Η ΕΛ.ΑΣ έδωσε νέα στοιχεία για τη σπείρα των απαγωγέων του Μιχάλη Λεμπιδάκη -κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων- επισημαίνοντας ότι όλα τα μέλη που έχουν ταυτοποιηθεί από την προανάκριση, οκτώ τον αριθμό, έχουν συλληφθεί.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, παρουσία του αρχηγού της αστυνομίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα. Εκεί έγιναν γνωστές όλες οι πληροφορίες γύρω από την υπόθεση ομηρίας του Κρητικού επιχειρηματία που κράτησε 186 ολόκληρες ημέρες.
Το χρονικό της απαγωγής
Την ημέρα που έγινε η απαγωγή, στις 30 Μαρτίου του 2017, έδρασαν 4 άτομα τα οποία έφεραν βαρύ οπλισμό. Στη συνέχεια τον μετέφεραν στο πρώτο κρησφύγετο. Οι δράστες φορούσαν τα ίδια ρούχα όταν τον επισκέπτονταν και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε να μην μπορεί να αναγνωρίσει τη φωνή τους. Ο επιχειρηματίας ήταν πάντα δεμένος με αλυσίδα, είτε από το χέρι του είτε από το πόδι του. Συνολικά, άλλαξαν πέντε κρησφύγετα. Σε όλα ο χώρος ήταν περιορισμένος και τα παράθυρα ήταν πάντα καλυμμένα.
Παράλληλα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση των απαγωγέων με κάποιο πολιτικό πρόσωπο, όπως και δεν υπάρχει κάποια σχέση, προσώρας τουλάχιστον, με την παλαιότερη απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Μιχάλης Λεμπιδάκης έδωσε -στην κατάθεσή του- όλες τις λεπτομέρειες γύρω από την απαγωγή του.
Πώς γίνονταν οι επικοινωνίες ΕΛ.ΑΣ. - απαγωγέων
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 31 επικοινωνίες, οι περισσότερες μέσω γραπτών μηνυμάτων, υπήρξαν πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες, καθώς και τρία βίντεο του Λεμπιδάκη. Πριν και μετά από κάθε επικοινωνία, ένα μέλος της ομάδας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτόταν τον απαχθέντα και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από την οικογένεια και του υπαγόρευε τις επιστολές, τις οποίες υπέγραφε με «βιολογικό του υλικό».
Η μεθοδολογία της ΕΛ.ΑΣ. για να φτάσει στους δράστες
Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Κρήτης, Κώστας Λαγουδάκη η ΕΛ.ΑΣ. «από την πρώτη στιγμή έθεσε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας του απαχθέντος».
«Βήμα-βήμα έγινε η έρευνα, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία. Καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών. Έτσι προχωρήσαμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης που μας οδήγησε στον προσδιορισμό των δραστών. Στη συνέχεια διακριβώσαμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών», τόνισε ο κ. Λαγουδάκης και συνέχισε: Η οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας. Στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη του τμήματος ειδικών αποστολών, μέλη του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής και άλλοι. Κατά την επιχείρηση, αστυνομικοί ελευθέρωσαν τον Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς που τον επιτηρούσαν, ηλικίας 43 και 44 ετών. Άμεσα συλλάβαμε άλλα έξι άτομα (ηλικίας 44, 22, 46, 60 και 45 ετών) και μια 16χρονη. Για όλο το χρονικό διάστημα είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών από τα κεντρικά της Κρήτης και την Αθήνα».
Τέσσερις εμπλεκόμενοι είχαν κατηγορηθεί για κακουργήματα
Οι εμπλεκόμενοι έμεναν σχετικά κοντά μεταξύ τους, ενώ τέσσερις από αυτούς είχαν κατηγορηθεί παλαιότερα για κακουργήματα. Επιπροσθέτως, τρεις εξ αυτών ήταν ακτιβιστές κατά των πλειστηριασμών. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, μετά από επίμονη ερώτηση δημοσιογράφου, για κάποιον ή κάποιους από τους συλληφθέντες υπήρχαν παλαιότερα κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας, εμπρησμού, βιασμού και σωματεμπορίας!
Ποιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι
Βαρύτατο είναι το κατηγορητήριο για τους επτά πρώτους συλληφθέντες (εξαιρείται η 16χρονη) για την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Συγκεκριμένα:
1) Διακεκριμένη περίπτωση αρπαγής κατά συναυτουργία με σκοπό τον εξαναγκασμό του παθόντα σε πράξη για την οποία δεν υπάρχει υποχρέωση, για όλους τους κατηγορούμενους.
2) Συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό την τέλεση περισσότερων κακουργημάτων υπό την επιβαρυντική περίπτωση κατοχής όπλου με εξυπηρέτηση σκοπού, για όλους τους κατηγορούμενους.
3) Απόπειρα εκβίασης από κοινού, για όλους τους κατηγορούμενους.
4) Άμεση συνέργεια.
5) Διακεκριμένες περιπτώσεις οπλοφορίας και οπλοκατοχής και πυρομαχικών.
6) Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αντίσταση, εμπρησμός από πρόθεση και εξακολούθηση, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας.
7) Κλοπή κατ' εξακολούθηση.
Τόσκας: Επιτυχία άνευ προηγουμένου
«Είναι ιδιαίτερη χαρά σήμερα που βρίσκομαι ανάμεσά σας. Η ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, άνευ προηγουμένου θα έλεγα», ήταν τα πρώτα λόγια του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στη συνέντευξη.
Ο κ. Τόσκας έκανε λόγο για «επιχείρηση με τριπλό-τετραπλό στόχο: Απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν σώος, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι περισσότεροι απαγωγείς», ενώ, όπως τόνισε χαρκατηριστικά, «ήταν μάθημα για τα βιβλία και για όσους ασχολούνται με τα μαθήματα ασφάλειας αυτή η επιχείρηση».
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τόσκας είπε ότι «οι αστυνομικοί έκαναν την επιχείρηση με μεγάλη ακρίβεια, τηρώντας όλους τους κανονισμούς μυστικότητας, ήταν μια τέλεια επιχείρηση» και έδωσε συγχαρητήρια «στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., σε διευθυντές, στους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν το κύριο βάρος της επιχείρησης. Είμαστε όλοι υπερήφανοι. Η ΕΛ.ΑΣ. απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη που μπορούν να δρουν άμεσα. Αυτή την αστυνομία θέλουμε: που υπηρετεί τον πολίτη και είναι κοντά του».
Πρόσθεσε, δε, πως «τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία, είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς, νοοτροπίας ότι η αστυνομία υπηρετεί τον πολίτη και αποτέλεσμα προσπάθειας που χτίζεται καθημερινά. Βεβαίως δεν ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε με συνεχή εκπαίδευση Η ΕΛ.ΑΣ. καλύπτει ευρύ φάσμα, αν δείτε τα αποτελέσματα θα δείτε τις μεγάλες επιτυχίες».
Και κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός: Τον κύριο ρόλο στην απαγωγή έπαιξαν υπηρεσίες της Κρήτης με την υποστήριξη και άλλων υπηρεσιών. Να ευχηθώ στον επιχειρηματία και στην οικογένειά του να είναι καλά και υγιής και να συνέλθουν σύντομα από αυτή την εμπειρία. Να μην έχουμε ποτέ ξανά τέτοια περιστατικά. Άλλωστε, η επιτυχής επιχείρηση είναι προειδοποίηση προς όσους σκεφτούν να αποτολμήσουν κάτι τέτοιο.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Η βιασύνη θα μπορούσε να είναι μοιραία
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας είπε ότι «η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δυνατότητα να εκπληρώνει την αποστολή της» και ότι «οι περιφερειακές υπηρεσίες εξίσου κρίσιμες με τις κεντρικές», ενώ μιλώντας για την επιχείρηση τόνισε πως «ήταν ένα ζήτημα που απαιτούσε λεπτή προσέγγιση. Ο σχεδιασμός εξελίχθηκε σε αρμονική συνεργασία με την οικογένεια. Ευχαριστώ τον διευθυντή της Διεύθυνσης Κρήτης για την καλή οργάνωση και τον συντονισμό. Ευχαριστώ την οικογένεια για τη συνεργασία της, τη στάση της, την υπομονή της».
«Η βιασύνη θα μπορούσε να ήταν μοιραία, ας ευχηθούμε να είναι η τελευταία τέτοια περίπτωση», κατέληξε ο κ. Τσουβάλας.
Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η 16χρονη
Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αφέθηκε η 16χρονη, που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στο Ηράκλειο.
Ο δικηγόρος της ανήλικης, Γιώργος Φρατζεσκάκης, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι «το σημαντικό είναι ότι η 16χρονη έχει αφεθεί ελεύθερη. Τα στοιχεία που υπάρχουν εις βάρος της θεωρώ ότι δεν μπορούν να στηρίξουν μια καταδικαστική απόφαση στο ακροατήριο. Η θέση της 16χρονης είναι ότι δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την απαγωγή του κ. Λεμπιδάκη». Πρόσθεσε ότι «για όποιες ενέργειες της καταλογίζονται ότι έχει κάνει, δεν γνώριζε ότι αυτές συνδέονται με τη συγκεκριμένη απαγωγή και ούτε θα μπορούσε να υποπτευθεί κάτι τέτοιο».
Ο κ. Φρατζεσκάκης είπε ότι «η μητέρα της δεν γνώριζε τίποτα και μητέρα και κόρη είναι συγκλονισμένες και προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν αυτό που έχει συμβεί στην οικογένειά τους. Καταλαβαίνετε ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση γιατί εμπλέκεται ο σύζυγος και πατέρας». Ο ίδιος είπε ότι ως πολίτης αυτής της κοινωνίας μπορώ να πω ότι είναι ανακουφισμένη η κοινωνία που υπήρξε ένα αίσιο τέλος σε αυτή την ιστορία.
Η 16χρονη απολογήθηκε αμέσως για να περιοριστεί ο χρόνος κράτησής της και αφέθηκε ελεύθερη, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της παρουσίας μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.
To κρησφύγετο όπου κρατούσαν όμηρο τον επιχειρηματία
Το iefimerida.gr δημοσίευσε χθες κατ’ αποκλειστικότητα τις φωτογραφίες από το τελευταίο κρησφύγετο όπου κρατούσαν οι απαγωγείς τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Πρόκειται για το σημείο από το οποίο οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. απελευθέρωσαν τον επιχειρηματία μετά από 186 αγωνιώδεις ημέρες ομηρίας.
Το τελευταίο κρησφύγετο όπου κρατούνταν πριν απελευθερωθεί ήταν στον πρώτο όροφο και αποτελείται από ένα δωμάτιο και μερικούς βοηθητικούς χώρους. Το οίκημα στεγάζεται πάνω από μάντρα αυτοκινήτων στο 5ο χιλιόμετρο Ρεθύμνου-Χανίων. Μια ξύλινη μικρή σκάλα οδηγούσε στον πρώτο όροφο και στο δωμάτιο ομηρίας του 53χρονου επιχειρηματία. Ενα διπλό στρώμα στο πάτωμα, ένας αργαλειός (προφανώς, στο βαρύ αντικείμενο έδεναν την άλλη άκρη της αλυσίδας του Μ. Λεμπιδάκη) ένα καλοριφέρ και ένα σκαμπό είναι τα μοναδικά αντικείμενα που περιστοίχιζαν τον επιχειρηματία.