«Fake news» χαρακτήρισε τα περί απόσυρσης του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, που κάνει λόγο για «ένα ακόμη κατασκευασμένο επεισόδιο».
Σε δήλωσή του προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Γ. Κατρούγκαλος ισχυρίστηκε ότι «όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά υπονομεύουν ευθέως το εθνικό συμφέρον».
Νωρίτερα σήμερα, η εταιρεία Al Rayyan ανακοίνωσε μέσω επιστολής την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την Ελλάδα. Έκανε, μάλιστα, λόγο για μια χώρα αρνητική στους ξένους επενδυτές.
«Τα σχέδια για την Ελλάδα ναυάγησαν, με το ζόρι δεν γίνονται επενδύσεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του κρατικού επενδυτικού ομίλου του Κατάρ.
«Θεωρητικά το Κατάρ έχει ήδη αποχωρήσει, γίνεται απλή συντήρηση και πληρώνουμε τον ΕΝΦΙΑ», προσθέτει επίσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει σχετικά ότι όσα δηλώνει η εταιρεία, «αν πράγματι τα δηλώνει», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ». Τονίζει δε, ότι «παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση.
Όσα δηλώνει η εταιρεία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ».
Ολόκληρη η δήλωση του Γ. Κατρούγκαλου
«Η «είδηση» περί απόσυρσης δήθεν του Κατάρ από κάθε επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα αποτελεί κλασική περίπτωση fakenews, ένα ακόμη κατασκευασμένο επεισόδιο της σάγκα που ξεκίνησε με την υποτιθέμενη αποχώρηση από την Ελλάδα της Eldorado Gold. Σκοπός των σεναρίων αυτών είναι να δείξουν τάχα φυγή επενδύσεων από τη χώρα σε μία στιγμή που συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Περιττό είναι να αναφερθεί ότι όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά υπονομεύουν ευθέως το εθνικό συμφέρον. Καταρχάς, όσα δηλώνει η εταιρεία Al Rayyan -αν πράγματι τα δηλώνει, γιατί παρόμοια επιστολή δεν έχει περιέλθει στην ελληνική κυβέρνηση- αφορούν αποκλειστικά την ίδια και σε καμία περίπτωση δεν αντανακλούν την πραγματικότητα των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Κατάρ.
Η πραγματικότητα έχει ως εξής: η επένδυση της συγκεκριμένης εταιρείας στην Ελλάδα εκκρεμεί από το έτος 2010 και όσες εμπλοκές έχουν δημιουργηθεί σχετικά με αυτήν στην δικαιοσύνη ή την διοίκηση προέκυψαν πολύ πριν από την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνησή μας. Προφανώς η κυβέρνηση δεν μπορούσε να επέμβει σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, προσπάθησε όμως να ξεκαθαρίσει σε διοικητικό και νομοθετικό επίπεδο αντιφατικές συμπεριφορές του ελληνικού κράτους το προηγούμενο διάστημα, που δημιουργούσαν προβλήματα στις σχέσεις εμπιστοσύνης με το Κατάρ. Παράδειγμα παρόμοιας επέμβασης σε νομοθετικό επίπεδο ήταν η ορθή ρύθμιση φορολογικών θεμάτων που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την Qatar Airways.
Για την πλήρη αποκατάσταση των καλών διμερών σχέσεων το υπουργείο Εξωτερικών συνεργάσθηκε αρμονικά με την πρεσβεία του Κατάρ στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησα επίσκεψη επί τούτου στη χώρα αυτή για να διαλυθούν παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων. Ακριβώς λόγω των αμοιβαίων προσπαθειών οι οικονομικές σχέσεις εμπιστοσύνης των δύο χωρών βρίσκονται στο καλύτερο σημείο των τελευταίων χρόνων και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει απόφαση του Κατάρ να αποσύρει το οικονομικό ενδιαφέρον του ιδίου και των επιχειρήσεων του από τη χώρα μας».
Η ανακοίνωση της Al Rayyan