Για ακόμη μια φορά η Αλβανία προκαλεί την Ελλάδα και τώρα και με σχολικά βιβλία που... αλλάζουν την ιστορία.
Πιο συγκεκριμένα, εδώ και περίπου μία εβδομάδα έχει αρχίσει στην Αλβανία η νέα σχολική χρονιά και αφού δόθηκαν τα βιβλία στους μαθητές και στις μαθήτριες διαπιστώθηκε ότι τα σχολικά βιβλία της Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης στην Αλβανία - μεταξύ τους και οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων - συνεχίζουν να περιλαμβάνουν το κεφάλαιο «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα».
Και το απίστευτο της αλβανικής προπαγάνδας είναι ότι ως «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» αναφέρονται η δυτική Μακεδονία καθώς και ολόκληρη η Ήπειρος ως «Τσαμουριά»!
Παρά τις τελευταίες διακρατικές συμφωνίες την τελευταία 10ετια μεταξύ των Υπουργείων Ελλάδας και Αλβανίας για αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης, η αλβανική πλευρά συνεχίζει να προκαλεί...
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1
Δείτε τις επίμαχες σελίδες των σχολικών βιβλίων:
Στην τελευταία παράγραφο της σελίδας 4 αναφέρονται ως αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα οι: Τσαμουριά, Κόνιτσα, Καστοριά, Φλώρινα κλπ, αφού προηγηθούν οι αλβανικές περιοχές της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της "Μακεδονίας" δηλαδή των Σκοπίων.
Στη σελίδα 7 αναφορά στην Πρεσβευτική Διάσκεψη του Λονδίνου το 1913 που "μοίρασε τα αλβανικά εδάφη στα γύρω κράτη". Εθνικά, πολιτισμικά και γεωγραφικά η Αλβανία εκτείνεται μέχρι την Πρέβεζα.
Στη σελίδα 8 ιστορικές αναφορές, συμπεριλαμβανομένης της απόδοσης της "αλβανικής περιοχής της Τσαμουριάς" στην Ελλάδα το 1913. Δεσπόζει κάτω αριστερά ο πολιτικός χάρτης των αλβανικών περιοχών
Στη σελίδα 29 στοιχεία απογραφών για τον πληθυσμό "αλύτρωτων αλβανικών περιοχών", μεταξύ των οποίων και η Τσαμουριά
Στις σελίδες 134-135 ιδιαίτερο αφιέρωμα με γεωγραφικά, πληθυσμιακά και οικονομικά στοιχεία για τις "αλβανικές περιοχές της Ελλάδας" με φωτογραφίες από Ηγουμενίτσα και Πάργα.
Σελίδες 8-9 με «ιστορικά στοιχεία» για τον αλβανικό χαρακτήρα της Ηπείρου
Συνέχεια στις σελίδες 10-11 των ιστορικών αναφορών για την Ήπειρο από την αρχαιότητα ως το 1913 όταν οι Πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων άφησαν τις περιοχές αυτές της Αρμπερίας εκτός αλβανικού κράτους.
Πηγή: himara.gr, ΑΝΤ1