Στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα για μια «νέα Ελλάδα» αναφέρεται το Reuters, το οποίο φιλοξενεί και δηλώσεις αξιωματούχου από τις Βρυξέλλες που λέει ότι το χάσμα ανάμεσα στα λεγόμενα και τις πράξεις του πρωθυπουργού μπορεί να τον «παγιδέψουν».
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου, ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει να εξασφαλίσει κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο, το οποίο ελπίζει να τον βοηθήσει να αλλάξει την πορεία που ακολουθεί η χώρα μετά από αρκετά χρόνια κρίσης και λιτότητας. Και ποιο είναι αυτό; «Ο χρόνος» απαντά το πρακτορείο, και συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2015, περνούσε τις περισσότερες ημέρες και νύχτες του σε πυροσβεστικό “mode”» γράφει το πρακτορείο, και συμπληρώνει: «Μαχόταν με τους πιστωτές της Ελλάδας για να διαπραγματευτεί τους σκληρούς όρους μιας σειράς προγραμμάτων διάσωσης».
Το πρακτορείο τονίζει, όμως, ότι τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει «επιτέλους το χρόνο και τη δυνατότητα» να λειτουργήσει ως κυβέρνηση φυσιολογικής χώρας, που εναποθέτει τις ελπίδες της για ανάπτυξη από μια μακρά περίοδο κατάθλιψης σε περισσότερες επενδύσεις και δουλειές.
«Παρά τον σκεπτικισμό μεταξύ των ψηφοφόρων, των επενδυτών αλλά και των δανειστών της Ελλάδας, ο Τσίπρας προσπαθεί σκληρά να αναδείξει τον εαυτό του σε έναν μετα-κρίσης ηγέτη, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από το μνημόνιο πριν από τις εκλογές του 2019» γράφει το πρακτορείο, και συμπληρώνει: «Ο 43χρονος Αριστερός ηγέτης παραδέχτηκε αυτή την εβδομάδα ότι η κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υπόλοιπη θητεία του».
Φωτογραφία: (AP Photo/Thanassis Stavrakis)
Το Reuters υπενθυμίζει, μάλιστα, μια δήλωση του Αλέξη Τσίπρα προ ημερών: «Σε ένα χρόνο από σήμερα... Θα έχουμε αφήσει το μνημόνιο πίσω μας και θα έχουμε μπροστά μας έναν ακόμη χρόνο, τον πιο δημιουργικό της θητείας μας για να υλοποιήσουμε μια “νέα” Ελλάδα».
Παρόλα αυτά, όπως τονίζει το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός έχει μπροστά του δύο ακόμη γύρους διαπραγματεύσεων πριν ολοκληρωθεί το τελευταίο πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018. Πολλοί Έλληνες, ταλαιπωρημένοι από τις πολιτικές λιτότητας – μεταξύ των οποίων μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων- που έχουν απαιτήσει οι πιστωτές, δεν έχουν ακόμη πειστεί.
Μάλιστα, το ειδησεογραφικό δίκτυο τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα δεν είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
«Παρόλα αυτά, ο Τσίπρας εκμεταλλεύεται μια ηρεμία που σπανίζει στην Ελλάδα από το 2015, όταν και πρωτοεκλέχθηκε υποσχόμενος ότι θα βάλει τέλος στη λιτότητα, για να υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις εκτός από αυτές που “συνταγογράφησαν” οι δανειστές και να συζητήσει με τους επενδυτές» λέει το πρακτορείο, και συμπληρώνει: «Παρά όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις να βάλει τέλος στο μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε να σφίξει ακόμη περισσότερο το ζωνάρι...».
Βγήκαν από το υπόγειο
Το Reuters φιλοξενεί, επίσης, και τις δηλώσεις ενός υπουργού, που φέρεται να είπε ότι είναι «αναζωογονητικό» το γεγονός ότι βγήκαν από το Χίλτον, όπου πραγματοποιούνταν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. «Πρέπει κάποια στιγμή να βγεις από το υπόγειο του Χίλτον» είπε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση έχει επίσης αυξήσει τις συναντήσεις με πιθανούς επενδυτές, την ώρα που ο πρωθυπουργός δημιούργησε μια ειδική task force στις αρχές του μήνα για να απελευθερώσει προγράμματα, που παραμένουν μπλεγμένα στην γραφειοκρατία.
Φωτογραφία: (AP Photo/Yorgos Karahalis)
«Η στήριξη για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει από το 35% το 2015 στο 16% σήμερα, αφήνοντάς το κόμμα 6 μονάδες πίσω από τη συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που υπόσχεται να μειώσει τους φόρους. Πολλά μπορεί να πάνε στραβά όσο ο Τσίπρας προσπαθεί να αλλάξει τον πολιτικό και οικονομικό δρόμο που ακολουθεί η χώρα. Οι αξιολογήσεις του προγράμματος μπορεί να εκτροχιαστούν ή να συνεχιστούν για μήνες, οδηγώντας σε νέα κρίση. Η δεύτερη αξιολόγηση κράτησε μισό χρόνο, και οι καθυστερήσεις λάβωσαν την οικονομική δραστηριότητα» εξηγεί το πρακτορείο, που παράλληλα τονίζει ότι οι δανειστές φοβούνται ότι ο πρωθυπουργός δεν θα υλοποιήσει ορισμένες από τις προσυμφωνημένες μεταρρυθμίσεις – που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις που πέρασαν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ραστώνης θεωρήθηκαν ως πισωγύρισμα από τους δανειστές».
Χάσμα μεταξύ των λόγων και των έργων του Τσίπρα
Άνθρωπος από το περιβάλλον των δανειστών δήλωσε στο Reuters, ότι το «χάσμα» μεταξύ των πράξεων και των λεγόμενων του Αλέξη Τσίπρα είναι αυτό που πιθανώς θα τον «παγιδεύσει». Ο ίδιος προειδοποίησε, μάλιστα, ότι η Ελλάδα μπορεί να μην καταφέρει να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές και να ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις.
«Μετά από δύο χρόνια στην εξουσία, η κυβέρνηση συνεχίζει να δυσκολεύεται με πρακτικά ζητήματα. Εδώ και 10 ημέρες προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε δημοφιλείς παραλίες κοντά στην Αθήνα, προκαλώντας την οργή των κατοίκων» γράφει παράλληλα το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζει, επίσης, ότι το τελευταίο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί μια επιχείριση «γοητεία», κάνοντας ομιλίες εμψύχωσης σε υπουργεία και βγάζοντας φωτογραφίες με επενδυτές και νέους επιχειρηματίες σε διάφορα ταξίδια του ανά την χώρα.
Παρόλα αυτά, οι δανειστές παραμένουν επιφυλακτικοί...