Η συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας η οποία εμπλέκεται στον πόλεμο της Υεμένης συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα των χωρών και των οντοτήτων που διέπραξαν το 2016 φόνους και ακρωτηριασμούς παιδιών, την οποία δημοσιοποίησε την Πέμπτη ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Η προσθήκη της συμμαχίας αποφασίστηκε διότι οι δυνάμεις της σκότωσαν και τραυμάτισαν 683 παιδιά στην Υεμένη και εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον δεκάδων σχολείων και νοσοκομείων το 2016, παρότι στην έκθεση γίνεται παραδεκτό ότι ελήφθησαν μέτρα για να βελτιωθεί η προστασία των παιδιών.
Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στη συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σημείωσε την Πέμπτη σε μια ανακοίνωσή του ότι παγκοσμίως, «πάνω από 8.000 παιδιά σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν σε ένοπλες συρράξεις το 2016», κατά τη διάρκεια «απαράδεκτων επιθέσεων».
Η μαύρη λίστα που επισυνάπτεται στην ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις συμπεριλαμβάνει επίσης την προσκείμενη στο Ιράν οργάνωση των ανταρτών Χούθι, τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης, παραστρατιωτικές οργανώσεις προσκείμενες στην κυβέρνηση, αλλά και την οργάνωση Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ), προσάπτοντάς τους παραβιάσεις με θύματα παιδιά το 2016.
Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τονίζεται επίσης ότι οι σιίτες αντάρτες Χούθι και οι δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει μαζί τους σκότωσαν και τραυμάτισαν συνολικά 414 παιδιά το 2016.
Η έκθεση υποβλήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη.
Οι ενέργειες της συμμαχίας υπό σαουδαραβική ηγεσία «αντικειμενικά οδήγησαν» στο να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα, καθώς οι δυνάμεις της σκότωσαν και τραυμάτισαν συνολικά 683 παιδιά και έκαναν 38 επιθέσεις εναντίον σχολείων και νοσοκομείων το 2016, αναφέρεται στην έκθεση, στην οποία διευκρινίζεται πως όλα τα συμβάντα που αναφέρονται επαληθεύτηκαν από τον ΟΗΕ.
Η συμμαχία είχε προστεθεί για ένα βραχύ χρονικό διάστημα στη μαύρη λίστα το 2016, πριν αφαιρεθεί από τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, προκειμένου η κατάσταση να αξιολογηθεί εκ νέου. Τότε, ο Μπαν είχε κατηγορήσει το Ριάντ ότι άσκησε «απαράδεκτες» πιέσεις για αυτό. Πηγές είχαν εξηγήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι η σαουδαραβική ηγεσία απείλησε να μειώσει τη χρηματοδότηση που παρέχει στα Ηνωμένα Έθνη. Η Σαουδική Αραβία διέψευσε πως απείλησε τον Μπαν.
Σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι διαμάχες γύρω από την έκθεση, η μαύρη λίστα φέτος διαχωρίζεται σε δύο υποκαταλόγους. Στον έναν κατονομάζονται μέρη που έχουν πάρει μέτρα για την προστασία των παιδιών, και σε αυτόν συμπεριλήφθηκε η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία. Στον άλλο υποκατάλογο κατονομάζονται μέρη που δεν έλαβαν μέτρα.
Η έκθεση, την οποία συνέγραψε η Βιρχίνια Γάμπα, η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα Παιδιά και τις Ένοπλες Συρράξεις, εξ ονόματος του Γκουτέρες, δεν συνεπάγεται ότι οι χώρες που κατονομάζονται θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις ή άλλες ενέργειες του Οργανισμού: σκοπός της είναι να καταγγέλλονται οι παραβιάσεις και να ασκείται πίεση στα μέρη ένοπλων συρράξεων προκειμένου να εφαρμόζουν μέτρα για την προστασία των παιδιών.
Υποσχέσεις κενές περιεχομένου
Ο Γκουτέρες είχε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν την Τετάρτη. Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς περιορίστηκε να πει ότι «είχαν μια πολύ θετική συζήτηση για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής».
Ο σαουδάραβας πρεσβευτής στον ΟΗΕ Αμπντάλα αλ Μουαλίμι σχεδιάζει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα σήμερα.
Η Υεμένη σπαράσσεται από έναν πόλεμο η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί πάνω από δύο χρόνια. Η κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, που υποστηρίζει η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία, διεξάγει επιχειρήσεις για να εκδιώξει τους σιίτες αντάρτες από τις πόλεις που κατέλαβαν το 2014 και το 2015.
Πάνω από 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ η σύρραξη έχει καταστρέψει την οικονομία κι έχει ωθήσει εκατομμύρια πολίτες στα πρόθυρα λιμού. Οι Χούθι ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.
Όργανα του ΟΗΕ για την παρακολούθηση των κυρώσεων ανέφεραν στο Συμβούλιο Ασφαλείας τον Ιανουάριο ότι η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία έχει διαπράξει επιθέσεις στην Υεμένη οι οποίες «μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου». Το Ριάντ απορρίπτει την κατηγορία.
Στελέχη του ΟΗΕ που έχουν επιφορτιστεί με την παρακολούθηση των κυρώσεων είχαν διευκρινίσει τότε ότι η συμμαχία αποτελείται από τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, το Μαρόκο και το Σουδάν.
Η συμμαχία έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, κυρίως σε επίπεδο επιμελητείας. Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σημαντικοί αγοραστές αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Η Σαουδική Αραβία είναι επίσης μεγάλος πελάτης των αμυντικών βιομηχανιών της Βρετανίας.
«Η συμμαχία πρέπει να σταματήσει να κάνει κενές περιεχομένου υποσχέσεις περί του ότι θα προσέχει, να αναλάβει απτή δράση για να σταματήσουν αυτές οι θανατηφόρες, παράνομες επιθέσεις στην Υεμένη και να επιτρέψει να φθάσουν καύσιμα και βοήθεια σε εκείνους που έχουν απελπιστική ανάγκη», τόνισε η Τζο Μπέκερ, επικεφαλής της διεύθυνσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Μέχρι να γίνει αυτό, οι κυβερνήσεις θα όφειλαν να αναστείλουν όλες τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία», πρόσθεσε η ίδια.
Η ετήσια έκθεση για τα παιδιά στις ένοπλες συρράξεις εκπονείται κατόπιν αιτήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το 2015 τα Ηνωμένα Έθνη είχαν αφαιρέσει το Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από τη μαύρη λίστα που επισυνάπτουν, μολονότι είχαν συμπεριληφθεί στο προσχέδιο, ωστόσο επέκριναν στο κείμενο το Ισραήλ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του το 2014.
Πηγή: ΑΠΕ