Προβληματισμό προκαλούν τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν στο κόστος του χρήματος. Ενώ παρατηρείται μια μικρή μείωση στα επιτόκια των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων προφανώς λόγω της παντελούς έλλειψης ζήτησης, στα επιχειρηματικά δάνεια όλων των κατηγοριών, νέων και παλαιών, τα επιτόκια τραβάνε τον ανήφορο, επιτείνοντας το ήδη οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των νέων καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 15,22%.
Αντίθετα, σημαντική πτώση κατά 81 μονάδες βάσης παρουσίασε το επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων καθορισμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό μέχρι 1 έτος, που διαμορφώθηκε σε 8,49% το Δεκέμβριο του 2011, έναντι 9,30% το προηγούμενο μήνα, ενώ το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων για δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 30 μονάδες βάσης στο 4,18%.
Στον αντίποδα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 7,81% για δάνεια μέχρι 250.000 ευρώ, κατά 6 μονάδες βάσης στο 6,89% για δάνεια από 250.000 μέχρι 1 εκατ. ευρώ και κατά 51 μονάδες βάσης στο 6,64% για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στα παλαιά δάνεια, το μέσο επιτόκιο στα υπόλοιπα των δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,74% για τα στεγαστικά δάνεια, αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 5,33% για τα επιχειρηματικά δάνεια και παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητο στο 6,39% για τα επαγγελματικά δάνεια.