Σε άτυπο debate μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίσσεται το «Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.
Και οι δύο αρχηγοί αξιοποιούν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τις θέσεις τους προς την ίδια κατεύθυνση, την οικονομική ανάκαμψη, μέσα από διαφορετική -όπως οι ίδιοι τουλάχιστον ισχυρίζονται, διαδρομή.
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του ομιλητή στο Βελλίδειο αναμένεται να απαντήσει στην βεβαιότητα Μητσοτάκη ότι η χώρα χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση, εκπέμποντας μήνυμα σταθερότητας.
Ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα οδηγώντας χώρα και οικονομία εκτός Μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο, την ώρα που -ενώπιον του ίδιου επιχειρηματικού κοινού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι με την ίδια κυβέρνηση η οικονομία θα συνεχίσει να σέρνεται και η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι «μόνο στα λόγια».
«Νυν υπέρ πάντων ο αγών», για προσέλκυση επενδύσεων διαμηνύει η κυβέρνηση και αναμένεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για το πόσο αναγκαίες είναι οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και μεγέθυνση της οικονομίας, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε συνολικά την κυβέρνηση για διγλωσσία στο πεδίο των επενδύσεων, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η καθυστέρηση ότι Ελληνικό έγινε εις γνώσιν μέρους της κυβέρνησης, ενώ και για τις Σκουριές μέλη της κυβέρνησης έχουν ταχθεί κατά της επένδυσης.
Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί στη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη βελτίωση των αριθμών για να υποστηρίξει ότι η οικονομία πάει καλά και είμαστε στο δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα, για να απαντήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη που δέχτηκε ότι τα πράγματα μπορεί να πηγαίνουν, πάνε, καλύτερα από πέρυσι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πάνε καλά.
Το πλεόνασμα από την υπεραπόδοση της οικονομίας ο κ. Τσίπρας αναμένεται να διαβεβαιώσει ότι θα διατεθεί και φέτος για τη στήριξη - κυρίως - των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης εκτιμούσε ότι το πλεόνασμα πρέπει να διατεθεί για τη μείωση της φορολογίας.
Ανάπτυξη αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως εγγυητής για «Δίκαιη Ανάπτυξη» θα επιδιώξει να εμφανιστεί ο πρωθυπουργός, δίνοντας πρώτιστη σημασία στο κοινωνικό πρόσημο, με αναφορές στις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό όφελος από την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Οι εργασιακές σχέσεις αναμένεται να είναι και το πεδίο σύγκρουσης, καθώς τα τελευταία εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση έχει «στοχοποιήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι έχει ατζέντα για εργασιακή «ζούγκλα».
Προστιθέμενη αξία, άνοδος της παραγωγής, ποιότητα και εξωστρέφεια αναμένεται να αποτελέσουν το τετράπτυχο του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα τονίσει αρκετές φορές ότι η κυβέρνηση θέλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα αρκεί να υπάρξει όμως διάχυτο κοινωνικό όφελος μέσα από επένδυση στο προσωπικό, και την σύναψη σταθερών εργασιακών σχέσεων.
Αν και η Θεσσαλονίκη αποτελεί «δύσκολη» έδρα για την Αριστερά, φαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει να τη συνηθίζει ευελπιστώντας στις επόμενες εκλογές να πάει καλά στην πόλη του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή. Εξάλλου κάθε τρεις και λίγο στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται. Λίγο με το -υπό κατασκευή μετρό, λίγο με τον ΠΑΟΚ, λίγο με τον ΟΑΣΘ, είναι πιθανό να πάει αρκετά καλά εκλογικά.