Η Κομισιόν εξετάζει την απόφαση του ΚΑΣ να κηρύξει ως αρχαιολογικό χώρο έκταση 280 στρεμμάτων στο Ελληνικό, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
«Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί βασικό επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης», είπε, προσθέτοντας ότι οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάζουν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Οι αβεβαιότητες, οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα που παραμένουν
Την ίδια στιγμή, πάντως, η εικόνα στην επένδυση του Ελληνικού γίνεται ακόμη πιο σκοτεινή, αφού κατατέθηκαν χθες κι άλλες προσφυγές στο ΣτΕ (Συμβούλιο της Επικρατείας) από κατοίκους της περιοχής και φορείς που αντιτίθενται στην επένδυση, γεγονός που προϊδεάζει για περαιτέρω καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, με ό,τι αυτό -προφανώς- συνεπάγεται για την όλη επένδυση.
Ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται στον κόσμο της... πραγματικότητας και τις ανησυχίες που προκύπτουν για το μέλλον της επένδυσης είναι η αντίδραση του κατ' εξοχήν ενδιαφερόμενου, του επενδυτή, ο οποίος όχι μόνο δεν συμμερίσθηκε την «ανακούφιση» της κυβέρνησης («διαψεύσθηκαν οι Κασσάνδρες, η επένδυση στο Ελληνικό προχωράει», πανηγύριζε ο υπουργός Επικρατείας και συντονιστής της διυπουργικής για τις μεγάλες επενδύσεις κ. Φλαμπουράρης), αλλά σε ανακοίνωσή του σημειώνει πολύ συγκρατημένα: «Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους. Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα».
Σημειώνει ακόμη ότι «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας».
Η σημασία των επίμαχων 280 στρεμμάτων
Μπορεί η περιοχή που τελικά χαρακτηρίσθηκε αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από το ΚΑΣ να είναι σχετικά «μικρή» για το σύνολο του υπό επένδυση χώρου των 6.000 στρεμμάτων, αλλά κρίνεται καίριας σημασίας για τα σχέδια του επενδυτή, αφού σ' αυτήν ακριβώς προβλέπεται να χτιστεί μεγάλο mall, αλλά και να ανεγερθούν πολλές υπερπολυτελείς και μεγάλης αξίας κατοικίες. Και ναι μεν ο χαρακτηρισμός και μόνο των 280 στρεμμάτων ως αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μπορεί να μην εμποδίζει προκαταβολικά την έναρξη των εργασιών, αλλά στην περίπτωση που κατά τις εκσκαφές βρεθούν μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας ευρήματα, τότε οι εργασίες σταματούν πάραυτα και... τον λόγο ξαναπαίρνει το ΚΑΣ.
Έχει διατυπωθεί από πλευράς των πολεμίων της όλης επένδυσης η πρόταση ότι «σε αυτή την περίπτωση, ας φτιάξει ο επενδυτής το εμπορικό κέντρο και τις πανάκριβες κατοικίες σε... άλλο σημείο του Ελληνικού»! Παραβλέποντας το γεγονός ότι έχει ήδη εκπονηθεί, κατατεθεί και εγκριθεί από την πολιτεία το ΣΟΑ (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης), καθώς επίσης και την άποψη των ειδικών, αλλά και της επενδύτριας εταιρείας, ότι «ένα τέτοιο τεραστίων διαστάσεων κατασκευαστικό έργο δεν είναι... παιχνίδι Legoland να μεταφέρεις στο “έτσι” το ένα συγκρότημα από τη μια γωνιά στην άλλη».
Αρχαία, δάσος και... νεότερα «διατηρητέα»!
Εκτός από τις προσφυγές στο ΣτΕ για την κήρυξη της περιοχής του Ελληνικού (μαζί με ήδη δομημένες και πλήρεις κατοικιών συνοικίες!) σε αρχαιολογικό χώρο, εκκρεμεί και η απόφαση του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου επί της προσφυγής που υπέβαλαν ενδιαφερόμενοι κάτοικοι και φορείς εναντίον της απόφασης της δευτεροβάθμιας επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία έκρινε ότι δεν είναι δάσος, όπως ισχυρίζονται οι αντιδρώντες στην επένδυση, περιοχή 37 στρεμμάτων στο παλιό αεροδρόμιο. Είναι γνωστές οι χρονοβόρες διαδικασίες στο ΣτΕ και συνακόλουθα το τι μπορεί να σημαίνει ένα «πάγωμα» της επένδυσης μέχρι να τελεσιδικήσει η ετυμηγορία του δικαστηρίου.