανς γυναίκα στην βρετανική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κολομβία τρανς δολοφονίες
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ