Στα 75 του χρόνια, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει χάσει καθόλου την όρεξή του για εξουσία, αλλά το μέλλον του παραμένει αβέβαιο.
Τον «αδηφάγο» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το μέλλον του στην γερμανική πολιτική σκηνή σκιαγραφεί σε άρθρο του το politico. Λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις γερμανικές εκλογές - οι οποίες διεξάγονται την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου- η έντονη προσωπικότητα του Γερμανού πολιτικού αλλά και η μελλοντική του πορεία, μπαίνουν στο μικροσκόπιο.
Αναλυτικότερα το άρθρο αναφέρει ότι μεταξύ των καυτών θεμάτων του Brexit και της Βόρειας Κορέας, που καλείται να αντιμετωπίσει η Άνγκελα Μέρκελ, με τη νέα της, εκτός απροόπτου, εκλογική νίκη εγείρεται και ένα ερώτημα που χρειάζεται άμεση απάντηση: Τι θα συμβεί με τον Βόλφγκανγκ;
Οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ είναι αρκετά μπροστά στις δημοσκοπήσεις και η επανεκλογή της ως καγκελάριος θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Η συνέχιση της θητείας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως ως υπουργός Οικονομικών είναι αρκετά λιγότερο ασφαλής.
Με την οικονομία της Γερμανίας να αναπτύσσεται με σταθερή πορεία, τα χαρτοφυλάκια της να γεμίζουν όλο και περισσότερο και τους επενδυτές να επιθυμούν να πληρώσουν για να αποκτήσουν το χρέος της, η δουλειά του Σόιμπλε έχει γίνει η πιο πολυπόθητη θέση στο γερμανικό υπουργικό συμβούλιο.
Οποιοδήποτε κόμμα που επιδιώκει να οικοδομήσει συνασπισμό με τη Μέρκελ είναι πιθανό να διεκδικήσει τη θέση του.
Στα οκτώ χρόνια του στη συγκεκριμένη θέση, ο Σόιμπλε συνέβαλε και υλοποίησε την υπόσχεση να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της Γερμανίας και να εξοφλήσει το χρέος της, ακόμα και όταν ήρθε αντιμέτωπος με την κρίση του ευρώ. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, έχτισε μία ισχυρή βάση, που στο Βερολίνο θεωρείται και ως μια μίνι καγκελαρία.
Αλλά τώρα υπάρχουν αρκετές πιθανότητες αυτό να λήξει και ο Σόιμπλε να είναι τελικά το θύμα της ίδιας του της επιτυχίας.
Αν η Μέρκελ αναγκαστεί να αλλάξει τον επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών με αντίτιμο να διασφαλίσει έναν ικανό συνασπισμό με άλλο κόμμα, η εύρεση μίας νέας θέσης για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπε θα αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.
Παράλληλα, οποιαδήποτε άλλη θέση του υπουργικού συμβουλίου θα μπορούσε να του προσφέρει η Μέρκελ, θα ωχριούσε μπροστά στο υπ. Οικονομικών. Το υπουργείο εξωτερικών και η προεδρία του γερμανικού κοινοβουλίου είναι δύο πιθανές εναλλακτικές, ωστόσο δύσκολα θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν το συχνά άγριο πνεύμα του Σόιμπλε.
Η συνταξιοδότησή του από την άλλη, δεν αποτελεί εναλλακτική για τον σκληροπυρηνικό πολιτικό.
Ο Σόιμπλε έκλεισε τα 75 του πριν από λίγες μέρες. Όταν πρωτομπήκε στην Γερμανική Βουλή πριν από 45 χρόνια, πολλοί από τους συναδέλφους του που είναι σήμερα σε καίριες θέσεις, δεν είχαν καν γεννηθεί. Ωστόσο, εκείνος δεν έχει δείξει κανέναν δείγμα ότι έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψει και να αποσυρθεί κάπου απόμερα για να γράψει τα απομνημονεύματά του.
Έτσι, το όνομά του θα βρίσκεται μεταξύ των υπολοίπων στα ψηφοδέλτια στην πατρίδα του στην Νότια Γερμανία. Όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία 12 χρόνια. «Δεν έχει δείξει κανέναν σημάδι ότι προτίθεται να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή σύντομα» λέει κυβερνητική πηγή.
Και κανείς δεν του το ζητά εξάλλου. Ούτε η Μέρκελ. Αυτή τον χρειάζεται.
Καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος μετακινούσε τους Χριστιανοδημοκράτες περισσότερο προς το κέντρο με την πάροδο των χρόνων, ο Σόιμπλε έγινε ένας από τις τελευταίες πραγματικές συντηρητικές φωνές του κυβερνώντος κόμματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στη στήριξη της βάσης. Ο Σόιμπλε επίσης είναι μεταξύ των εξαιρετικά δημοφιλών ανάμεσα στο εκλογικό σώμα. Αυτό τον κάνει μία βασική φωνή για την προώθηση της πολιτικής της κυβέρνησης στο ευρύ κοινό.
Με το συνδυασμό των οξέων γλωσσικών του προσβολών και του χαλαρού του χιούμορ, προσφέρει μια ευπρόσδεκτη αντίθεση με τη Μέρκελ, της οποίας η δημόσια συμπεριφορά μοιάζει συχνά αυστηρή.
Αν και η Μέρκελ με τον Σόιμπλε συνεργάζονται καιρό, από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, η προσωπική τους σχέση δεν είναι τόσο κοντά όσο θα περίμενε κανείς. Ακόμη και στην ιδιωτική τους ζωή, εξακολουθούν να απευθύνονται ο ένας στον πληθυντικό. Ο κύριος Σόιμπλε και φράου Μέρκελ. Αλλά αυτή η απόσταση δεν φαίνεται να επηρεάζει την επαγγελματική τους συνεργασία.
Παρά τις επανειλημμένες εντάσεις μεταξύ τους με την πάροδο των χρόνων, ειδικά σε θέματα όπως η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη και η κρίση των προσφύγων, ο Σόιμπλε δεν την πρόδωσε ποτέ.
«Είμαι δύσκολος άνθρωπος, η καγκελάριος το γνωρίζει αυτό αλλά είμαι επίσης και πιστός» είχε πει σε συνέντευξή του το 2015 στην Die Zeit. «Δεν χρειάζεται να αποδείξω την αφοσίωσή μου».
Είτε τον αγαπά κανείς είτε τον μισεί, ελάχιστοι είναι οι πολιτικοί εκείνοι που έχουν αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι τους στην γερμανική πολιτική σκηνή όπως ο Σόιμπλε. Από την διαχείριση του ζητήματος της επανένωσης της Γερμανίας στις αρχές του 1990 μέχρι την αποφυγή της κατάρρευσης της ευρωζώνης. Ούτε η απόπειρα δολοφονίας του το 1990, που τον άφησε παράλυτο και σε αναπηρικό καροτσάκι δεν στάθηκε ικανή να τον σταματήσει. Το αντίθετο. Τον έκανε θρύλο.
Και αν πολλοί στο εξωτερικό βρίσκουν την πολιτική του απογοητευτική, ο Σόιμπλε απολαμβάνει την αποθέωση στο εσωτερικό της Γερμανίας. Χαρακτηριστική είναι η στάση πολιτικών στη δεξίωση για τα γενέθλιά του.
Η Μέρκελ εγκωμίασε το «φλεγόμενο πάθος» του ως πολιτικός ηγέτης ενώ ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον ευχαρίστησε γιατί «έχει κάνει τον κόσμο καλύτερο».
Ο ίδιος ο Σόιμπλε, από την πλευρά του τόνισε πόσο ακόμα απολαμβάνει την πολιτική ζωή, υπονοώντας ότι δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το πολιτικό του μέλλον. «Η ζωή μερικές φορές σου κάνει αστεία πράγματα» είπε ο ίδιος.