Το πρωί της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Βεβαίως, οι καθυστερήσεις και τα λάθη που έγιναν προκάλεσαν μεγάλη ρύπανση και καταστροφή των ακτών της Σαλαμίνας και της Αττικής.
Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία που είχε αναλάβει την απάντληση φαίνεται το δεξαμενόπλοιο στον βυθό της θάλασσας.
Στο σημείο του ναυαγίου είχε στηθεί πλατφόρμα, στην οποία εργάζονταν τουλάχιστον 60 άτομα, ανάμεσα στους οποίους δύτες και εξειδικευμένοι εργάτες, ενώ στο χώρο παρευρίσκοντο εκπρόσωποι του Τελωνείου και του Λιμενικού Σώματος για την καταγραφή της ποσότητας που μεταφέρεται στο δεξαμενόπλοιο «Σύρος». Στην πλατφόρμα υπήρχαν γραφείο και αποθηκευτικοί χώροι για τα εργαλεία, τον εξοπλισμό των δυτών κ.α.
Δείτε σε time lapse τις εργασίες απάντλησης καυσίμων από το «Αγία Ζώνη ΙΙ». Στο βίντεο φαίνεται για πρώτη φορά το βυθισμένο πλοίο.
Το χρονικό της καταστροφής των ακτών του Σαρωνικού
Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, τα ξημερώματα, στον Σαρωνικό, λίγο μετά τον απόπλου του από τα διυλιστήρια Ασπροπύργου. Ηταν έμφορτο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.
Και μπορεί στο άκουσμα της είδησης οι περισσότεροι να προβληματίστηκαν, όχι, όμως, όπως φάνηκε, και οι αρμόδιες Αρχές.
Ούτε καν την επόμενη ημέρα, το πρωί της Δευτέρας, όταν οι κάτοικοι της Σαλαμίνας ξύπνησαν από την οσμή του πετρελαίου: Οι παραλίες από την Κυνοσούρα έως τα Σελήνια είχαν γίνει μαύρες, ωστόσο αρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωνε πως «η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και δεν υπάρχει κίνδυνος για άλλη διαρροή. Η πρώτη μας προσπάθεια ήταν να στεγανοποιηθεί το πλοίο που βυθίστηκε. Η στεγανοποίηση έχει πετύχει στο 95% και ίσως σήμερα το απόγευμα να αρχίσει η απάντληση του πετρελαίου».
Ωστόσο, την επόμενη ημέρα το πετρέλαιο από το πλοίο που είχε... στεγανοποιηθεί έφθασε στον Πειραιά και στη συνέχεια προχώρησε σε Παλαιό Φάληρο, Καλαμάκι, Ελληνικό, Άγιο Κοσμά, Γλυφάδα και Βούλα.
Το υπουργείο Ναυτιλίας εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περί τον ένα μήνα για να καθαρίσει η θάλασσα, κάτι που αμφισβητείται ακόμα και σήμερα από γνωρίζοντες, που ισχυρίζονται ότι θα χρειαστούν ακόμη και πέντε μήνες και κανείς δεν ξέρει αν τα νερά θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.