Οκτώ 24ωρα μετά το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ, με τη ρύπανση να έχει φτάσει στη Σαρωνίδα και την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή να απειλεί τη δημόσια υγεία και την προφανή κυβερνητική αβελτηρία, συνεχίζονται οι προσπάθειες περιορισμού των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας.
Από την συστηματική δειγματοληψία που ξεκίνησε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» προκύπτει ότι η ρύπανση έφτασε ως τη Σαρωνίδα, επιβεβαιώνοντας τις μαρτυρίες λουομένων.
Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιείται σήμερα από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ. Μία πρώτη δειγματοληψία έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης. «Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης.
Για το αν οι κάτοικοι μπορούν να κολυμπήσουν στην περιοχή, ο κ. Χατζηανέστης επιφυλάσσεται να απαντήσει μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας. «Θα δούμε και εργαστηριακά τα νούμερα, αλλά αν δεν υπάρχει εμφανώς ρύπανση, δηλαδή μαύρες κηλίδες ή ιριδισμός στο νερό, τότε κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πρόβλημα με την κολύμβηση. Πρέπει φυσικά να δούμε και τα ακριβή αποτελέσματα».
Δραματική προειδοποίηση: Σε δύο χρόνια θα καθαρίσει ο Σαρωνικός
Δυο χρόνια θα απαιτηθούν για να καθαρίσει ο Σαρωνικός από το μαζούτ, σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο της Ελληνική Εταιρείας Τοξικολογίας Δημήτρη Κουρέτα.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Κουρέτας περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ακτές της Ατικής και εξήγησε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στη φύση και στον άνθρωπο από τη διαρροή αυτή.
Ο καθηγητής τόνισε ότι το βασικότερο ζήτημα, πέραν της ενημέρωσης των πολιτών, είναι η εξ αρχής αντιμετώπιση της μόλυνσης, κάτι που δεν έγινε, όπως ο ίδιος κατήγγειλε.
Ο Δ.Κουρέτας εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, πρώτη κίνηση για τις οποίες είναι να ληφθούν μέτρα τις πρώτες μέρες, αφού στη συνέχεια «περίπου το 20% του πετρελαίου κάθεται στον πυθμένα της θάλασσας».
«Έπρεπε να ζητηθεί η βοήθεια ειδικών εξ αρχής, κάτι που άργησε να γίνει», συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας πως «τέτοιου είδους φαινόμενα χρειάζονται 3 μήνες μετρήσεων, για να παρακολουθήσουμε τι γίνεται», ενώ όπως διευκρίνισε, «για να επανέλθει το σύστημα στην πρότερη κατάσταση θα χρειαστούν δύο χρόνια». Έφερε μάλιστα το παράδειγμα της διαρροής που είχε γίνει στον Ευβοϊκό Κόλπο, η οποία ήταν μικρότερης έκτασης και χρειάστηκε 1,5 με 2 χρόνια για την επαναφορά.
«Είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε τέτοια ρύπανση κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Είναι διαφορετικό από ό,τι στο πέλαγος», προσέθεσε.
Επικίνδυνο ακόμη και το περπάτημα
Ερωτηθείς ποιες είναι οι συνέπειες της κολύμβησης σε μολυσμένα νερά, τόνισε ότι το πιο επικίνδυνο στάδιο είναι η ώρα της επαφής, ακόμα και με το περπάτημα, «γιατί υπάρχει εξάτμιση, που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα ή εγκύους».
Τόνισε, επίσης, το ζήτημα των ψαριών που κινούνται στις μολυσμένες περιοχές, σημειώνοντας πως έπρεπε να είχε υπάρξει πρόβλεψη και ενημέρωση των καταναλωτών.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, επιπλέον, κατήγγειλε πως παρά το ότι ο Οργανισμός συμμετέχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Κρίσεων της Κομισιόν και εκλήθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκτιμήσει την κατάσταση, κάτι τέτοιο δεν έγινε από ελληνικής πλευράς, παρά το ότι έχει σταλεί και σχετικό έγγραφο στη Βουλή, τόνισε πως δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τη χώρα.
Ο Τσίπρας μίλησε για «κηλίδες»
Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο στη διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε και στην περιβαλλοντική καταστροφή. Μετά τον σάλο, την αγανάκτηση και την αγωνία του κόσμου για την πρωτοφανή περιβαλλοντική καταστροφή και τους ερασιτεχνικούς και ατελέσφορους χειρισμούς από πλευράς υπευθύνων, «άδειασε» στην ουσία την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας. Μίλησε για «βαθιές κηλίδες τις οποίες λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψη μας...», για δώσει έμφαση στην συνέχεια στην ανάγκη αναδιοργάνωσης και ανασχεδιασμού των μηχανισμών όχι μόνο αντιμετώπισης των προβλημάτων μόλυνσης της θάλασσας αλλά και έγκαιρης πρόβλεψης. Με αυστηρότερους όρους αδειοδότησης και συνεχούς ελέγχους λειτουργίας των σκαφών και απόσυρση των «σαπιοκάραβων».
ΝΔ: Ο Τσίπρας δεν καταλαβαίνει την τεράστια καταστροφή
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τη ρύπανση στο Σαρωνικό, ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, μιλώντας στον Real FM, τόνισε πως ο κ. Τσίπρας κι η κυβέρνησή του στην αρχή είπαν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι μπορούμε να κολυμπήσουμε άφοβα και στη συνέχεια ότι σε 20 μέρες οι θάλασσες κι οι ακτές μας, θα είναι ακόμα πιο καθαρές από ότι πριν.
«Και σήμερα ο κ. Τσίπρας με περίσσιο θράσος βγήκε και μας είπε ότι λίγο ως πολύ φταίνε τα μίντια, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Κι επειδή υπάρχει μια λέξη εντυπωμένη στο ελληνικό λεξιλόγιο που δεν υπάρχει σε άλλες γλώσσες η λέξη, φιλότιμο, θέλω να σας πω ότι πλέον είμαστε σίγουροι, ότι στο λεξιλόγιο του κ. Τσίπρα, το φιλότιμο δεν υπάρχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ προσθέτοντας πως ο πρωθυπουργός κάνει πως δεν καταλαβαίνει κι εκείνος κι η κυβέρνησή του, την τεράστια καταστροφή την περιβαλλοντική καταστροφή, στην οικονομία της περιφέρειας και της χώρας, στον τουρισμό.
Γεννηματά: Το θράσος και η ανικανότητά τους δεν έχουν όρια
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για το θέμα της μόλυνσης στο Σαρωνικό εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά . “Το θράσος και η ανικανότητα της κυβέρνησης δεν έχουν όρια” είπε η κ. Γεννηματά και χαρακτήρισε τα όσα έπραξε η κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες για την περιβαλλοντική ρύπανση ως μαύρη κηλίδα για τη χώρα. “Χρειάστηκαν έξι μέρες από την καταστροφή στο Σαρωνικό για να εμφανιστεί ο κ. Τσίπρας και να ασχοληθεί με το πρόβλημα” είπε η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και επετέθη στον Παναγιώτη Κουρουμπλή λέγοντας πως “σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ο αρμόδιος υπουργός θα είχε παραιτηθεί. Όμως στην κυβέρνηση του ΣυΡιζΑ η λέξη πολιτική ευθιξία δεν υπάρχει.
Τον κ. Τσίπρα τον μάθαμε, τον είδαμε και στο θέμα των πυρκαγιών τι έκανε μετρήθηκε και γι' αυτό η καταδίκη από τον ελληνικό λαό θα είναι αμείλικτη” κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.
ΣΥΡΙΖΑ: Ηταν άμεση η κινητοποίηση
Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ -παρά την μεγάλη ρύπανση – επιμένει ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν... άμεση και απέτρεψε την εξάπλωσή της.
«Η ρύπανση που προκάλεσε στον Σαρωνικό η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» επιτάσσει τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών σε όλα τα επίπεδα, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και σημειώνει, «η άμεση κινητοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας, της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων απέτρεψε την εξάπλωση της ρύπανσης. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για την ενίσχυση των υποδομών που έχουν επιστρατευτεί για την απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών, αλλά και για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών που ασχολούνται με τη ναυτιλία με την υψηλή εποπτεία του δημοσίου, αποτελούν σημαντικά βήματα. Είναι αναγκαίο να καταλογιστούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι για τη ρύπανση να τιμωρηθούν» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από την WWF για το «έγκλημα» στον Σαρωνικό
Αφού δεν αποτράπηκε η τραγωδία πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν με παραδειγματικό τρόπο, είχε δηλώσει προ ημερών για την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, ο διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας.
Οπερ και εγένετο. Τη Δευτέρα, το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση – WWF Ελλάς κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη ρύπανση στον Σαρωνικό.
Αναλυτικότερα η μήνυση της WWF αναφέρει τα εξής: «Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ» την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου και η μεγάλης έκτασης θαλάσσια ρύπανση ξεπερνούν κάθε λογική, δεδομένου ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, πλήττοντας το θαλάσσιο και παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας.
Τα αίτια αυτής της παράλογης τραγωδίας, η οποία έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για το οικοσύστημα της περιοχής πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά, προκειμένου να αποδοθούν άμεσα και με αυστηρότητα οι ευθύνες στους υπαιτίους.
Σήμερα το πρωί, το WWF Ελλάς υπέβαλε μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πειραιά, η οποία διερευνά τη συγκεκριμένη υπόθεση. Θεωρώντας ότι πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα που χρήζει παραδειγματικής τιμωρίας, το WWF Ελλάς, ως άμεσα ενδιαφερόμενη περιβαλλοντική οργάνωση, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής με σκοπό την υποστήριξη της κατηγορίας και την αποκατάσταση της οικολογικής ζημιάς».
Η μήνυση βασίζεται στις οδηγίες 2005/35/ΕΚ «σχετικά με τη ρύπανση από τα πλοία και τη θέσπιση κυρώσεων, περιλαμβανομένων των ποινικών κυρώσεων» και 2008/99/ΕΚ «σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω ποινικού δικαίου».
Ο Δήμος Πειραιά καταθέτει αγωγές για την οικολογική καταστροφή από την πετρελαιοκηλίδα
Πέραν της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου που έχει ήδη καταθέσει, ο Δήμος Πειραιά αναμένεται να προχωρήσει και στην υποβολή αγωγών για αποζημιώσεις μετά από την μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει υποστεί από την πετρελαιοκηλίδα του ναυαγίου «Αγία Ζώνη ΙΙ». .
Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, πριν λίγο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επίσης, ο κ. Μώραλης ανέφερε ότι ο δήμος θα προβεί και σε δικές του μετρήσεις στη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί.
Oμιλος Σπανόπουλου: Βελτιωμένη η κατάσταση στο «Αγία Ζώνη ΙΙ»
«Το ναυάγιο παραμένει, από το πρωί της 12/9 στεγανοποιημένο και οι όποιες αναμενόμενες μικροδιαρροές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά», αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία που έχει αναλάβει την προστασία του ναυαγίου του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ».
Σε συνέχεια του δελτίου τύπου που εκδόθηκε στις 14/9/2017, o Όμιλος Σπανόπουλου, που έχει αναλάβει την ασφάλεια και την προστασία του ναυαγίου του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ» (Ν.Π. 11769), καθώς και την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των συνεπειών απ’ αυτό, ενημερώνει για τα εξής:
• Το ναυάγιο παραμένει, από το πρωί της 12/9 στεγανοποιημένο και οι όποιες αναμενόμενες μικροδιαρροές αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.
• Η απάντληση του φορτίου του πλοίου συνεχίζεται χωρίς προβλήματα. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην εκκένωση των μεγαλύτερων σε χωρητικότητα δεξαμενών. Αθροιστικά, μέχρι στιγμής έχουν απαντληθεί περίπου 1500 κυβικά μέτρα φορτίου ναυτιλιακών καυσίμων.
• Η συνολική κατάσταση καταγράφεται ως σημαντικά βελτιωμένη.
Ο εκπρόσωπος του Ομίλου Σπανόπουλου, Γιάννης Φατσέας, σχολίασε τα εξής: «Συνεχίζουμε να καταβάλλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια, αξιοποιώντας όλα τα απαραίτητα μέσα. Όλες οι Ελληνικές διαθέσιμες εξειδικευμένες εταιρείες απορρύπανσης έχουν επιστρατευθεί στο έργο, στο πλαίσιο του οποίου, ως υπεύθυνη της απορρύπανσης των ακτών, έχει οριστεί από εμάς η εταιρεία «Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος». Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι το ναυάγιο παραμένει στεγανοποιημένο και συνεχίζουμε την απάντληση του φορτίου ναυτιλιακών καυσίμων με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς. Η πρόοδος είναι συνεχής, εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σε 24ωρη βάση και ευελπιστούμε ότι η συνολική εικόνα θα βελτιώνεται καθημερινά.»
Φωτογραφίες: Intime News