Άφωνη άφησε γι’ άλλη μια φορά την κοινή γνώμη στις Φιλιππίνες ο πρόεδρος της χώρας, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, τονίζοντας ότι δεν θα διστάσει να διατάξει την εκτέλεση του γιου του, αν αποδειχθούν αληθείς οι αιτιάσεις περί εμπλοκής του στην αποστολή φορτίου ναρκωτικών αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ορκίστηκε δε «να προστατέψει τους αστυνομικούς που θα τον σκοτώσουν»!
«Έχω πει και παλαιότερα ότι η διαταγή μου είναι: “αν έχουν μπλέξει παιδιά μου με ναρκωτικά σκοτώστε για να μην έχει να πει τίποτε ο κόσμος», είπε ο Ντουτέρτε σε ομιλία του χθες (Τετάρτη) το βράδυ.
«Έτσι είπα στον Πουλόνγκ [το παρατσούκλι του γιου του]: “Η διαταγή μου είναι να σε σκοτώσουν αν σε πιάσουν. Και θα προστατέψω τους αστυνομικούς που θα σε σκοτώσουν, αν είναι αλήθεια.”»
Ο Πάολο Ντουτέρτε, γιος του προέδρου των Φιλιππίνων, καταθέτει σε επιτροπή της Γερουσίας
Είχε προηγηθεί καταγγελία του γερουσιαστή Αντόνιο Τριλάνες Δ΄, ορκισμένου εχθρού του προέδρου, ότι ο γιος του, Πάολο Ντουτέρτε, συνδέεται μ’ ένα διεθνές καρτέλ ναρκωτικών, το οποίο προσπάθησε τον περασμένο Μάιο να μεταφέρει με πλοίο από την Κίνα στη Μανίλα ένα φορτίο κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης αξίας 125 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Τριλάνες παρουσίασε φωτογραφίες του Πάολο δίπλα στον επιχειρηματία, που κατηγορείται για την απόπειρα εισαγωγής των ναρκωτικών, ενώ επικαλέστηκε πληροφορίες ξένων μυστικών υπηρεσιών, που δεν κατονόμασε, ότι ο Πάολο είναι μέλος ενός συνδικάτου εγκλήματος, παρουσιάζοντας ως απόδειξη ένα τατουάζ που παραπέμπει σε δράκο στην πλάτη του.
Ο 42χρονος γιος του Ντουτέρτε απέρριψε ως «αβάσιμη» την κατηγορία σε κατάθεσή του προ ημερών σε επιτροπή της Γερουσίας.
Οι δηλώσεις του προέδρου των Φιλιππίνων για τον γιο του είναι τα τελευταία μιας σειράς σοκαριστικών σχολίων που έχει κάνει στο πλαίσιο του πολέμου που έχει κηρύξει κατά των ναρκωτικών.
Η αμφιλεγόμενη εκστρατεία του έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 7.000 υπόπτων χρηστών και διακινητών ναρκωτικών από τον Ιούλιο του 2016 σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προ διμήνου στη δημοσιότητα η Human Rights Watch και έντονες αντιδράσεις στη χώρα του, αλλά και το εξωτερικό.
Σύμφωνα με την οργάνωση για τους φόνους αυτούς ευθύνονται μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και «αγνώστου ταυτότητας ένοπλοι», ενώ η κυβέρνηση λέει ότι έχει σκοτώσει πάνω από 3.800 υπόπτους.