Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης διέταξε την προφυλάκιση 14 δικηγόρων που συνελήφθησαν στις 12 Σεπτεμβρίου και είναι συνήγοροι δύο εκπαιδευτικών που πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και έξι μήνες διαμαρτυρόμενοι για την απόλυσή τους από τις αρχές.
Δώδεκα από αυτούς κατηγορούνται «ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης» και άλλοι δύο ότι «ίδρυσαν ή διευθύνουν τρομοκρατική οργάνωση», το DHKP-C, μια μαχητική οργάνωση της άκρας αριστεράς, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Οι 14 δικηγόροι, από το Γραφείο Δικαιωμάτων του Λαού (HHB), συνελήφθησαν στις 12 Σεπτεμβρίου, δύο ημέρες πριν από την έναρξη της δίκης της Νουριγέ Γκιουλμέν και του Σεμίχ Οζακτσά, δύο εκπαιδευτικών που βρίσκονται στη φυλακή από τα τέλη Μαΐου και την υπεράσπισή τους έχει αναλάβει το HHB.
Άλλοι δύο δικηγόροι που είχαν συλληφθεί τότε αφέθηκαν προσωρινά ελεύθεροι με εντολή δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, διευκρίνισε σήμερα το Ανατολή.
Η Γκιουλμέν, πανεπιστημιακός, και ο Οζακτσά, δάσκαλος, έχουν γίνει σύμβολα των διώξεων που ξεκίνησαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2015, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξη.
Αφού απολύθηκαν από τη δουλειά τους με διάταγμα, ξεκίνησαν τον Μάρτιο απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας και στη συνέχεια, στα τέλη Μαΐου, φυλακίστηκαν με την κατηγορία ότι είναι μέλη της DHKP-C.
Μετά τη σύλληψη των μελών του, το HHB ανήρτησε το ακόλουθο μήνυμα στο τουίτερ: «Θα οργανωθούμε ακόμη περισσότερο και η μάχη μας για δικαιοσύνη θα κερδίσει σε ισχύ!».
Κατά την έναρξη της δίκης τους στις 14 Σεπτεμβρίου, δικαστήριο της Άγκυρας διέταξε την παράταση της κράτησης της Γκιουλμέν και του Οζακτσά. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Σεπτεμβρίου.
Οι συγγενείς της Γκιουλμέν και του Οζακτσά έχουν διατυπώσει ανησυχίες για την υγεία των δύο κρατουμένων οι οποίοι τρέφονται αποκλειστικά με ζαχαρωμένο και αλατισμένο νερό, με αφεψήματα και βιταμίνη B1 αφότου ξεκίνησαν την απεργία πείνας.
Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Τουρκία και περισσότεροι από 140.000 έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο των διώξεων που ακολούθησαν το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα.
Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ