Την υποβάθμιση της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας εξετάζει μεσοπρόθεσμα ο οίκος αξιολόγησης Moody's, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ, θέτοντας υπό αρνητική προοπτική το τριπλό «A» με το οποίο αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα των τριών χωρών.
Ταυτόχρονα υποβάθμισε ήδη την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας σε «A3», της Πορτογαλίας σε «B3» της Iσπανίας σε «A3», της Σλοβακίας και της Σλοβενίας σε «A2» και της Μάλτας σε «A3», επικαλούμενη στην ανακοίνωσή της «αυξανόμενους χρηματοπιστωτικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους που προέρχονται από την κρίση στην ευρωζώνη».
Σε ότι αφορά τη Γαλλία ο οίκος αξιολόγησης Moody's θεωρεί ότι υπάρχει σημαντικός βαθμός επικινδυνότητας ως προς την ικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης να καλύψει τους στόχους της για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια για την αντιστροφή της πορείας του δημοσίου χρέους. Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του επισημαίνει «τη συνεχή επιδείνωση του γαλλικού δημοσίου χρέους, το οποίο τη θέτει σε αρνητική θέση σε σχέση με τις χώρες του τριπλού A».
Απαντώντας στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν δήλωσε ότι η Γαλλία λαμβάνει υπόψη την απόφαση του οίκου Moody's να διατηρήσει το τριπλό «A» της χώρας, καθώς και τη μεταβολή της προοπτικής από σταθερή σε αρνητική.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τη νύκτα, ο Φρανσουά Μπαορουέν υπερασπίζεται «τα δυναμικά θεσμικά βήματα που έγιναν στην ευρωζώνη εδώ και μερικούς μήνες, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της διακυβέρνησης και τη ανάπτυξης», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι χώρες τις ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση έχουν ήδη πάρει σημαντικά μέτρα ανάταξης των δημοσιονομικών τους και έχουν κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, στην ανακοίνωσή του, συνέδεσε την απόφαση του οίκου Moody's, - η οποία έρχεται ακριβώς ένα μήνα μετά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's- να στερήσει τη Γαλλία από το τριπλό «A» με τους κινδύνους που βαρύνουν τη ζώνη του ευρώ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όσμπορν, δήλωσε ότι η απειλή του οίκου Moody's συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση «αποτελεί απόδειξη, στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους της...συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα για οποιονδήποτε σκεφτόταν ότι η Βρετανία μπορεί να αποφύγει το θέμα του χρέους της».