Μία σκάλα που αγγίζει τα σύννεφα και σύνθημα τη λέξη ανεβαίνουμε, το Εθνικό θέατρο παρουσίασε τον προγραμματισμό του για τη θεατρική σεζόν 2017-2018 με παραστάσεις και δράσεις που συνομιλούν με το παρόν και τη ζωή.
Με έργα υποδομής. Με την Εκπαίδευση και την Παιδεία στη βάση όλων. Την εκπαίδευση των νέων επαγγελματιών του θεάτρου, την εξειδίκευση και μετεκπαίδευση των καλλιτεχνών αλλά και την εκπαίδευση του κοινού, των σημερινών θεατών και των θεατών του μέλλοντος.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός παρουσίασε το πρόγραμμα της νέας θεατρικής σεζόν, επιλέγοντας να δώσει ραντεβού στους δημοσιογράφους, όχι στο κεντρικό κτήριο Τσίλερ του Εθνικού, αλλά τις υπέροχες πετρόχτιστες εγκαταστάσεις του Σχολείου «Ειρήνη Παπά» που βρίσκονται στον Ταύρο, επί της Πειραιώς, όπου και θα στεγαστεί η δραματική σχολή του Εθνικού.
Η μετεγκατάσταση της Δραματικής Σχολής στο Σχολείο της Αθήνας «Ειρήνη Παπά» έγινε εφικτή με τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, ενώ θα πραγματοποιούνται σεμινάρια με επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό, με τη συνεργασία ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και φορέων, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.
Στους μέχρι σήμερα χώρους δε, της σχολής στην Ομόνοια (Πειραιώς 35), το Εθνικό έχει προτείνει στο Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει την φιλοξενία και φροντίδα του πολύπαθου, θεατρικού μουσείου, με τα σημαντικά εκθέματα που σαπίζουν στις αποθήκες «πρέπει το Εθνικό Θέατρο να μπορέσει να πάρει υπό την προστασία του αυτό το τεράστιο κομμάτι πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς η καταστροφή που συντελείται σ΄ αυτό είναι μεγάλη και αμετάκλητη» σημείωσε ο Στάθης Λιβαθινός.
Σχολή σκηνοθεσίας
Παράλληλα ο Στάθης Λιβαθινός ανακοίνωσε την έναρξη της λειτουργίας του Τμήματος Σκηνοθεσίας Θεάτρου, της πρώτης επίσημης κρατικής σχολής σκηνοθεσίας στη χώρα μας, στο πλαίσιο της Δραματικής Σχολής από το έτος 2018-2019. «Ένα αίτημα χρόνων, που αποτελεί και καθήκον ενός Εθνικού Θεάτρου, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα». Η φοίτηση στο Τμήμα Σκηνοθεσίας θα είναι τριετής και θα υπάρχει η δυνατότητα προαιρετικού τέταρτου έτους μετεκπαίδευσης, κατά η διάρκεια του οποίου σκηνοθέτες και ηθοποιοί θα επικεντρώνονται στο κατ' εξοχήν αντικείμενό τους, την προετοιμασία παράστασης, ενώ θα έχουν επίσης τη δυνατότητα εξειδίκευσης στο αρχαίο δράμα ή στο μουσικό θέατρο.
«Κινούμενο» θέατρο
Επιπλέον σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας και το «Λεωφορείον ο πόθος» ένα λεωφορείο σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ που θα μεταφέρει ηθοποιούς του Εθνικού σε γειτονιές της πόλης, ώστε να φέρει παραστάσεις θεάτρου κοντά σε όλους.
Ο Στάθης Λιβαθινός αναφέρθηκε με καμάρι στα δύο απανωτά φετινά sold out του Εθνικού στην Επίδαυρο, τόνισε πως η χρονιά ολοκληρώθηκε, καλά, ωστόσο δεν πήγαν όλες οι παραστάσεις όσο καλά περίμεναν, όπως και η σκηνή του REX που συνεχίζει δυναμικά.
Δυναμικά συνεχίζουν και οι συνεργασίες για το Εθνικό. Η πετυχημένη δράση με το Μουσείο Μπενάκη, με το θέατρο Τέχνης, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, αλλά και το Εθνικό θέατρο της Κίνας.
Επιγραμματικά το Εθνικό θέατρο προγραμματίζει για τη νέα σεζόν:
Θέατρο συνόλου, μεγάλων απαιτήσεων, προσιτό σε όλους. Νέες παραγωγές αλλά και επαναλήψεις παραστάσεων της προηγούμενης περιόδου που το κοινό τις αγκάλιασε και που δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τον σκηνικό τους κύκλο.
Ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου, τόσο στην αφιερωμένη πλέον σε αυτό Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» όσο και με μία σειρά άλλων δράσεων, με εξέχουσα ανάμεσά τους το Στούντιο Συγγραφής Θεατρικού Έργου.
Εξωστρέφεια και άνοιγμα σε συνεργασίες με το εξωτερικό, ανταλλαγές, φιλοξενίες, εκπαιδευτικά προγράμματα.
Στήριξη νέων δοκιμών και τάσεων και ανάδειξη νέων ταλαντούχων ανθρώπων μέσα από τη λειτουργία της Πειραματικής Σκηνής, αλλά και της ευρύτερης δραστηριότητας του Εθνικού Θεάτρου.
Δράσεις κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, με τις οποίες το ΕΘ βγαίνει εκτός των σκηνών του και μεταφέρει το θέατρο όπου το έχουν ανάγκη.
Έμφαση στις συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και τη δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συνεργασιών.
Θεσμοθέτηση του Διεθνούς Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με σκοπό τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από μια σύγχρονη προοπτική.
Διευρυμένο πρόγραμμα εργαστηρίων που απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών ανεξάρτητα από την έως τώρα σχέση τους με το θέατρο.
Συνέχιση της εκδοτικής μας δραστηριότητας.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν μερικές πρωτοβουλίες ιδιαίτερης σημασίας όπως:
Η δημιουργία του Μικρού Εθνικού, ενός πολυδύναμου συστήματος παραστάσεων, εργαστηρίων και παράλληλων δράσεων για τους νεαρούς θεατές και τους πολίτες του αύριο.
Εργασίες υποδομής στους χώρους που διαθέτει το Εθνικό Θέατρο, όπως στο θέατρο Rex και στον χώρο που στεγάζει τα εργαστήρια του θεάτρου στο Ρουφ, αλλά και τον σταδιακό εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού του θεάτρου.
Έναρξη με την συγκλονιστική «Ταξη» σε επανάληψη
«Η τάξη μας» (επανάληψη) του Ταντέους Σλομποτζιάνεκ ξεκινά 28 Σεπτεμβρίου. Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς. Διανομή: Κώστας Γαλανάκης, Καίτη Κωνσταντίνου, Γιάννης Νταλιάνης, Βασίλης Μαγουλιώτης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ράνια Οικονομίδου, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Χαραλάμπους. Μουσικός επί σκηνής: Γιώργος Σχοινάς (ακορντεόν)
Ακολουθεί 23 Νοεμβρίου ο «Πέερ Γκυντ» του Χένρικ Ίψεν από τον Δημήτρη Λιγνάδη με Μιχάλη Αφολαγιάν, Στεφανία Γουλιώτη, Ιερώνυμο Καλετσάνο, Δημήτρη Λιγνάδη, Δημήτρη Μοθωναίο, Νάνσυ Μπούκλη, Ζωή Μυλωνά, Πάνο Παπαδόπουλο, Κατερίνα Πατσιάνη, Βαγγέλη Ρωμιό, Γιούλικα Σκαφιδά, Σπύρο Τσεκούρα, Γιάννη Τσουραμάκη, Γιωργή Τσουρή.
Σκυτάλη στις 15 Φεβρουαρίου για το «Ψηλά από τη γέφυρα» του Αρθουρ Μίλλερ, με τον Γιώργο Κιμούλη που κάνει την πρώτη του εμφάνιση στο Εθνικό.
Ολόκληρο το πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου για τη σεζόν 2017 -2018 ΕΔΩ.