Στην Ολομέλεια της Βουλής διεξάγεται η συζήτηση για την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τις συνομιλίες του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη για την υπόθεση του NOOR1.
Η συζήτηση θα γίνει μετά τα όσα ήρθαν στο φως για το ταξίδι του υπουργού Άμυνας στο Λονδίνο, ζήτημα για το οποίο η ΝΔ με πλήθος ανακοινώσεων ζητά εξηγήσεις (για την παρουσία του σε καζίνο).
Την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, και ειδικότερα για τις επαφές του κ. Καμμένου με τον πρωτοδίκως καταδικασθέντα σε ποινή ισοβίου καθείρξεως Ευθύμιο Γιαννουσάκη για την υπόθεση της διακινήσεως ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1 κατέθεσαν, τον περασμένο Ιούλιο, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του κόμματός του.
Παναγιωτόπουλος (ΝΔ): Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού να κάνει τηλέφωνα σε κινητό ισοβίτη
«Δεν είναι δουλειά κανενός υπουργού, καμίας κυβέρνησης να κάνει τηλέφωνα στο κινητό κάποιου ισοβίτη, να ανταλλάσσει μηνύματα μαζί του, να διατηρεί ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και τακτική επαφή, εν είδει διαμεσολαβητικής υπηρεσίας υποστήριξης κρατουμένων» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος.«Η πιο σκοτεινή εμπλοκή του κ. Καμμένου στηρίζεται σε δημοσιευθείσες στο διαδίκτυο ηχογραφημένες συνομιλίες του ισοβίτη με τον λιμενικό ανακριτικό υπάλληλο που τον επισκεπτόταν (σ.σ. τον ισοβίτη) και ο οποίος του είχε ασκήσει πίεση να εμπλέξει, με συμπληρωματική κατάθεσή του άλλο πρόσωπο, αφενός με κίνητρο την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση του ισοβίτη αφετέρου με απώτερο σκοπό την πολιτική εξόντωση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη», τόνισε επίσης.
Ο βουλευτής ανέφερε ότι υπάρχουν σοβαρά ερωτηματικά για τα κίνητρα της εμπλοκής του Πάνου Καμμένου και πρόσθεσε ότι πρέπει να ερευνηθεί ποιο ακριβώς ήταν το περιεχόμενο 12 τηλεφωνικών συνομιλιών, διάρκειας 21 λεπτών, μεταξύ του υπουργού Άμυνας και του ισοβίτη, αν υπήρξε επικοινωνία του κ. Καμμένου με την εισαγγελική λειτουργό και τον λιμενικό υπάλληλο, στο πλαίσιο ποιας αρμοδιότητάς του ενεπλάκη στην υπόθεση, ποιο είναι το ζήτημα εθνικής ασφάλειας για το οποίο έκανε λόγο ο κ. Καμμένος, αν ήταν ενήμερος για όλα αυτά ο πρωθυπουργός και ποιος ήταν ο βαθμός εμπλοκής του υπουργού Δικαιοσύνης και άλλων λειτουργών.
Παπαθεοδώρου (ΔΗΣΥ): Ο πρωθυπουργός επέλεξε να κολυμπήσει μαζί με τον Καμμένο στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους
Προκύπτουν ενδείξεις σκηνικού παρακράτους, από οργανωμένη ομάδα με κυβερνητική κάλυψη αν όχι με κυβερνητική καθοδήγηση, υποστήριξε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεόδωρου. Σκηνικό που, όπως είπε, στήθηκε, όχι για να λάμψει η αλήθεια, αλλά για τη διάπραξη αδικημάτων που επιδιώκουν να επηρεάσουν την έκβαση μιας δικαστικής υπόθεσης. «Πόσο άλλο η παρακμή αυτού του καθεστώτος και η υπονόμευση των θεσμών, θα δείχνουν ότι η κατάλυση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, έχει γίνει καθημερινή πρακτική; Αυτές οι μέθοδοι, είναι μέθοδοι παρακράτους. Πάντως δεν θυμίζουν ευρωπαϊκή χώρα, όταν εισαγγελείς μπαίνουν σχεδόν κρυφά σε φυλακές, τα μεσάνυχτα για να πάρουν κατάθεση από κρατουμένους» ανέφερε επίσης.
«Είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση δεν υποχωρεί απλά σε μεθόδους παρακράτους, αλλά τις υιοθετεί ως κύρια πρακτική για να συγκαλύψει τις αντιθεσμικές, παράνομες και αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις της» σημείωσε και τόνισε ότι στόχος ήταν να καθοδηγηθεί η δικαιοσύνη σε συγκεκριμένη απόφαση. Ανέφερε, παράλληλα, ότι αν και ο ανακριτικός υπάλληλος Π. Χριστοφορίδης είχε ενεργό και κυρίαρχη ανάμιξη, δεν ενοχλήθηκε από τους πολιτικούς και ιεραρχικούς προϊσταμένους του, για να συμπεράνει ότι στο υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχουν τελικά πολλά ναυάγια. «Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να συγκαλύψει το σκάνδαλο και όσο και αν πιέζει τους βουλευτές να κλείσουν τα μάτια στην κάλπη, τώρα ξέρουν όλοι ότι ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε απλά έναν εταίρο με αντιθεσμικές συμπεριφορές, επέλεξε να κολυμπήσει μαζί του στα μολυσμένα νερά του καθεστωτικού παρακράτους και όταν χρειάζεται να τον καλύπτει με πλήρη συνείδηση αυτού που κάνει» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό.
Η παρέμβαση Κοντονή
Η αναφορά του βουλευτή της ΔΗΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου στο υπόμνημα που έχει καταθέσει η εισαγγελέας Ειρ. Τζίβα για την εμπλοκή της στην όλη υπόθεση, προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. «Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε μια αναφορά και του υποβάλλω τώρα το ερώτημα. Ανέφερε στοιχεία από το υπόμνημα της εισαγγελέως κ. Τζίβα, το οποίο είχε καταθέσει ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών κ. Μπρακουμάτσου, και τον ερωτώ, με ποια διαδικασία και πώς έχει φτάσει το υπόμνημα της κυρίας εισαγγελέως στα χέρια του. Και απαιτώ τώρα απάντηση» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
«Να αρχίσουμε από τα βασικά, κύριε υπουργέ. Όταν απευθύνεστε σε εμένα, δεν θα κουνάτε το δάχτυλο» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου και κάλεσε τον υπουργό να ανατρέξει σε δημοσιεύματα του Τύπου των τελευταίων 15 ημερών, διότι έχει αναφερθεί. «Η αναφορά στο υπόμνημα έχει γίνει από τρεις εφημερίδες τις τελευταίες 15 ημέρες, πολύ ευχαρίστως να τα καταθέσω κατόπιν» είπε ο κ. Παπαθεοδώρου.
Παρασκευόπουλος: Στόχος της ΝΔ να πλήξει τον υπουργό 'Αμυνας
Στόχος της ΝΔ είναι να πλήξει τον υπουργό 'Αμυνας αδιαφορώντας για το αν η πρότασή της βοηθάει στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη ή όχι, ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Έτσι διακινδυνεύει τη δικαιοσύνη και την ασφάλεια, διότι η υπόθεση αφορά περισσότερους από 2 τόνους ηρωίνης, προκειμένου να πληγεί ένας υπουργός. Διακινδυνεύει την ουσία της υπόθεσης επειδή ένα τηλεφώνημα δεν είναι comme il faut, όπως πρέπει» σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος, σημειώνοντας: «Το να συζητηθεί σήμερα εδώ "ποιος τηλεφώνησε σε ποιον, με ποιον τρόπο και τι είπε", σημαίνει ότι ερευνητικές προσπάθειες που γίνονται με μια μυστικότητα για να είναι αποτελεσματικές, θα έρθουν στη δημοσιότητα και αυτό αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία».
Πρόσθεσε ότι «η νομοθεσία προβλέπει ότι προκειμένου να εξαρθρωθεί μια συμμορία δικαιολογείται ακόμη και έγκλημα, πόσο μάλλον ένα τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι εγκληματικό».
Το ΚΚΕ ψηφίζει «ναι» στη σύσταση Εξεταστικής
Να απαντηθούν καθαρά τα ερωτήματα που γεννώνται για τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και τις «περίεργες πρακτικές του», ενώ διαρκεί δικαστική διερεύνηση για το «Noor 1», ζητεί το ΚΚΕ, το οποίο και ψηφίζει θετικά στην σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. «Χωρίς την παραμικρή ψευδαίσθηση, λόγω της προηγούμενης πείρας, για τον πραγματικό ρόλο των Εξεταστικών Επιτροπών, χωρίς να συμφωνούμε με το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ και, θέλοντας να αξιοποιηθεί κάθε μέσο για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, το ΚΚΕ ψηφίζει θετικά για την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής», εξήγησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Ιωάννης Δελής.
«Τα ερωτήματα για τον υπουργό Άμυνας είναι πολλά και πρέπει να απαντηθούν καθαρά, ενώ η πρωθυπουργική ασπίδα προστασίας που στήνεται γύρω από τις περίεργες πρακτικές του κυβερνητικού εταίρου στην πραγματικότητα είναι ομολογία ότι και αυτή η κυβέρνηση παίρνει κανονικά μέρος στις άγριες επιχειρηματικές κόντρες και, παρά τα μεγάλα της λόγια ενάντια στη διαφθορά και τη διαπλοκή, δεν έχει σκοπό να πάει πιο βαθιά από τις προηγούμενες», τόνισε ο κ. Δελλής.
Κατσίκης (ΑΝΕΛ): Πασιφανής στόχος το πλήγμα στη συνεργασία ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ
Τη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ «στοχεύει πασιφανώς» η πρόταση της ΝΔ για τον Πάνο Καμμένο, εκτίμησε ο ειδικός αγορητής του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνος Κατσίκης, ο οποίος ζήτησε από τα κόμματα να μην συμπράξουν σε αυτό και να καταψηφίσουν.
Ο κ. Κατσίκης έκανε λόγο για στρατολόγηση «δημοσιογραφικών παπαγαλίσκων» που με ληβελογραφήματα, νομίζουν κάποιοι ότι θα εξωραϊσουν την «άθλια εικόνα» τους. «Πλανάσθαι πλάνην οικτρά», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα δώσει πολιτική απάντηση, κατέληξε.
Αμυράς: Δεν γίνεται κανείς υπουργός να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με ισοβίτη
«Το θέμα είναι αν έπρεπε να έχει ο κ. Καμμένος διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με έναν ισοβίτη για ναρκωτικά; Φανταστείτε να έχει κάνει τη συνομιλία ο Σταύρος Θεοδωράκης. Φανταστείτε να έχει σηκώσει το τηλέφωνο ο Γιώργος Μαυρωτάς και να συνομιλούσε με έναν ισοβίτη;» είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Γ. Αμυράς. Ο Γιώργος Αμυράς παρατήρησε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται σήμερα τη συγκρότηση εξεταστικής, διότι η υπόθεση διερευνάται από τη δικαιοσύνη, δεν έπραξε όμως το ίδιο με την εξεταστική για την Υγεία, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για το «Ερρίκος Ντυνάν».
Ο βουλευτής του Ποταμιού σημείωσε και την άποψη του συνταγματολόγου Στ. Τσακυράκη, ότι τις συνομιλίες του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη τις απαγορεύει η συνταγματική διάταξη για τη διάκριση των εξουσιών και ότι η εκτελεστική εξουσία πρέπει να απέχει οποιασδήποτε επαφής με πρόσωπο που είναι φυλακισμένο ή απλά κατηγορούμενος. «Όσο ανεχόμαστε νταραβέρια μεταξύ εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, τόσο πιο απροστάτευτοι αισθάνονται οι πολίτες» είπε ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, κανείς υπουργός δεν γίνεται να σηκώνει το τηλέφωνο και να συνομιλεί με έναν ισοβίτη.
Ο κ. Αμυράς κάλεσε τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να ψηφίσουν «ναι» στην εξεταστική ώστε να έρθουν όλα στο φως και να μην μένουν στο ημίφως. Παράλληλα¨, απευθύνθηκε στον ίδιο τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, λέγοντάς του ότι δεν θα χρειάζεται να τρέχει στα βροχερά Λονδίνα για να παίζει ρουλέτα, διότι η κυβέρνηση με απόφασή της άνοιξε το δρόμο για να υπάρξουν καζίνα σε όλη τη χώρα, χωρίς περιορισμό.