Ακολουθώντας ένα σχέδιο που είχε καταρτισθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, με το κωδικό όνομα «Νικίας», οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν -και μάλιστα χωρίς την παραμική απώλεια- την υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» που επικαλείται τη δικογραφία, οι Αρχές προκειμένουν να εντοπίσουν στοιχεία για την απαγωγή και τελικά να εντοπίσουν τον Κρητικό επιχειρηματία έθεσαν σε εφαρμογή το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο «Νικίας» που δημιούργησε η ΕΛ.ΑΣ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
«Στο πλαίσιο διαχείρισης του περιστατικού και καθ' όλο το διάστημα που διήρκεσε η παράνομη κατάσταση, τέθηκαν σε εφαρμογή τα οριζόμενα στο ειδικό σχέδιο "Νικίας" ως προς τις διαπραγματεύσεις σε περιπτώσεις ομηρίας και απαγωγών, οπότε ειδικοί διαπραγματευτές της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με ειδικό ψυχολόγο ανέλαβαν την υποστήριξη της οικογένειας του απαχθέντος κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και μέχρι της επιστροφής αυτού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δικογραφία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές προχώρησαν σε άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου «σε προγενέστερα χρονικά διαστήματα ως προς τις τηλεφωνικές συνδέσεις και τις συσκευές κινητού τηλεφώνου που αποδεδειγμένα χρησιμοποιούσαν οι δράστες, ενώ σε έκαστη επικοινωνία γίνονταν ενέργειες πορκειμένου να εξακριβωθεί το σημείο αγοράς/διάθεσης είτε της κάρτας sim, είτε της συσκευής τηλεφώνου».
Όπως προκύπτει επίσης από τη δικογραφία, «η οικογένεια του απαχθέντος είχε στο σύνολο της διαδικασίας την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων και επιλογή στρατηγικής ως προς τη διαπραγμάτευση».
Ο τυχαίος αστυνομικός έλεγχος που οδήγησε στην εξιχνίαση
Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ένας έλεγχος που έγινε λίγο μετά τη μία το βράδυ της 7ης Ιουλίου, σε όχημα στο οποίο βρίσκονταν δύο από τους κατηγορούμενους, ήταν αυτός ο οποίος κίνησε τις υποψίες των Αρχών ότι τα εν λόγω άτομα εμπλέκονται στην απαγωγή Λεμπιδάκη.
Τότε οι Αρχές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν ένα από τα κινητά που είχαν φροντίσει να ξεφορτωθούν οι δράστες, και ενώ προηγουμένως είχαν έρθει σε επικοινωνία με την οικογένεια του Λεμπιδάκη διαπραγματευόμενοι μαζί τους επί δύο ώρες.
«Από κοινού μαζί με τους συγκατηγορουμένους σου είχατε αναλάβει τουλάχιστον την πραγματοποίηση ορισμένων εκ των επικοινωνιών διαπραγμάτευσης με την οικογένεια ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης πραγματοποίησες από κοινού με τους συγκατηγορουμένους σου την 20η επικοινωνία με την οικογένεια που έλαβε χώρα χώρα από ώρα 23:02 της 6/7/2017 έως ώρα 1:17 της 7/7/2017, ήτοι εβρισκόμενοι σε οδική μετακίνηση επί της Εθνικής Οδού Ρεθύμνου Ηρακλείου» αναφέρεται στη δικογραφία και ακολουθεί η εξήγηση για το πως οι Αρχές συνέδεσαν τους τρεις άντρες που έλεγξαν με το κινητό τηλέφωνο που κατάφεραν να εντοπίσουν: «Εντοπίστηκες μαζί με τους συγκατηγορούμενούς σου να κινείσαι με κατεύθυνση προς Ρέθυμνο. Το όχημα εντοπίστηκε στη θέση... στη Σκαλέτα Ρεθύμνου όπου ακινητοποιήθηκε αφού πρώτα είχατε απορρίψει έξωθεν του οχήματος συσκευή κινητού τηλεφώνου χρώματος μαύρου, τμήματα της οποίας βρέθηκαν στο χωμάτινο έρεισμα».