Σε ασφυκτικό κλοιό έχει βρεθεί η κυβέρνηση καθώς καλείται να ανατρέψει καταστάσεις σε τρία μέτωπα, τα οποία μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους.
Αξιολόγηση
Στο μέτωπο της αξιολόγησης, πολλά θα φανούν από τις διαθέσεις Ντάισσελμπλουμ που συναντά σήμερα Τσίπρα και Τσακαλώτο, ωστόσο το αποτέλεσμα στο Βερολίνο είναι που φέρνει «μαύρα» μαντάτα στην Αθήνα. Για μια ακόμα φορά στο εξωτερικό το αποτέλεσμα και οι συσχετισμοί είναι διαφορετικοί από αυτό στο οποίο είχε επενδύσει πολιτικά η Αθήνα. Αντικατάσταση Σόιμπλε με ενδεχομένως ένα σοσιαλδημοκράτη στο Γερμανικό υπ.οικονομικών ήλπιζε να βρει η Ελληνική κυβέρνηση και τώρα, η παραμονή Σόιμπλε, ίσως να μην είναι το χειρότερο σενάριο.
Το ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή η Αθήνα «καίγεται» να κλείσει τη διαπραγμάτευση και μόνο σίγουρη δε μπορεί να είναι ότι και το Βερολίνο θα επιδιώξει το ίδιο αφήνοντας στην άκρη όσους απαιτήσουν επιπρόσθετα μέτρα.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας αργά χτες βράδυ στην ανάρτησή του τόνισε την ανάγκη για αλληλεγγύη. Και για τα της Ευρωζώνης, και για το προσφυγικό
Διακυβέρνηση
Την ίδια στιγμή στο εσωτερικό, αναζητείται επειγόντως λύση στο θέμα των εσόδων αφού λείπουν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια από τα προϋπολογισθέντα έσοδα, καθώς μικρομεσαίοι και ελ.επαγγελματίες φέρεται -ελέω υπερφορολόγησης- να έχουν δηλώσει μικρότερα εισοδήματα.
«Σαφάρι» στους κωδικούς των υπουργείων έχει ζητήσει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να καλύψει την τρύπα. Αν και επισήμως η «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης είναι ότι φταίει η μη πληρωμή της δόσης του ΕΝΦΙΑ, στο παρασκήνιο οι πιέσεις προς τους υπουργούς για περεταίρω περικοπές δαπανών είναι ασφυκτικές.
Κυβερνητικό σχήμα
Εδώ η διαρροή του μαζούτ στο Σαρωνικό φαίνεται να λειτούργησε καταλυτικά, αναδεικνύοντας (για πρώτη ίσως φορά τόσο εμφατικά) τις αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος, όχι στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους αρνητικούς συσχετισμούς και τις απαιτήσεις ανυπέρβλητες, αλλά στην καθημερινότητα και την διαχείριση εσωτερικών θεμάτων.
Χρειάστηκε να μαυρίσουν οι ακτές ως τη Γλυφάδα, προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να συγκαλέσει σύσκεψη και να λειτουργήσει ως υπουργός Ναυτιλίας βάζοντας περιορισμούς στο νομικό καθεστώς που διέπει την ναυσιπλοΐα σκαφών όπως το «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ». Ο Π.Κουρουμπλής, πληρώνει τίποτε περισσότερο εκτός από το γεγονός ότι «υποτίμησε» το ζήτημα και εκ των υστέρων τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η συντροφική αλληλεγγύη δίνει σιγά σιγά της θέση της στις αιχμές και τα καρφώματα (Φίλης-Μπαλάφας) ενώ εντείνεται η πίεση στον ίδιο να διευκολύνει με την παραίτησή του. Το πότε ο πρωθυπουργός θα τον αδειάσει παραμένει ζητούμενο και αν θα προχωρήσει σε λίγες ακόμα βελτιωτικές κινήσεις, καθώς ένας γενικός ανασχηματισμός, προσκρούει στη διαπραγμάτεση.
Εκτός αυτών υπάρχει και ο πονοκέφαλος της Βουλής. Όχι τόσο για τη σημερινή «απολογία» Καμμένου, όσο για το ενδεχόμενο σε επόμενο «προοδευτικού» περιεχόμενου νομοσχέδιο, οι ΑΝΕΛ να σφυρίξουν «δεξιά» και ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΝΔ να μη στηρίξουν -όπως συνέβη στο παρελθόν- με ό,τι αυτό σημαίνει πολιτικά για την κυβέρνηση Τσίπρα….. Ο Χειμώνας, άρχισε Φθινόπωρο