Τις προσπάθειες της ΕΣΣΔ να δημιουργήσει έναν ταμιευτήρα υδάτων στο Τσαγκάν, κοντά στο πεδίο δοκιμών Σεμιπαλατίνσκ του Καζακστάν για να καταλήξει με μια ραδιενεργή λίμνη καταγράφει ένα ιστορικό ντοκουμέντο.
Στις εντυπωσιακές εικόνες διακρίνεται ενα τεράστιο ραδιενεργό μανιτάρι μετά την υπόγεια έκρηξη της βόμβας των 140 κιλοτόνων τον Ιανουάριο του 1965, η οποία δημιούργησε έναν πελώριο κρατήρα βάθους περίπου 100 μέτρων. Οι αρχές άνοιξαν στη συνέχεια ένα κανάλι για να διοχετεύσουν στον ταμιευτήρα τα νερά του ποταμού Τσαγκάν (παραποτάμου του Ιρτίς).
Η λίμνη Τσαγκάν εξακολουθεί να υπάρχει σήμερα, αλλά παραμένει ραδιενεργή και συχνά αναφέρεται ως «Ατομική Λίμνη».
Η έκρηξη έγινε στις 15 Ιανουαρίου του 1965 για να ελεγχθεί κατά πόσον μπορούν να δημιουργηθούν ταμιευτήρες με πυρηνικές εκρήξεις. Αποτελούσε μέρος των «Πυρηνικών Δοκιμών για την Εθνική Οικονομία», που αποσκοπούσαν στην εξεύρεση ειρηνικών χρήσεων για τις πυρηνικές συσκευές.
Στη λίμνη Τσαγκάν έγινε η πρώτη -και ισχυρότερη- τέτοια δοκιμή, ενώ η ΕΣΣΔ συνέχισε το πρόγραμμα με άλλες 156 μέχρι το 1989. Το καθεστώς δήλωνε περήφανο την περίοδο της δημιουργίας της λίμνης, όπως φαίνεται και από τη βουτιά που έκανε στα νερά της ένας υπουργός στο τέλος του βιντεοκλίπ....