Οι εικόνες με τις μαύρες κηλίδες στα προσωπάκια μικρών παιδιών και τα σημαδεμένα από την πίσσα πόδια των λουόμενων που επισκέφθηκαν τις μολυσμένες με μαζούτ και πετρελειοειδή παραλίες της νότιας Αττικής έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.
Φωτογραφίες: notia.gr
Όπως προέκυψε τελικά, οι πολίτες, παρά τις περί του αντιθέτου προειδοποιήσεις και την απαγόρευση κολύμβησης στις μολυσμένες ακτές, αποφάσισαν να ρισκάρουν και να απολαύσουν τα τελευταία καλοκαιρινά μπάνια.
Πόσο επικίνδυνη είναι όμως τελικά η κολύμβηση σε νερά που έχουν μολυνθεί με μαζούτ ή πετρελαιοειδή;
«Απαγορεύεται η κολύμβηση σε νερά μολυσμένα με πετρελαιοειδή ή μαζούτ. Αυτή είναι η σύσταση του αρμόδιου υπουργείου», ξεκαθαρίζει μιλώντας στο iefimerida ο δερματολόγος Διονύσης Σταθόπουλος. Όπως τονίζει ωστόσο, «είναι πρόβλημα μεγαλύτερο η εισπνοή και η κατάποση μολυσμένου νερού και δευτερευόντως η επαφή με το δέρμα, λόγω της μειωμένης απορρόφησης των πετρελαιοειδών».
«Αν καθίσουμε στην άμμο ή στις πέτρες σε μολυσμένη παραλία, το δέρμα έρχεται σε επαφή με το μαζούτ το οποίο προσκολλάται και δεν απομακρύνεται εύκολα. Αποτέλεσμα; Στην προσπάθεια απομάκρυνσης κάνουμε χρήση διαλυτικών (βενζίνη-πετρέλαιο κ.λπ.) τα οποία αρκετές φορές δημιουργούν προβλήματα (δερματίτιδες-εγκαύματα) για τα οποία πρέπει να συμβουλευτούμε δερματολόγο για την αντιμετώπισή τους», συνεχίζει ο κ. Σταθόπουλος.
Στην ερώτηση τι θα πρέπει να κάνει κάποιος που τελικά κολύμπησε στις μολυσμένες θάλασσες, ο κ. Σταθόπουλος συμβουλεύει «να πλυθεί σύντομα, να απομακρύνει το μαζούτ από το δέρμα του και να συμβουλευτεί ειδικό αν διαπιστώσει κάποιο εξάνθημα».
Αναφερόμενος στους παράγοντες που καθορίζουν τον χρόνο ίασης στην περίπτωση μόλυνσης, ο κ. Σταθόπουλος τονίζει ότι αυτοί είναι «η γρήγορη έναρξη της θεραπείας, ο τύπος του δέρματος, η ηλικία και η βαρύτητα των βλαβών».