Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών ή ευρωομόλογα κάνει ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.
Σε συνέντευξή του στην εφημεριδα Kurier ο κ. Βίζερ εκτιμά επίσης ότι δεν υπάρξει μεγάλος προϋπολογισμός για την σταθεροποίηση της οικονομικής πορείας των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Ούτε ευρωομόλογα, ούτε μεγάλο προϋπολογισμό για την σταθεροποίηση της οικονομικής πορείας των χωρών μελών της ευρωζώνης, ούτε Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών
Ο Τόμας Βίζερ, στη συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, που δημοσιεύει η DW, εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα ολοκληρωθεί η Τραπεζική Ένωση και θα εμβαθυνθεί η Νομισματική Ένωση. Εκφράζει μάλιστα την επιθυμία, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών να διαχωριστεί πλήρως από την ΕΚΤ και ο Τόμας Βίζερ τονίζει:
«Στα δημοσιονομικά θα υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός χωρίς όμως αλματώδη πρόοδο. Παράλληλα, δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν ευρωομόλογα. Ούτε ένας μεγάλος προϋπολογισμός για τη σταθεροποίηση της οικονομικής πορείας μελών της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια, δεν θα υπάρξει ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών. Και σίγουρα, όχι κάποιος που θα είναι ταυτόχρονα και επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ. Δεν το προβλέπουν άλλωστε οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες»
Στο ερώτημα ποιες χώρες θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα σε περίπτωση ανόδου του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ ο Τόμας Βίζερ δηλώνει: «Μεσοπρόθεσμα θα αυξηθεί το βασικό επιτόκιο. Όσο χαμηλότερο το δημόσιο χρέος μιας χώρας, τόσο καλύτερα θα είναι θωρακισμένη σε μια πιθανή άνοδο του επιτοκίου.
Η Ελλάδα έχει μεν το υψηλότερο χρέος, αλλά λόγω των ευμενών όρων αναχρηματοδότησης, με αποπληρωμή πάνω από 30 χρόνια, εξαιρείται του προβλήματος. Χώρες με δημόσιο χρέος πάνω από 100% όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ιταλία έχουν κάθε συμφέρον να μειώσουν το επίπεδο του χρέους τους».