Τουλάχιστον 18 άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη σε μια αεροπορική επιδρομή του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον στη Ράκα της Συρίας, όπου συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για την εκδίωξη των τελευταίων τζιχαντιστών, γνωστοποίησε μια ΜΚΟ.
«Άμαχοι αντλούσαν νερό από ένα πηγάδι κοντά στο δημοτικό στάδιο στο βόρειο τμήμα της Ράκας τη στιγμή των πληγμάτων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ανάμεσα στους 18 νεκρούς είναι τέσσερα παιδιά, σύμφωνα με την οργάνωση που βασίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.
Η περιοχή που επλήγη βρίσκεται σε έναν τομέα από όπου έχουν μεν αποσυρθεί τα μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), αλλά δεν βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της συμμαχίας Κούρδων και Αράβων που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού, κυρίως από αέρος.
Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον τόνισε ότι «γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να περιορίζονται τα πλήγματα σε πολιτικές υποδομές» και να «αποφεύγονται απώλειες μεταξύ των αμάχων» σε μήνυμά του προς το Γαλλικό Πρακτορείο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνασπισμός θα ερευνήσει τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως κάνει σε κάθε περίπτωση που καταγγέλλονται θάνατοι αμάχων.
Η Ράκα, στο βόρειο τμήμα της Συρίας, βρέχεται από τον Ευφράτη ποταμό. Αλλά εδώ και μήνες η πόλη, η πρώην «πρωτεύουσα» του ΙΚ στη συριακή επικράτεια, δεν έχει τρεχούμενο νερό εξαιτίας των ζημιών που έχουν υποστεί οι σωληνώσεις του δικτύου ύδρευσης από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πολλοί από τους οποίους έγιναν από τον διεθνή συνασπισμό. Οι κάτοικοι είναι έτσι αναγκασμένοι να πηγαίνουν για να βρουν νερό στις όχθες του Ευφράτη, σε πηγάδια και νερόλακκους στην πόλη, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους.
Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, ο διεθνής συνασπισμός αναγνώρισε ότι ευθύνεται για τον θάνατο 735 αμάχων στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ από το 2014. Όμως οργανώσεις θεωρούν ότι ο απολογισμός αυτός είναι πολύ υποτιμημένος.
Η Ράκα, που καταλήφθηκε από το ΙΚ το 2014, αποτέλεσε θέατρο των χειρότερων ωμοτήτων των τζιχαντιστών. Πλέον, οι ΣΔΔ ελέγχουν το 90% της πόλης και σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους εναπομείναντες τζιχαντιστές, που έχουν οχυρωθεί σε έναν τομέα στο κέντρο συμπεριλαμβανομένου του νοσοκομείου της Ράκας. Σύμφωνα με αξιωματικούς των ΣΔΔ, οι τζιχαντιστές κρατούν αμάχους και τους χρησιμοποιούν σαν ανθρώπινες ασπίδες.
Πηγή: ΑΠΕ