Την πρόθεσή του να δώσει θετική ψήφο στο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα, έχοντας όμως σοβαρές επιφυλάξεις, εξέφρασε στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Βουλευτής Δεδεκανήσου, καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος τόνισε ότι λέει «ναι» για να επιτευχθεί η ουσιαστική αναστολή και όχι μια απλή αναβολή της οικονομικής καταστροφής της χώρας.
Η αντίθετη ψήφος σημαίνει μεγάλο ρίσκο, με αοριστία και χάος επεσήμανε ο Δημήτρης Κρεμαστινός ο οποίος όπως είπε «για να αποκτήσει νόημα το Ναι στη δανειακή σύμβαση πρέπει οι αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να καταστήσουν το πρόβλημα της Ελλάδας, ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στα Κοινοβούλια των κρατών-μελών και να ζητήσουν άμεσα ένα πρόγραμμα διάσωσης τύπου Μάρσαλ ή Ντελόρ.»
Η ομιλία του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού
«Θα μιλήσω ως ανεξάρτητος βουλευτής και θα εκφράσω την προσωπική μου γνώμη γιατί δεν πιστεύω στην έννοια της κομματικής πειθαρχίας, όπως δεν πιστεύω ότι οποιοσδήποτε βουλευτής έχει το δικαίωμα να θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο πατριώτη από έναν άλλο.
Αύριο αντιμετωπίζουμε το δίλημμα να πούμε ένα Οχι στη δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν ή να πούμε ένα Ναι. Το Όχι σημαίνει ότι σπρώχνουμε τη χώρα προς την περιπέτεια. Οσοι πιστεύουν στο Όχι, λένε «Μην ακούτε τους Ευρωπαίους. Δεν θα κάνουν αυτά που απειλούν. Δεν θα αφήσουν τη χώρα να χρεοκοπήσει άτακτα. Θα βρουν τρόπους να την ενισχύσουν ξανά.»
Εάν όμως το σενάριο αυτό δεν επαληθευθεί, τότε από την ερχόμενη βδομάδα η χώρα βρίσκεται στον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας. Δηλ. μια χώρα χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις, χωρίς καταθέσεις στις τράπεζες, χωρίς πετρέλαιο, χωρίς φάρμακα, μια χώρα που γυρίζει πίσω στη 10ετία του '40. Μπορεί λοιπόν ένας εχέφρων βουλευτής να ρισκάρει τη χώρα και τον λαό με την ψήφο του;
Το Ναι στα μέτρα και στη δανειακή σύμβαση σημαίνει αναβολή της οικονομικής θανατικής καταδίκης της χώρας. Δεν σημαίνει κατ' ανάγκη αναστολή. Για να ανασταλεί η θανατική καταδίκη, θα πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη εδώ και τώρα. Στα δύο προσεχή χρόνια η ανεργία δεν θα ελαττωθεί, μάλλον θα αυξηθεί. Τα έσοδα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τις εισφορές, δεν θα αυξηθούν, μάλλον θα ελαττωθούν, καθόσον ο κόσμος δεν διαθέτει χρήματα για να πληρώνει.
Η ύφεση δεν θα ελαττωθεί, μάλλον θα αυξηθεί, περισσότερα καταστήματα θα κλείσουν, περισσότερος κόσμος θα πεινάσει. Η κοινωνική αναταραχή που υπάρχει σήμερα δεν αναμένεται να βελτιωθεί. Αντίθετα υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε κοινωνική εξέγερση, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον τόπο. Χθες ο Πρωθυπουργός μίλησε για ανάπτυξη της τάξης του 2,5% για το 2014.
Τι θα συμβεί όμως το 2012 και το 2013; Απλά θα επαναληφθούν τα φαινόμενα των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, ακόμα και οι απρεπείς αντιδράσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Άραγε θα εξαλειφθούν ή δραματικά θα επιδεινωθούν; Φοβούμαι το δεύτερο. Υποχρέωση της Βουλής και δική σας ιδιαίτερα, κ. Πρόεδρε, καθώς και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πέραν από τη θετική ψήφο, είναι να καταστήσετε το πρόβλημα της Ελλάδας, ευρωπαϊκό πρόβλημα, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στα Κοινοβούλια των κρατών-μελών.
Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει με πτώχευση μόνο στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα κινδυνεύει από κοινωνική εξέγερση, η οποία αργά ή γρήγορα θα επεκταθεί και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Πότε επιτέλους θα ευαισθητοποιηθεί η Ε.Ε. για να διαφυλάξει την ειρήνη στα κράτη-μέλη της; Επιτακτική ανάγκη είναι να ζητήσουμε και να επιτύχουμε τώρα ένα οικονομικό πρόγραμμα ανάπτυξης τύπου σχεδίου Μάρσαλ ή Ντελόρ, ούτως ώστε τα φαινόμενα αυτά της κοινωνικής διάλυσης να σταματήσουν. Από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του προγράμματος αυτού η ανεργία θα μειώνεται, η ύφεση θα υποχωρεί και αυτά όλα σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τις διαρθρωτικές αλλαγές που γίνονται στη διοίκηση, θα οδηγήσουν τη χώρα τελικά σε καλύτερες μέρες.
Χρειαζόμαστε την Ε.Ε. όχι μόνο στο επίπεδο των χρημάτων αλλά και στο επίπεδο των τεχνοκρατών. Μόνο έτσι θα αξιοποιηθεί σωστά ένα τέτοιο πρόγραμμα. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε τους 'φιλεύσπλαχνους' επενδυτές, που όπως λέει ο κ. Ράιχενμπαχ, να επενδύσουν όταν η χώρα φτάσει στον πάτο του βαρελιού. Οι επενδυτές που επενδύουν στις γειτονικές μας χώρες είναι επενδυτές που θέλουν βαλκανικά εργατικά ημερομίσθια και μηδενική φορολογία. Αυτοί οι επενδυτές θέλουν να κάνουν την Ελλάδα το Μπαγκαλντές της νότιας Ευρώπης.
Η ψήφος λοιπόν που εγώ προσωπικά παρέχω, είναι ψήφος θετική με τις σοβαρές μου αυτές επιφυλάξεις. Για να επιτευχθεί η ουσιαστική αναστολή και όχι η αναβολή της καταστροφής της χώρας».