Τα αντίμετρα που θα λάβει η Τουρκία αν δεν ματαιωθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν θα έχουν διπλωματικές, πολιτικές, οικονομικές διαστάσεις και διαστάσεις ασφαλείας, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Τη δήλωση αυτή έκανε μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση της βουλής σήμερα το μεσημέρι με αντικείμενο την επέκταση της εντολής για ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων σε Ιράκ και Συρία.
Ερωτηθείς αν μια διασυνοριακή επιχείρηση είναι μεταξύ των επιλογών, ο Γιλντιρίμ απάντησε: Φυσικά είναι ζήτημα χρονικής συγκυρίας το πότε θα εφαρμοστούν (τα αντίμετρα). Οι συνθήκες θα το καθορίσουν.
Η Τουρκία, η οποία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι το δημοψήφισμα θα απειλούσε την ασφάλεια και θα υποχρέωνε την Άγκυρα να επιβάλει κυρώσεις εις βάρος ενός γείτονα και εμπορικού εταίρου της παρότι δεν έχει διευκρινίσει ποιά θα είναι αυτά τα αντίμετρα.
Η Τουρκία, που διαθέτει τον πολυπληθέστερο κουρδικό πληθυσμό στην περιοχή και αντιμάχεται τους κούρδους αντάρτες, έχει προειδοποιήσει ότι η όποια διάσπαση των γειτονικών Ιράκ και Συρίας θα οδηγούσε σε παγκόσμια σύρραξη.
Την περασμένη Δευτέρα, ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο συνοριακό πέρασμα στο Ιράκ, το Χαμπούρ. Στρατιωτικές πηγές ανακοίνωσαν ότι τα γυμνάσια ήταν προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως τις 26 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά το δημοψήφισμα.
Η Τουρκία είναι επί σειρά ετών ο κύριος σύνδεσμος του βόρειου Ιράκ με τον έξω κόσμο. Έχει χτίσει ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με την ημιαυτόνομη περιοχή, η οποία εξάγει εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου καθημερινά μέσω της Τουρκίας στις διεθνείς αγορές.