Mπορεί οι Σοσιαλδημοκράτες να ξεκαθάρισαν ορθά κοφτά ότι θα ηγηθούν της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία – το επανέλαβε γι’ άλλη μια φορά το πρωί ο Μάρτιν Σουλτς- αλλά η Άνγκελα Μέρκελ δεν εγκαταλείπει την ελπίδα.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι αναφορικά με το σχηματισμό νέας κυβέρνησης προτίθεται να συζητήσει με τους Φιλελεύθερους ,τους Πράσινους, αλλά και τους Σοσιαλδημοκράτες. Για το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες δεν δέχεται ούτε κουβέντα : «κάθε εικοτολογία για νέες εκλογές συνιστά περιφρόνηση της ψήφου του λαού», τόνισε.
Οι εταίροι του «συνασπισμού Τζαμάικα» θέτουν όρους
Ο Τζεμ Εζντεμίρ και η Κάτριν Γκέρινγκ Έκαρντ των Πρασίνων
Παίρνοντας θέση μάχης πριν καλά καλά αρχίσουν οι συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμοί οι Πράσινοι έσπευσαν να θέσουν τους δικούς τους όρους, ο βασικότερος των οποίων είναι να διασφαλιστεί ότι η Γερμανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή. Ο συμπρόεδρος του κόμματος, Τζεμ Εζντεμίρ, υπογράμμισε ακόμη τη σημασία μιας φιλοευρωπαϊκής πολιτικής της νέας κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα της Ευρώπης δεν πρόκειται να λυθούν μόνον με τη λιτότητα. «Γνωρίζουμε τις ευθύνες μας και ανάλογα θα μετάσχουμε στις συνομιλίες: για το κλίμα, τη δικαιοσύνη και την Ευρώπη», τόνισε. Ο Εζντεμίρ απέρριψε ακόμη τις εκκλήσεις των Φιλελευθέρων κατά της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης τονίζοντας ότι η είναι «ζωτικό συμφέρον» για τη Γερμανία να υλοποιηθούν οι προτεινόμενες από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν μεταρρυθμίσεις.
«Σκληρό καρύδι» οι Φιλελεύθεροι.
Στο στρατόπεδο των Φιλελευθέρων ο ηγέτης τους, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε ότι προτίθεται να ηγηθεί της Κ.Ο. του κόμματός στην Μπούντεσταγκ, αλλά δεν αποκάλυψε και πολλά για την πρόοδο των συνομιλιών για τη συγκρότηση του «συνασπισμού Τζαμάικα».
Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ
Επανεπιβεβαίωσε, ωστόσο, τους βασικούς όρους του κόμματός για να μετάσχει σε μια τέτοια συμμαχία, την ώρα που ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κούμπικι υπογράμμιζε ότι οι Φιλελεύθεροι δεν θα μετάσχουν «πάση θυσία» στην επόμενη κυβέρνηση. Στους βασικούς όρους του FDP συγκαταλέγονται η αντίθεση στην επιβολή φόρου στους πλούσιους, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης κινητήρων εσωτερικής καύσης και η δημιουργία ανοικτής αγοράς για της εταιρείες τεχνολογίας.
Ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας ο Λίντνερ απέκλεισε το ενδεχόμενο θέσπισης πλαφόν οροφής στην εισδοχή προσφύγων στη Γερμανία.
Αναφορικά με την Ευρώπη υπογράμμισε ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να επιστρέψει στις πολιτικές που αποβλέπουν στη σταθερότητα. Κι εξέφρασε γι’ άλλη μια φορά την αντίθεσή του σ’ έναν κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη κρατών που λυγίζουν υπό το βάρος των χρεών. Τα σχόλιά του έρχονται να στρώσουν με αγκάθια τη σχέση της Μέρκελ με τον Μακρόν, που έχει αναγάγει σε κεντρικό σημείο της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας για την Ευρώπη έναν κοινό προϋπολογισμό για τα 19 μέλη της ζώνης του κοινού νομίσματος.
«Οι διαπραγματεύσεις θα τραβήξουν καιρό...»
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού ενδεχομένως να αρχίσουν πριν τις τοπικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, αλλά θα κρατήσουν καιρό, ενδεχομένως μέχρι τα Χριστούγεννα -πόσω μάλλον που Πράσινοι και Φιλελεύθεροι σκοπεύουν να ζητήσουν από τα μέλη τους να εγκρίνουν την όποια συμφωνία προκύψει-. Και το 2013 οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μέχρι το Δεκέμβριο μέχρι να καταλήξουν τότε σε συμφωνία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες και να εκλεγεί καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ.
Φυσικά, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει μια επιτυχία των διαπραγματεύσεων αυτών. Σε μια τέτοια περίπτωση -πέραν της πιθανότητας νέων εκλογών- ο μόνος δρόμος που απομένει είναι ένας νέος μεγάλος συνασπισμός. «Οι συντετριμμένοι Σοσιαλδημοκράτες, που είδαν την εκλογική τους επιρροή να συρρικνώνεται όλα αυτά τα χρόνια που στάθηκαν στο πλευρό της Μέρκελ στην κυβέρνηση, θα δέχονταν ενδεχομένως να μετάσχουν ξανά σε μια τέτοια συμμαχία μόνον αν αποδειχθεί μετά από μακρές διαπραγματεύσεις απολύτως ανέφικτος ένας συνασπισμός “Τζαμάικα” και προτάξουν το εθνικό συμφέρον», σχολιάζει στο Focus ο Γιεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Και συμπληρώνει: «Σ’ ένα τέτοιο σενάριο η SPD θα πουλήσει ακριβά τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση: θα ορίζει αυτή την οικονομική και δημοσιονομική πολιτικής της χώρας.»