Μιλώντας το Σάββατο στη διαδήλωση εναντίον της κυβέρνησης, ο νεοκομμουνιστής ηγέτης Ζαν Λυκ Μελανσόν εκτίμησε ότι «ο δρόμος νίκησε τους βασιλιάδες, τους ναζί...», προκαλώντας σάλο στη Γαλλία.
Με τη φράση αυτή ο Μελανσόν θέλησε να δώσει ένα μάθημα ιστορίας στον γάλλο πρόεδρο, ο οποίος είχε δηλώσεις μερικές ημέρες νωρίτερα ότι «η δημοκρατία δεν είναι ο δρόμος». Ο Μελανσόν επαίρεται γιατί κατέβασε στον δρόμο μερικές χιλιάδες πολίτες εναντίον της μεταρρύθμισης Μακρόν για τα εργασιακά, μεταρρύθμιση την οποία ο Μελανσόν αποκαλεί «κοινωνικό πραξικόπημα».
«Κύριε πρόεδρε, πρέπει να διαβάσετε την γαλλική ιστορία και να μάθετε ότι ο δρόμος νίκησε τους βασιλιάδες, ο δρόμος νίκησε τους ναζί, ο δρόμος προστάτευσε την Δημοκρατία από τους στρατηγούς το 1962, ο δρόμος πέτυχε την τέταρτη εβδομάδα διακοπών το 1968. Ο δρόμος νίκησε το σχέδιο Ζιπέ, ο δρόμος το 2006 ακύρωσε τον νόμο για τα εργασιακά, ο δρόμος πάντοτε εμπνέει τον γαλλικό λαό όταν δεν μπορεί να εισακουστεί διαφορετικά», είπε ο Μελανσόν μιλώντας στη διαδήλωση του Σαββάτου, 23 Σεπτεμβρίου.
Η φράση του προκάλεσε σεισμό στη Γαλλία και αντιδράσεις στα πολιτικά κόμματα. Πολλοί ιστορικοί αντέδρασαν στα social media και επιτέθηκαν στον Μελανσόν, λέγοντας ότι οι σύμμαχοι μαζί με τις γαλλικές αντιστασιακές δυνάμεις απελευθέρωσαν τη Γαλλία από τους ναζί και όχι οι διαδηλώσεις. H κυβέρνηση κατήγγειλε «ένα πολιτικό και ηθικό λάθος» δια του εκπροσώπου της Christophe Castaner. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Μακρόν, Richard Ferrand τον κατηγόρησε για «παραληρηματικές συγκρίσεις και άστοχες». Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς δήλωσε έκπληκτος.
Η υπουργός Εργασίας Muriel Pénicaud αποκάλεσε τη φράση Μελανσόν «απρεπή και ντροπιαστική». «Οπως οι περισσότεροι Γάλλοι έτσι κι εγώ σοκαρίστηκα, ντράπηκα με κάποιον που μπορεί να βάζει στο ίδιο πλάνο τους ναζί και τους δημοκράτες», είπε.
Ο Μελανσόν μπροστά στις αντιδράσεις έκανε ένα βήμα πίσω και είπε ότι η φράση του δεν απευθυνόταν στον Εμανουέλ Μακρόν. Στο προσωπικό του μπλογκ έγραψε ότι «ποτέ δεν συνέκρινε την παρούσα κυβέρνηση με τους ναζί. Είναι αυτονόητο». Κατήγγειλε, μάλιστα, επικοινωνιακή επίθεση εναντίον του για να ελαχιστοποιηθεί το μήνυμα των διαδηλώσεων.
«Η διαδήλωση του λαού εναντίον του κοινωνικού πραξικοπήματος είναι ένα μείζων πολιτικό και κοινωνικό γεγονός. Η επιτυχία της ανοίγει καινούριο δρόμο. Πέντε μήνες μετά την εκλογή του στην προεδρία, ο νικητής της κυρίας Λε Πεν σκοντάφτει στη θέληση του λαού να μην τον αφήσει να τον ξεπουπουλιάσει από τα δικαιώματά του. Βλέπουμε λοιπόν τα όργανά του να επινοούν πολεμικές ώστε να μην περάσει το μήνυμα. Αλλά τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα. Δεν αρκεί να αρνηθείς ή να αποτρέψεις την προσοχή ώστε να τα κάνεις να εξαφανιστούν», έγραψε.