Η διαμάχη ανάμεσα στην FIBA και την Euroleague όσον αφορά τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 συνεχίζεται, με τον Κώστα Τσαρτσαρή να παίρνει θέση για το ζήτημα μέσω της εμπειρίας του στα παρκέ.
Ο παλαίμαχος διεθνής άσος και ένας εκ των πρωταγωνιστών σε ορισμένες από τις καλύτερες Εθνικές ομάδας μπάσκετ όλων των εποχών, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη διαμάχη ανάμεσα σε FIBA και Euroleague, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της παγκόσμιος ομοσπονδίας μπάσκετ.
Το νέο καλεντάρι της FIBA συμπεριλαμβάνει αγώνες μεσούσης της αγωνιστικής σεζόν, με τη Euroleague να μη δέχεται τη διακοπή του πρωταθλήματος και ο Κώστας Τσαρτσαρής δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η άποψή μου είναι ότι με όλα όσα συμβαίνουν το μπάσκετ πλήττεται και χάνει την έξωθεν καλή μαρτυρία του. Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί μία λύση και σίγουρα όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Για να έρθει όμως η συμφωνία απαιτούνται και ρεαλιστικές προθέσεις ή προτάσεις. Κρίνοντας από τις τελευταίες εξελίξεις και τις θέσεις που διάβασα ότι εξέφρασαν οι δύο πλευρές με τις εναλλακτικές προτάσεις τους θα έλεγα ότι η FIBA έχει πλησιάσει πολύ περισσότερο σε ένα μοντέλο που θα μπορούσε να είναι βιώσιμο. Δε θεωρώ ότι το μπάσκετ μπορεί να πετύχει τους στόχους του με τις εθνικές ομάδες, αν τις στριμώχναμε στα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο. Πιστεύω ότι η πρόταση της Ευρωλίγκας δεν είναι πολύ ρεαλιστική. Η πρόταση της FIBA αυξάνει στη διάρκεια δύο εβδομάδων τις υποχρεώσεις των παικτών και είναι αλήθεια αυτό.
Ομως είναι μία ρεαλιστική πρόταση, χωρίς ιδιαίτερες παραχωρήσεις από τις δύο πλευρές. Είναι μία πρόταση που αφήνει και τους δύο ευχαριστημένους, και κυρίως: Επιτρέπει, σε όλους, να επιστρέψουμε σε μία εποχή που έχει χάσει τα ίχνη της στο σύγχρονο τοπίο του μπάσκετ. Την εποχή του ρομαντισμού, την εθνικής υπερηφάνειας και της αληθινής τιμής που αισθάνεται κάθε παίκτης φορώντας τη φανέλα της εθνικής ομάδας. Το μπάσκετ θίγεται εδώ και πολύ καιρό. Ο κόσμος έχει κουραστεί, οι πληροφορίες έρχονται από παντού και περισσότερο υπάρχει μπέρδεμα παρά ενημέρωση. Όμως, φτάσαμε στο σημείο όπου υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Μιλάμε για δύο εβδομάδες. Είναι αδύνατον το μπάσκετ να βρίσκεται μπροστά σε τέτοιο χάος, όταν μιλάμε για δύο εβδομάδες μόνο. Η πρόταση της FIBA ειναι ρεαλιστική και σίγουρα μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και διαπραγμάτευσης».