Μια διαδικτυακή ομάδα κοινωνικών δικτύων, που φαίνεται να σχετίζεται με την Ρωσία, προσπαθεί σήμερα να προωθήσουν μηνύματα που σχετίζονται με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες.
Αυτό καταγγέλλουν αναλυτές του Atlantic Council, ενός γνωστού think tank που ισχυρίζεται εντόπισε την Κυριακή το botnet – δηλαδή ένα δίκτυο υπολογιστών που ελέγχεται εξ’ αποστάσεως από τον λεγόμενο «botmaster» χωρίς τη γνώση ή την έγκριση των κατόχων των μεμονωμένων υπολογιστών. Οι υπολογιστές που είναι μέλη του δικτύου αυτού ονομάζονται ζόμπι.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το δίκτυο αυτό φαίνεται να έχει διασυνδέσεις με τη Ρωσία και άρχισε να προάγει τα εν λόγω μηνύματα τις τελευταίες 48 ώρες. Το Ψηφιακό Ερευνητικό Εργαστήριο του think tank εξηγεί ότι έχουν αυξηθεί δραματικά αυτές οι διαδικτυακές δραστηριότητες, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές.
Ο πολλαπλασιασμός των μηνυμάτων στήριξης στο AfD τις τελευταίες ώρες σημαίνει, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, πως είτε οι υποστηρικτές του κόμματος έχουν πληρώσει τους Ρώσους για να ενισχυθούν στις εκλογές είτε ότι ο botmaster είναι ακροδεξιός. Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται στο φως ενώ αρκετοί Γερμανοί – τόσο πολίτες όσο και αξιωματούχοι- ανησυχούν ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει μπει στο «στόχαστρο» των Ρώσων χάκερ, που δεν αποκλείεται να προσπαθήσουν να την επηρεάσουν με κάποιον τρόπο.
Οι γερμανικές αρχές ανησυχούσαν εδώ και αρκετούς μήνες για το ενδεχόμενο αυτό και είχαν φροντίσει να πάρουν μέτρα για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας απειλής. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν είχαν καταφέρει να εντοπίσουν κάποιο σημάδι που να μαρτυρά την ανάμειξη ρωσικού... δάκτυλου στην προεκλογική καμπάνια.
Γερμανοί νομοθέτες, εκδότες και ερευνητές παρακολουθούν στενά την διαδικτυακή δραστηριότητα των τελευταίων μηνών, σε μια προσπάθεια να προλάβουν και να ανατρέψουν κάποια στοχευμένη προσπάθεια εμπλοκής στις εκλογές – αντίστοιχη με αυτές που θεωρούν ότι πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία αλλά και τις ΗΠΑ.
Η αμερικανική Politico, στη διαδικτυακή της έκδοση, αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα μηνύματα που εντοπίστηκαν έκαναν την εμφάνισή τους στο Twitter – ένα κοινωνικό δίκτυο που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Γερμανία. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, περίπου ένα εκατομμύριο Γερμανοί έχουν δημιουργήσει προφίλ στο Twitter, έναντι 35 εκατομμυρίων που ασχολούνται συστηματικά με το Facebook.
Έτσι, παραμένει ασαφές εάν η προσπάθεια του botnet θα έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα ή θα καταφέρει να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.