Μία σειρά από σενάρια που οδηγούν την Ελλάδα σε άτακτη χρεοκοπία εφόσον το πολιτικό σκηνικό παραμείνει ρευστό και η κοινωνική αναταραχή ενταθεί το επόμενο διάστημα, επεξεργάζονται Μερκελ- Σοιμπλε και Σαρκοζί.
Οι χθεσινές εξελίξεις με τον κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις από τις οποίες δεν προέκυπτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και πριν το «χτύπημα» των 21 βουλευτών στην ΝΔ , οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις τους παράγοντες που παίρνουν τις αποφάσεις για την χρηματοδότηση της Ελλάδας.
Ειδικά μετά τα μεγάλα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα και τις εικόνες καταστροφής και χάους που έκαναν τον γύρο του κόσμου, ο προβληματισμός σε Γερμανία, Γαλλία, στο ΔΝΤ αλλά και στις Βρυξέλλες είναι ιδιαίτερα έντονος. Ο μεγαλύτερος φόβος που υπάρχει σε Μερκελ, Σοιμπλε , Σαρκοζι, είναι πώς ακόμα κι αν ψηφιστούν από την παρούσα Βουλή όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι της δανειακής σύμβασης, δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι μετά τις επόμενες εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση που να μπορεί να συνεχίσει την ίδια πολιτική.
Η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος της Αριστεράς σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση κυρίως του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας , με τις φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα, έχει προβληματίσει πολύ τους δανειστές της Ελλάδας.
Η πιθανότητα, τα κόμματα της Αριστεράς να βρεθούν με συνολική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που θα αγγίζει ακόμα και τους 120 βουλευτές και η αδυναμία σχηματισμού αξιόπιστης κυβέρνησης συνεργασίας από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ήδη προσανατολίζει ορισμένους διεθνείς παράγοντες στην έναρξη της προετοιμασίας για μια χρεοκοπία της Ελλάδας με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες γι αυτούς. Τα σενάρια αυτά είναι πολύ πιθανόν να επιβεβαιωθούν αν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις εξομάλυνσης του πολιτικού σκηνικού αλλά και της κοινωνικής έντασης.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup οι συνομιλητές του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν πλήρως ενημερωμένοι με στοιχεία από δημοσκοπήσεις για την Ελλάδα και εξέφρασαν ανοικτα τον προβληματισμό τους για την πολιτική σταθερότητα στην χώρα μας το επόμενο κρίσιμο διάστημα . Αναρωτήθηκαν μάλιστα ποιοι θα είναι οι αξιόπιστοι συνομιλητές τους και θα εγγυηθούν την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης.