Προσοχή, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων από την πετρελαιοκηλίδα που άφησε στον Σαρωνικό το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» συστήνει ο καθηγητής πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.
Σχεδόν ένα μήνα μετά από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» και πολλά ερωτήματα όσον αφορά τις άμεσες αλλά και τις μακροπρόθεσμες παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό παραμένουν αναπάντητα. Με συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Αθηναικού Πρακτορείου, ο καθηγητής συστήνει επιφυλακτικότητα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα που αναμένονται προς τα τέλη του μήνα από έναν πρώτο κύκλο αναλύσεων που κάνει το ΕΛΚΕΘΕ και θα προσφέρουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις επιπτώσεις από την πετρελαιοκηλίδα.
Πιο εκτεθειμένες οι ευπαθείς ομάδες
Ο κύριος Μπεχράκης συστήνει στον κόσμο και ειδικά σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, εγκύους και παιδιά να αποφεύγουν προς το παρόν έστω και τις βόλτες στις παραλίες που έχει εντοπιστεί το πρόβλημα, γιατί, όπως αναφέρει, σε αυτές τις ομάδες υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία. «Έχει αποδειχτεί ότι αυτά τα οργανικά αιωρούμενα σωματίδια που παράγονται από μία τέτοια ρύπανση δυνητικά μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και τερατογόνες επιδράσεις, ακόμη και να παρέμβουν στο γονιδιακό σύστημα του ανθρώπου. Ιδιαίτερο αντίκτυπο που εκδηλώνεται με έντονο στρες, έχουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ιδίως των εργαζομένων στην απορρύπανση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ακόμη και κατά τη διαδικασία της απορρύπανσης παράγονται ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές, όπως εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, ενώ όσον αφορά το οικοσύστημα φαίνεται να συντελείται το εξής παράδοξο: «Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο στα ψάρια, που μεταβολίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ρύπων, αλλά στα μαλάκια που αθροίζουν τους ρύπους μακροχρόνια, και ακόμα και όταν έχει λήξει η ρύπανση, εξακολουθούν να είναι ρυπογόνα».
Ο καθηγητής σημειώνει πως η μόλυνση από την πετρελαιοκηλίδα μαπορεί να προκαλέσει έντονο στρες στον εκτιθέμενο πληθυσμό και κυρίως στους εργαζόμενους της απορρύπανσης.
«Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, αλλά και οι αλιείς, είναι καλό να γνωρίζουν ότι εκτίθενται σε μία ρύπανση, έστω και αν δεν την βλέπουν, έστω και αν δεν την μυρίζουν. Πολλά από αυτά τα εισπνεόμενα σωματίδια είναι τελείως άοσμα, δεν τα βλέπει κανείς, δεν τα αισθάνεται και όμως προκαλούν βλάβες. Αυτό πρέπει να το καταλάβει καλά ο κόσμος».