Μπορεί οι αμερικανικές αρχές να μην έχουν βρει ούτε ένα στοιχείο που να συνδέει τον μακελάρη του Λας Βέγκας με το «Ισλαμικό Κράτος», αλλά η τρομοκρατική οργάνωση επιμένει ότι ο Στίβεν Πάντοκ ήταν «μαχητής» της κι έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα το τζιχαντιστικό του ψευδώνυμο.
Αναλαμβάνοντας για δεύτερη φορά την ευθύνη για το μακελειό ο ISIS υποστηρίζει ότι ο 64χρονος συνταξιούχος λογιστής και λάτρης του τζόγου ανταποκρίθηκε στην έκκληση του ηγέτη του «χαλιφάτου» για επιθέσεις κατά δυτικών χωρών που μετέχουν στο βομβαρδισμό των εδαφών, που ελέγχει στη Συρία και το Ιράκ.
«Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του [Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι] να μπουν στο στόχαστρο οι χώρες της συμμαχίας των Σταυροφόρων και μετά από προσεκτική παρατήρηση συγκεντρώσεων Σταυροφόρων στην αμερικανική πόλη του Λας Βέγκας, ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου (ο Αμπού Αμπντ αλ Μπαρ αλ Αμρίκι, είθε να τον δεχθεί στους κόλπους του ο Αλλάχ) κρύφτηκε οπλισμένος με οπλοπολυβόλα και πολεμοφόδια σ’ ένα ξενοδοχείο με θέα στη συναυλία. Άνοιξε πυρ στη συγκέντρωσή τους αφήνοντας πίσω του 600 νεκρούς και τραυματίες μέχρι που σώθηκαν τα πυρομαχικά του κι έφυγε ως μάρτυρας», ανέφερε στη νέα ανακοίνωσή της η τρομοκρατική οργάνωση.
To μακελειό έγινε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση από το «Ισλαμικό Κράτος» μιας νέας ομιλίας, που υποτίθεται ότι εκφώνησε ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι
Το όνομα «Αμπού Αμπντ αλ Μπαρ αλ Αμρίκι» είναι ένα αραβικό “kunya”, ένα προσωνύμιο που δίνει σε ένδειξη τιμής ο ISIS σε τρομοκράτες μετά από μεγάλες επιθέσεις.
Ανεπίσημα πρακτορεία που συνδέονται με την τρομοκρατική οργάνωση, όπως το al-Battar Foundation, έσπευσαν να πανηγυρίσουν μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίσημος μηχανισμός προπαγάνδας του «Ισλαμικού Κράτους».
Αλλά ακόμη και κάποιοι οπαδοί του ISIS διατηρούν αμφιβολίες. Σ’ ένα chatroom που χρησιμοποιούν υποστηρικτές του «χαλιφάτου» και παρακολουθούν δυτικές μυστικές υπηρεσίες και ερευνητές, ένας τζιχαντιστής ζήτησε αποδείξεις.
«Η ερώτηση που θέτω συνέχεια είναι πώς επιβεβαιώνεται ότι ήταν όντως στρατιώτης του χαλιφάτου κι όχι κάποιος τυχαίος», έγραψε ένας άνδρας υπογράφοντας ως Αμπντούλ Αμπντούλ.
«Ελπίζω το ντάουλα [κράτος] να μας δώσει μια απόδειξη που θα διαλύει τις αμφιβολίες».
Ο μακελάρης του Λας Βέγκας σε παλαιότερη φωτογραφία με τη φίλη του, Μαριλού Ντάνλεϊ
Ο ISIS χαρακτήρισε για πρώτη φορά τον Πάντοκ «στρατιώτη του Ισλαμικού Κράτους» με μια σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε λίγες ώρες μετά το μακελειό. Λίγο αργότερα, προφανώς αντιλαμβανόμενο τις αμφιβολίες για την ανάληψη ευθύνης, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Amaq της οργάνωσης έσπευσε σε μια ασυνήθιστη κίνηση να εκδώσει χωριστή ανακοίνωση, που υποστήριζε ότι ο Πάντοκ είχε ασπαστεί το Ισλάμ πριν από μερικούς μήνες.
Η αστυνομία πιστεύει ότι ο Πάντοκ έδρασε μόνος του, αλλά αδυνατεί μέχρι στιγμής να εξηγήσει τι μπορεί να τον ώθησε να διαπράξει το φονικότερο μακελειό στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε ιδέα ποιο ήταν το σύστημα των αξιών και των πιστεύω του», παραδέχθηκε ο σερίφης Τζόζεφ Λομπάρντο. «Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό ενός ψυχοπαθούς».
Ο Έρικ Πάντοκ (αριστερά) και ο αδελφός του Στίβεν
Ο αδελφός του, Έρικ Πάντοκ είπε ότι ο μακελάρης «δεν είχε καμιά μανία με τα όπλα», ούτε δεσμούς με θρησκευτική ή πολιτική οργάνωση, ούτε ιστορικό ψυχικής ασθένειας. Παραδέχθηκε, πάντως, στο CBS ότι ήταν τζογαδόρος.
Τα «βίαια» γονίδια του πατέρα
Οι αρχές ερευνούν κατά πόσον ο Πάντοκ κληρονόμησε τη δίψα για βία και την ψυχασθένεια από τον πατέρα του, ένα βίαιο ληστή τραπεζών που περιλαμβανόταν στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους του FBI τη δεκαετία του 1960.
Ο Μπέντζαμιν Χόσκινς Πάντοκ, γνωστός και ως Πάτρικ Μπέντζαμιν Πάντοκ διήνυε την τρίτη δεκαετία τη ζωής του όταν συνελήφθη για τη ληστεία υποκαταστήματος της Valley National Bank στο Φοίνιξ της Αριζόνα το 1960. Εκείνη την περίοδο ζούσε στο Tucson μαζί με τη γυναίκα του, τον Στίβεν, τον Έρικ και τα άλλα δύο παιδιά του.
Το FBI συμπεριέλαβε τον πατέρα Πάντοκ, που κυκλοφορούσε με διάφορα ψευδώνυμα, όπως το “Chromedome” και το “Old Baldy”, στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους το 1969, μετά την απόδρασή του από φυλακή του Τέξας, όπου εξέτιε ποινή εικοσαετούς κάθειρξης.
Παρέμεινε στη λίστα αυτή για τα επόμενα οκτώ χρόνια και τελικά εντοπίστηκαν τα ίχνη του 1978. Πέθανε πριν από λίγα χρόνια και σύμφωνα με το FBI είχε διαγνωσθεί με ψυχοπάθεια και είχε πιθανές «αυτοκτονικές τάσεις».
Ο ίδιος ο δράστης δεν είχε βεβαρημένο ποινικό μητρώο πέρα από μια παραβίαση του ΚΟΚ.
«Ήταν ένας απλός τύπος», είπε ο αδελφός του Έρικ. «Κάτι έγινε, για κάποιο λόγο τού’ στριψε.»
Νέα στοιχεία για τη φίλη του μακελάρη
Νέες πληροφορίες βλέπουν την ίδια ώρα το φως της δημοσιότητας για τη Μαριλού Ντάνλει, τη φίλη του Στίβεν Πάντοκ.
Ο τελευταίος έκανε την κράτηση στο ξενοδοχείο Mandalay Bay Hotel στο Λας Βέγκας στο όνομά της, λόγος για τον οποίο την αναζήτησαν οι αρχές, θεωρώντας αρχικά ότι έμενε μαζί του. Όπως αποδείχθηκε, ωστόσο, η 62χρονη βρισκόταν τις Φιλιππίνες την ώρα του μακελειού. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, τοπική ώρα, η μητροπολιτική αστυνομία του Λας Βέγκας ανακοίνωσε ότι η Ντάνλεϊ δεν είναι πλέον «πρόσωπο ενδιαφέροντος». Την απόφαση έλαβαν οι επιθεωρητές μετά την επαφή που είχαν μαζί της και τις απαντήσεις που έλαβαν, μετέδωσε το ΒΒC.
«Δεν είχε καμία σχέση μ’ αυτόν τον ψυχοπαθή. Αυτή η φτωχιά γυναίκα ήταν στις Φιλιππίνες, όπου επισκεπτόταν την οικογένειά της», δήλωσε πρόσωπο που τη γνώριζε στην εφημερίδα Reno Gazette-Journal.
Η Ντάνλεϊ έχει αυστραλιανή υπηκοότητα και συγγενείς στην Αυστραλία, όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τζούλι Μπίσοπ.
Η Ντάνλεϊ περιέγραφε εαυτήν ως «περήφανη μητέρα και γιαγιά, που ζει τη ζωή της στο έπακρο» στον προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook, ο οποίος στο μεταξύ έχει απενεργοποιηθεί.
Σ’ έναν άλλο λογαριασμό της στο LinkedIn ανέφερε ότι είχε εργαστεί ως «επαγγελματίας του τζόγου και των καζίνο» στο Ρίνο της Νεβάδα στο διάστημα μεταξύ 2010-2013.
Μετά από 25 χρόνια γάμου κατέθεσε το 2015 αίτηση διαζυγίου κοινή συναινέσει με τον τότε σύζυγό της, Γκίρι Ντάνλεϊ. Μια γειτόνισσα του μακελάρη είπε ότι ο Πάντοκ κι η Ντάνλεϊ ήταν εσωστρεφείς, κλεινόντουσαν μέσα και «ποτέ δεν τους έβλεπε».