Καλά... ξεμπερδέματα για όσους αποφάσισαν πέρυσι να παραδώσουν τα «κλειδιά» της επιχείρησής τους στην εφορία.
Και αυτό διότι κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων το σύστημα τούς... αντάμειψε με προκαταβολή φόρου επί ανύπαρκτης φυσικά επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Το μπέρδεμα ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο, καθώς φαίνεται ότι δεν είχε προβλεφθεί το πώς ακριβώς θα φαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν φέτος φορολογική δήλωση για την περσινή χρήση, έχουν εν τω μεταξύ κλείσει τα βιβλία τους, ήτοι έχουν κάνει διακοπή δραστηριότητας. Μόνο τα «μπλοκάκια» που έκλεισαν κακήν-κακώς λόγω νόμου Κατρούγκαλου υπολογίζεται ότι ξεπερνάνε τα 90.000.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ειδική εγκύκλιος Πιτσιλή, με την οποία επισημαίνεται κατ’ αρχάς στις υπηρεσίες ότι, με βάση τη δήλωση που υποβάλλει ο φορολογούμενος και τους λοιπούς τίτλους βεβαίωσης που προβλέπονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, βεβαιώνεται ποσό ίσο με το 100% του φόρου που προκύπτει από επιχειρηματική δραστηριότητα για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για τα κέρδη που προκύπτουν από το φορολογικό έτος που αρχίζει από 1-1-2016, άρα στην πραγματικότητα από τα περσινά εισοδήματα που δηλώθηκαν φέτος.
Και τι γίνεται με αυτούς που έκλεισαν τα βιβλία τους; Δεδομένου ότι η βεβαίωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα γίνεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους, σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος.
Και τι γίνεται με αυτούς που πήραν εκκαθαριστικό με προκαταβολή φόρου; Αν και η εγκύκλιος δεν δίνει απάντηση, φοροτεχνικοί και λογιστές παραπέμπουν στην ανάγκη τροποποιητικών δηλώσεων, με την προσκόμιση στην εφορία των... αποδεικτικών, ήτοι της διακοπής εργασιών, που έγινε στην ίδια την εφορία.