Ο αριθμός των κατοίκων στο θέρετρο-νησί της Ινδονησίας, το Μπαλί, που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω του κινδύνου έκρηξης ενεργού ηφαιστείου, ξεπέρασε τους 122.000, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Η εθνική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών έχει στεγάσει τους κατοίκους σε γυμναστήρια σχολείων και σε κυβερνητικά κτίρια γειτονικών χωριών.
Παρότι υπάρχουν αποθέματα τροφίμων, νερού, φαρμάκων και άλλων προμηθειών, οι κάτοικοι ανησυχούν ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη αναμονή.
Επίσης οι αρχές επισήμαναν ότι εντός της ζώνης κινδύνου γύρω από το ηφαίστειο υπάρχουν περίπου 30.000 ζώα και καταβάλλουν προσπάθειες να τα μεταφέρουν σε ασφαλέστερη τοποθεσία καθώς αποτελούν σημαντική πηγή εισοδήματος για πολλούς πολίτες.
Για πρώτη φορά έπειτα από 50 χρόνια υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί το ηφαίστειο Αγκούνγκ, στο ομώνυμο όρος που βρίσκεται στην περιοχή Καράνγκ Ασέμ, σε απόσταση 75 χιλιομέτρων από το δημοφιλέστερο μέρος του νησιού, την Κούτα.
Οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει το ανώτατο επίπεδο συναγερμού ενώ η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυξάνεται.
Την τελευταία φορά που εξερράγη το Αγκούνγκ, το 1963, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Στην Ινδονησία βρίσκονται περίπου 130 ενεργά ηφαίστεια, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Πολλά από αυτά εμφανίζουν έντονη δραστηριότητα, αλλά μπορεί να περάσουν εβδομάδες, ακόμη και μήνες, πριν σημειωθεί έκρηξη.
Το Μπαλί που φημίζεται για τις παραλίες και τους ναούς του, υποδέχτηκε τον περασμένο χρόνο σχεδόν 5 εκατομμύρια τουρίστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων από την Κίνα, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Σήμερα το υπουργείο Τουρισμού κυκλοφόρησε επιστολή με την οποία καθησυχάζει τους τουρίστες και επισημαίνει ότι οι πτήσεις πραγματοποιούνται κανονικά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ