Ένα νέο διαστημικό σταθμό, τον Deep Space Gateway, συμφώνησαν να κατασκευάσουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, Ιγκόρ Κομάροφ, στο περιθώριο του Διεθνούς Αστροναυτικού Κογκρέσου στην Αδελαϊδα.
Τα πρώτα τμήματα του νέου σταθμού εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμα μεταξύ του 2024 και του 2026.
Το πρώτο στάδιο του εγχειρήματος θα περιλαμβάνει την κατασκευή του τροχιακού τμήματος του σταθμού, και οι τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν θα μπορούν αργότερα να χρησιμοποιηθούν στην επιφάνεια της Σελήνης και πιθανώς και του Άρη.
Στο project μπορούν να μετάσχουν και άλλες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, που έχουν ήδη συζητήσει πώς θα μπορούσαν να συνεισφέρουν, όπως είπε ο Κομάροφ.
Η ανακοίνωση του κοινού εγχειρήματος έρχεται σε μια περίοδο έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας, λόγω του ουκρανικού και της διαφορετικής προσέγγισης αναφορικά με το χειρισμό του Συριακού και του Βορειοκορεατικού ζητήματος.
Ωστόσο, η εξερεύνηση του διαστήματος, περιλαμβανομένων και κοινών αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φαίνεται ότι αποτελεί ένα πεδίο συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο νέος σταθμός “Deep Space Gateway” μπορεί να συνδράμει στην «απόκτηση εμπειρίας για επανδρωμένες αποστολές βαθύτερα στο ηλιακό σύστημα, για πρόσβαση στην επιφάνεια της σελήνης με ρομποτικές αποστολές που θα έχουν τη δυνατότητα εν ανάγκη επιστροφής στη Γη εντός ημερών, παρά εβδομάδων ή μηνών», είχε ανακοινώσει η NASA τον περασμένο Μάρτιο.
Τον Ιούνιο ο Κομάροφ είπε ότι τόσο η Roscosmos, όσο και η NASA και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) αντιλαμβάνονται ότι αν καταρρεύσει η συνεργασία, θα επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά όλων.
Λίγους μήνες νωρίτερα, ο Αμερικανός αστροναύτης Ντάγκλας Χ. Γουίλοκ είχε απευθύνει έκκληση στη Ρωσία και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν για το καλό της ανθρωπότητας.
«Όλοι αναπνέουμε τον ίδιο αέρα», είπε. «Μπορούμε να χαράξουμε σύνορα, αλλά από το διάστημα δεν είναι ορατά...»