Με σκεπτικισμό και επιφυλάξεις αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι το ελληνικό ζήτημα ενώ δεν αποκλείεται το προγραμματισμένο για αύριο Eurogroup να μετατεθεί για την επόμενη Δευτέρα λόγω επιφυλάξεων από το Βερολίνο. Την ίδια ώρα Γερμανία, Ολλανδία και Φινλανδία διαφωνούν με την πρόταση Ντράγκι για επαναγορά του ελληνικού χρέους στην τιμή πώλησης.
Το μείζον πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι ότι με βάση την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της Ελλάδας που ετοίμασε η τρόικα μετά από αίτημα του Εurogroup, με τα υπάρχοντα μέτρα το δημόσιο χρέος της χώρας δεν φαίνεται εφικτό να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020 όπως είχε ζητήσει η Σύνοδος Κορυφής. Κατά πάσα πιθανότητα το χρέος θα κινείται περί το 128% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εξευρεθούν πρόσθετοι χρηματικοί πόροι για τη μείωσή του.
Οι στόχοι των εταίρων μας
Πρώτος στόχος των εταίρων μας είναι να δοθεί στο Eurogroup το έναυσμα για την υλοποίηση της ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων επί τη βάσει του λεγόμενου PSI και παράλληλα να συμφωνηθεί η κάλυψη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ώστε να αντεπεξέλθει επιτυχώς στη δοκιμασία αυτή.
Δεύτερος στόχος είναι η επί της αρχής συμφωνία για το νέο δάνειο στην Ελλάδα, συνολικού ποσού 130 δισ. ευρώ, και ειδικότερα η συμφωνία για την παροχή της πρώτης δόσης περί τα μέσα Μαρτίου.
«Αγκάθι» ο λογαριασμός
Σε Γόρδιο Δεσμό εξελίσσεται το θέμα του λεγόμενου δεσμευμένου ή «κλειστού λογαριασμού», ο οποίος έχει προταθεί από το γαλλογερμανικό άξονα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι πιστωτές της Ελλάδας. Στόχος Βερολίνου και Παρισιού είναι να δεσμευτεί το ελληνικό κράτος ότι ανεξαρτήτως των μελλοντικών οικονομικών εξελίξεων θα διαθέτει ένα τμήμα των εσόδων του για την απόσβεση των δανείων. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία εμφανίζονται αποφασισμένες να θέσουν τη δημιουργία του λογαριασμού ως προαπαιτούμενο για την έγκριση του νέου προγράμματος.
Η συνολική συμφωνία αναμένεται να κυρωθεί σε επόμενο Eurogroup αφού φυσικά ολοκληρωθεί το PSI.
«Παράθυρο» από την ΕΚΤ για το χρέος
Φαίνεται πως το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους προβληματίζει έντονα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τον Μάριο Ντράγκι να αφήνει να εννοηθεί πως η Φραγκφούρτη μπορεί να βοηθήσει αντιμετωπίζοντας «αφιλοκερδώς» τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που η ΕΚΤ χει στη διάθεσή της. Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι η ΕΚΤ θα μπορούσε να πουλήσει τα ομόλογα στην Ελλάδα στις τιμές που τα αγόρασε, δηλαδή χωρίς κέρδος.
Ωστόσο φαίνεται πως οι απόψεις του κ. Ντράγκι δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές τόσο από τη Γερμανία όσο και από τον «κύκλο» της δηλαδή την Φινλανδία και την Ολλάνδία οι οποίες προέβαλαν τις νομικές κυρίως αντιρρήσεις τους. Ετσι, σύμφωνα με πηγές της Κεντρικής Τράπεζας αναζητούνται άλλες λύσεις που με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής μπορούν να ικανοποιήσουν τους πάντες.