Το γραφείο του αναπληρωτή διοικητή στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου έχουν καταλάβει εδώ και τρεις ημέρες εργαζόμενοι του νοσοκομείου, διαμαρτυρόμενοι για τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που υπάρχουν.
Το iefimerida βρέθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου κα κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί.
Αφορμή για τη διαμαρτυρία στάθηκε η απόσπαση εργαζόμενης από το νοσοκομείο Διδυμοτείχου στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδος, στο οποίο όπως λένε οι εργαζόμενοι υπάρχει υπερεπάρκεια σε νοσηλευτές. Οι εργαζόμενοι από την Δευτέρα εμποδίζουν τον αναπληρωτή διοικητή να μπει στο γραφείο του και ζητούν το υπουργείο Υγείας να δώσει λύση στα αιτήματα τους. Η απόφαση για την κατάληψη ελήφθη σε γενική συνέλευση των εργαζομένων.
Τραγικές ελλείψεις
«Συνεχίζουμε την κατάληψη με αφορμή την μετακίνηση νοσηλεύτριας από το νοσοκομείο μας στο Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, χωρίς να υπάρχει αντικατάσταση της. Η συγκεκριμένη αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, αλλα η ευαισθησία δεν είναι προνόμιο ούτε του διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας ούτε του υπουργού. Ευαίσθητοι είμαστε και εμείς. Με αυτή τη μετακίνηση συνολικά 15 νοσηλευτές έχουν μετακινηθεί» δηλώνει στο iefimerida ο κ. Στάθης Στάμος πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Το iefimerida πριν από ένα μήνα είχε παρουσιάσει και πάλι τα σοβαρά προβλήματα που υπαρχουν στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε ουρολόγος, ούτε οφθαλμίατρος, ούτε οδοντίατρος. Ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί μόνο με μια βάρδια και κατά συνέπεια, μετά τις 3 το μεσημέρι δεν μπορεί να γίνει καμία αξονική τομογραφία. Ελλείψεις υπάρχουν και στο νοσηλευτικό προσωπικό. «Ζητάμε την αρση όλων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί με τις μετακινήσεις προσωπικού προς το Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, γιατί εκεί υπάρχει διπλάσιος αριθμός Ζητάμε την παρέμβαση του υπουργού Υγείας», τονίζει η κ.Μαρία Ζησάκη, νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις ασθενείς αναγκάζονται να διανύσουν ακόμη και 180 χιλιόμετρα για να πάνε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και να βρουν γιατρό ή να υποβληθούν σε εξετάσεις. Όπως έχει καταγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα, ασθενείς από τον Έβρο έχουν αναγκαστεί να μεταβούν στην Τουρκία στην Αδριανούπολη για να πάνε σε νοσοκομείο. Τον περασμένο Αύγουστο, μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος από το iefimerida, η διοίκηση του νοσοκομείου είχε αντιδράσει έντονα με ανακοίνωση της στις σοβαρές καταγγελίες εργαζομένων και κατοίκων του Έβρου.
Συγχώνευση και υποβάθμιση
Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου συγχωνεύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση με το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και από τότε άρχισε σταδιακά η υποβάθμιση του. Κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή δημιούργησαν την Πρωτοβουλία Συλλόγων και Φορέων για την αναβαθμισμένη αυτονόμηση του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, ζητώντας το νοσοκομείο να αυτονομηθεί πλήρως.
Το νοσοκομείο Διδυμοτείχου εξυπηρετεί περίπου 80 χιλιάδες κατοίκους στον Έβρο, από το Ορμένιο στα σύνορα με την Βουλγαρία μέχρι το Σουφλί. «Η Ιατρική Υπηρεσία και το ιατρικό προσωπικό στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, κυρίως στο θέμα έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς οι νοσηλευτές είναι οι άμεσα συνεργάτες μας», δηλώνει στο ο αναπληρωτής διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Κώστας Βαφειάδης και προσθέτει: «Ζητάμε να επανέλθουμε στο καθεστώς των 160 κλινών και οχι των 130 που ειμαστε σήμερα».