Ανοικτό το ενδεχόμενο να καρατομήσει τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, μετά την εξέγερση στο Συντηρητικό Κόμμα με την οποία βρέθηκε αντιμέτωπη αυτή την εβδομάδα, άφησε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Η εφημερίδα The Sunday Times ρώτησε τη Μέι ποια είναι τα σχέδιά της για τον Τζόνσον, ο οποίος διαβεβαιώνει πως παραμένει πιστός στην πρωθυπουργό, αλλά έχει κατηγορηθεί από πηγές προσκείμενες στη Ντάουνινγκ Στριτ ότι την υπονομεύει, προβάλλοντας το δικό του όραμα όσον αφορά στη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν ήταν ποτέ το στιλ μου να αποφεύγω προκλήσεις και δεν πρόκειται να αρχίσω τώρα», απάντησε η Μέι, κάτι που η εφημερίδα ερμήνευσε ως ένδειξη ότι η πρωθυπουργός ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, απομακρύνοντας στελέχη της κυβέρνησής της που της προκαλούν προβλήματα.
«Είμαι η πρωθυπουργός, μέρος της δουλειάς μου είναι να εξασφαλίζω πως πάντα έχω τους καλύτερους ανθρώπους στην κυβέρνησή μου, πως αξιοποιώ με τον καλύτερο τρόπο τον πλούτο του ταλέντου που είναι διαθέσιμο σε εμένα στο κόμμα», συνέχισε η ίδια.
Το γραφείο της Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα των Sunday Times, σημειώνοντας ότι ακόμη δεν έχει δει τη συνέντευξη τυπωμένη.
Το κύρος της Μέι στο Συντηρητικό Κόμμα δέχθηκε βαρύ πλήγμα όταν, στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου που προκήρυξε η ίδια, οι Τόρις απώλεσαν την πλειοψηφία των εδρών που διέθεταν στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο Τζόνσον, ο οποίος θεωρείται από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές δυνάμει διεκδικητής της ηγεσίας των Συντηρητικών, παρουσίασε σε άρθρο του σε μια εφημερίδα το δικό του όραμα για το Brexit, λίγες ημέρες πριν η Μέι εκφωνήσει τη δική της ομιλία για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μολονότι ο ίδιος ορκίζεται πίστη στο κόμμα και την κυβέρνηση, οι παρεμβάσεις του θεωρήθηκε πως υπονόμευσαν τη Μέι και προκάλεσαν αναστάτωση στο κόμμα, λίγο πριν από το συνέδριο στις αρχές του μήνα—το οποίο έκλεισε με μια ομιλία που χαρακτηρίστηκε καταστροφική για την πρωθυπουργό της Βρετανίας: σαν να μην έφθανε ο επίμονος βήχας της, ένας φαρσέρ τη διέκοψε ενώ τα γράμματα του συνθήματος πίσω της άρχισαν να... πέφτουν.
Ερωτηθείσα για την ομιλία από την Σάντεϊ Τάιμς, η Μέι επέμεινε: «είμαι πολύ αποφασιστική. Δεν είμαι κάποια που τα παρατάει».
Την Παρασκευή, ο πρώην πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη 30 μελών της Βουλής των Κοινοτήτων, που θέλουν η Μέι να απομακρυνθεί από την ηγεσία των Τόρις. Ο αριθμός όμως είναι κατώτερος εκείνου που θα απαιτείτο για να αρχίσει επίσημη διαδικασία για αυτό.
Η δήλωσή του μολαταύτα οδήγησε κορυφαία στελέχη των Τόρις, συμπεριλαμβανομένου του Τζόνσον, να συσπειρωθούν γύρω από τη Μέι και να απευθύνουν εκκλήσεις για ενότητα. «Μόλις διεξήχθησαν εκλογές και ο κόσμος έχει μπουχτίσει από αυτές τις μπούρδες», φέρεται να τόνισε ο Τζόνσον σε μήνυμά του προς κοινοβουλευτικούς των Συντηρητικών.
Η σεναριολογία για το μέλλον της Μέι εντείνεται την ώρα που επίκεινται κρίσιμες συνομιλίες για το Brexit ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, με την πολιτική αβεβαιότητα να επιτείνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην έχει υπάρξει συμφωνία ως τον Μάρτιο του 2019, όταν τυπικά το ΗΒ θα εγκαταλείψει την ΕΕ.
Οι κυριακάτικες βρετανικές εφημερίδες βρίθουν δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών που προεξοφλούν ότι οι ημέρες της Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ είναι μετρημένες.
Σύμφωνα με τους κυριακάτικους Τάιμς, τρία στελέχη της κυβέρνησης συζητούν την αντικατάσταση της Μέι. «Το θέμα πλέον είναι το "πότε"», δήλωσε ο ένας υπουργός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, στην εφημερίδα, πριν προσθέσει «θεωρώ πως αυτό θα έχει τελειώσει πριν από τα Χριστούγεννα».
Ένας τέταρτος κυβερνητικός υπουργός φέρεται να δήλωσε πως χρειάζεται να γίνει μια συντεταγμένη παράδοση της ηγεσίας σε έναν νέο επικεφαλής των Συντηρητικών και ότι δεν βλέπει κανένα ενδεχόμενο η Μέι να είναι υποψήφια για τον πρωθυπουργικό θώκο στις επόμενες εκλογές, που κανονικά θα διεξαχθούν το 2022.
Η εφημερίδα The Observer έγραψε πως στελέχη των Τόρις, τα οποία δεν κατονόμασε, σημείωσαν πως παρότι η Μέι δεν έχει μέλλον στην ηγεσία των Συντηρητικών, της ασκούν πιέσεις να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, με την ελπίδα ότι το νέο αίμα θα αναζωογονήσει το κόμμα και την κυβέρνηση και θα σημάνει το τέλος των φιλοδοξιών του Τζόνσον.