Την πιθανότητα ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων στην κορεατική χερσόνησο -κίνηση που θα μπορούσε να εκτοξεύσει στο κόκκινο την αντιπαράθεση με την Πιονγιάνγκ- συζήτησαν Ουάσιγκτον και Σεούλ όπως αποκάλυψε ο Τζέιμς Μάτις τονίζοντας ότι υπάρχουν «πολλές στρατιωτικές επιλογές».
Στη διάρκεια της χθεσινής (Δευτέρα) συνέντευξης Τύπου στο Πεντάγωνο ένας δημοσιογράφος υπενθύμισε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας ότι μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον στις 30 Αυγούστου ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Σονγκ Γιανγκ-μου είχε πει στη βουλή της χώρας του ότι συζήτησαν «την πιθανότητα μικρών τακτικών πυρηνικών όπλων». Ερωτηθείς αν ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να υλοποιηθεί, ο Μάτις απάντησε ότι οι δύο πλευρές «συζήτησαν την επιλογή» αυτή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
«Έχουμε ανοικτό διάλογο με τους συμμάχους μας για όποιο θέμα θέλουν να εγείρουν», είπε ο επικεφαλής του Πενταγώνου χωρίς να διευκρινίσει αν στηρίζει την ιδέα αυτή, την οποία ο Σονγκ είχε χαρακτηρίσει «εναλλακτική που αξίζει ενδελεχούς μελέτης».
Στη μεγαλύτερη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι ΗΠΑ διατηρούσαν στη Νότια Κορέα πυρηνικά όπλα, την απομάκρυνση των οποίων διέταξε, ωστόσο, ο Τζορτζ Μπους μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991 ως πρόσθετο επιχείρημα για να πείσει την Βόρεια Κορέα να μην επιδιώξει να αποκτήσει τέτοιο οπλοστάσιο.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή του στην επιστροφή των πυρηνικών όπλων, αλλά αντιδρούν πολλά στελέχη της συντηρητικής παράταξης στη χώρα του.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα, που αποκαλούνται ενίοτε και μη-στρατηγικά είναι σχεδιασμένα για να πλήττουν στρατιωτικούς στόχους όπως υπόγεια καταφύγια και σήραγγες, αλλά εξακολουθούν να θεωρούνται πανίσχυρα και πιθανός προάγγελος μεγαλύτερων πυρηνικών επιθέσεων.
Ο Μάτις είχε πει την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα συζητήσει κατά πόσον επιδιώκει την εκ νέου ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Νότια Κορέα. «Είναι παλιά πολιτική ο εχθρός να μην ξέρει τι τον περιμένει», είπε. «Είναι μέρος μιας αποτρεπτικής τακτικής ότι δεν μπορούν να πλήξουν τα πάντα. Θα υπάρχει πάντα ένα πελώριο ερωτηματικό.»
Ο Μάτις τόνισε χθες ότι υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τη Νότια Κορέα, ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα καταρρίπτει βορειοκορεατικούς πυραύλους, εκτός κι αν συνιστούν απειλή για τις ΗΠΑ.
Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που ζεύγη αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-1Β και F-35 έκαναν επίδειξη δύναμης στην Πιονγιάνγκ πετώντας πάνω από την κορεατική χερσόνησο.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, γερουσιαστής Κονσταντίν Κοζάτσεφ, διεμήνυε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να προκαλέσουν την Πιονγιάνγκ ώστε να συρθεί σε στρατιωτική σύρραξη, καθώς αυτό θα μπορούσε να σημάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Η Πιονγιάνγκ δεν δείχνει διάθεση υποχώρησης. Εκπρόσωπος του Βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών τόνισε χθες ότι όσο περισσότερες απειλές δέχεται η χώρα από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους τόσο γρηγορότερα θα ολοκληρώσει την πυρηνική της ισχύ.