Οι νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες δεν πρέπει να υποβάλλονται χωρίς τη θέλησή τους σε ιατρικές εξετάσεις για να προσδιορισθεί η ηλικία τους και πρέπει, σε περίπτωση αμφιβολίας, να θεωρούνται ανήλικοι, αναφέρεται σε έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οδοντιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες και τεστ «σεξουαλικής ωριμότητας»: η προσφυγή σε παρεμβατικές ιατρικές εξετάσεις πρέπει να περιορισθεί στο ελάχιστο και να παραμείνει έσχατης φύσης μέτρο», αναφέρει η ad hoc Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του πανευρωπαϊκού οργανισμού.
Οι συντάκτες της έκθεσης εξέτασαν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για να προσδιορίσουν την ηλικία των νεαρών προσφύγων και μεταναστών, αφού όταν θεωρούνται ανήλικοι απολαμβάνουν ορισμένες εγγυήσεις και προνόμια, όπως το δικαίωμα στέγασης, η πρόσβαση σε φροντίδα προσαρμοσμένη στην παιδική ηλικία, το δικαίωμα επανένωσης με την οικογένεια, προστασία κατά της απέλασης.
«Απουσία αποδείξεων ότι ένα άτομο είναι ανήλικο, η γενική αρχή του τεκμηρίου της ανηλικότητας επιβάλλει να θεωρηθεί ότι το πρόσωπο είναι παιδί», τονίζεται στην έκθεση.
Πάντως, από τα 37 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, μόνο τα 26 δήλωσαν ότι εφαρμόζουν αυτό το τεκμήριο της ανηλικότητας.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Συμβουλίου της Ευρώπης, η διαδικασία που έχει ως στόχο τον προσδιορισμό της ηλικίας νεαρού ή νεαρής «δεν πρέπει να επιβάλλεται», διότι μπορεί να αποβεί «τρομακτικό και αποσταθεροποιητικό για ένα παιδί».
Οι «φυσικές» ή ιατρικές μέθοδοι προσδιορισμού της ηλικίας δεν είναι αρκετά αξιόπιστες.
Παρά ταύτα, 24 χώρες εφαρμόζουν στους νεαρούς πρόσφυγες και μετανάστες ακτινογραφία καρπού, 19 οδοντιατρική εξέταση και 7 «αξιολόγηση σεξουαλικής ωριμότητας».
Ειδικά αυτή η τελευταία διαδικασία πρέπει να αποκλεισθεί εντελώς διότι συνιστά προσβολή της ιδιωτικής ζωής και της φυσικής ακεραιότητας του ατόμου και κατά συνέπεια μπορεί να αποτελέσει απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση.
Γενικότερα, το περιθώριο σφάλματος στον προσδιορισμό της ηλικίας «πρέπει πάντοτε να ευνοεί τον ενδιαφερόμενο, το οποίο πρέπει να θεωρείται παιδί», σύμφωνα με την έκθεση.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ