Πώς εξηγείται η «έκρηξη» Μητσοτάκη κατά του Ντάισελμπλουμ για τις πρόωρες εκλογές -Ολο το παρασκήνιο - iefimerida.gr

Πώς εξηγείται η «έκρηξη» Μητσοτάκη κατά του Ντάισελμπλουμ για τις πρόωρες εκλογές -Ολο το παρασκήνιο

Ενοχλημένοι στη ΝΔ από τις δηλώσεις για εκλογές το 2019 / Eurokinissi: αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αίθρια για τη ΝΔ.

Στην Πειραιώς υπάρχει πια εμπεδωμένη η άποψη ότι ένα κομμάτι Ευρωπαίων αξιωματούχων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Κομισιόν, βολεύεται και εξυπηρετείται από την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία.

Κααι αυτό γιατί μέχρι τώρα η κυβέρνηση έχει δείξει πως μπορεί να περνά τα πιο σκληρά νομοσχέδια και τις πιο αντιλαϊκές ρυθμίσεις χωρίς να κουνιέται φύλλο. Την ίδια ώρα, στο πίσω μέρος των σκέψεων των Ευρωπαίων υπάρχει πάντα ο φόβος της πολιτικής αστάθειας, καθώς θυμούνται τι έγινε στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Το θέμα των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ και των όποιων συνεπειών μπορεί να έχουν στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας συζητήθηκε στον «πρωινό καφέ» της Πειραιώς, χθες, και αποφασίστηκε ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει και να εκδηλώσει -στον κατάλληλο χώρο και χρόνο- τη δυσαρέσκειά του και να στείλει το μήνυμα που πρέπει στην άλλη πλευρά.

Η εκδήλωση που διοργάνωσε το Harvard Business School of Greece (με τη συμμετοχή του νέου Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Γενς Πλέτνερ, του Γερμανού οικονομολόγου Ντάνιελ Γκρος και του Ιταλού πρώην εκτελεστικού διευθυντή της ΕΚΤ και νυν επικεφαλής της Societe Generale Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι) ήταν μια καλή ευκαιρία και έτσι αποφασίστηκε, εάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεχόταν ερώτηση γι’ αυτό, να απαντήσει.

Έτσι, λοιπόν, η συμμετοχή του κ. Μητσοτάκη χθες στη συγκεκριμένη εκδήλωση και η ερώτηση που δέχτηκε μετά το τέλος της ομιλίας του αποτέλεσε το κατάλληλο σκηνικό.

«Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι εκλογές γίνονται όταν χαθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ή όταν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Δεν είναι δουλειά κανενός να καθορίσει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για εκλογές στην Ελλάδα. Είναι μια εσωτερική υπόθεση που αφορά τη χώρα», ήταν η προσεκτική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη, την οποία ορισμένοι χαρακτήρισαν και ως «ελεγχόμενη έκρηξη» με δεδομένη την ιδιαίτερη ενόχληση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τη συνέντευξη Ντάισελμπλουμ.

Άλλωστε, πριν από αυτή είχαν υπάρξει δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας δηκτικές για τον κ. Ντάισελμπλουμ, όπως αυτή του Μάκη Βορίδη, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του «και εγώ αν ήμουν ο Ντάισελμπλουμ, με τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήμουν. Πού θα έβρισκα πιο πειθήνιο πρωθυπουργό από τον Τσίπρα;».

Πεπεισμένος ότι ένα κομμάτι Ευρωπαίων «τα έχει βρει» με τον Αλέξη Τσίπρα είναι και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σε συζητήσεις χαρακτηρίζει την τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ «εισπήδηση στην εσωτερική πολιτική λειτουργία της Ελλάδας».

Αν και το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες εκλογές δεν βρίσκεται πια στην ημερήσια διάταξη, στην Πειραιώς γνωρίζουν ότι τη δήλωση Ντάισελμπλουμ θα την εκμεταλλευτούν στην κυβέρνηση -αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις δημόσιες αντιπαραθέσεις τους με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Γι' αυτό και η Πειραιώς επαναλαμβάνει ότι εκλογές δεν σημαίνουν αστάθεια, αλλά πιο γρήγορη ανάπτυξη και επενδύσεις, καθώς η επόμενη κυβέρνηση θα είναι και φιλοευρωπαϊκή και προσηλωμένη στις επενδύσεις. Συνεπώς, η Ευρώπη δεν έχει να φοβάται τίποτα από μια πολιτική αλλαγή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ